Joods Nationaal Fonds: Anne Frank Memorial - Piet Cohen

Architect Piet Cohen, zelf een ondergedoken kind die de oorlog overleefde, heeft het Anne Frank Memorial ontworpen. Dit monument zal door het Joods Nationaal Fonds gerealiseerd gaan worden in het Anne Frank Memorial Park in Israël (Jeruzalem). Zo kunnen volgende generaties verbonden blijven met Anne Frank en haar lotgenoten die nimmer het Land Israël hebben mogen zien. Het monument moet gerealiseerd worden voor de generaties die na ons komen.

Het Anne Frank Monument

”Ik wil nog voortleven ook na mijn dood...” (Anne Frank)

De architect Piet Cohen, zelf een ondergedoken kind die de oorlog overleefde, heeft voor het Anne Frank Memorial Park in Israël (Jeruzalem) een monument ontworpen. Het is een ruimte opgetrokken uit roestig staal. In de hoek staat een kruk die net iets te hoog is om er gemakkelijk op te zitten. Vanaf de kruk kijk je naar een massieve wand met een gestileerde kastanjeboom. Wanneer je daar doorheen kijkt kan je de vrijheid zien terwijl je jezelf beperkt voelt qua uitzicht en bewegingsmogelijkheden. Het monument staat in het midden van de natuur op één van de mooiste plekken in het park.

Anne Frank en de kastanjeboom

Anne Frank staat symbool voor het onderduiken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Via haar dagboek heeft ze de wereld laten weten hoe het onderduiken was en hoe ze hoopte op betere tijden.

”Zolang dit bestaat,” dacht ik, “en ik het mag beleven, deze zonneschijn, die hemel waar geen wolk aan is, zo lang kan ik niet treurig zijn.” (Anne Frank)

Anne Frank zat 2 jaar en 6 weken ondergedoken. Ze beschreef in haar dagboek hoe verstikkend, benauwend en uitzichtloos het was om zo weinig vrijheid te hebben. De natuur gaf haar kracht vooral 'haar' kastanjeboom die ze vanuit het zolderraam kon zien.

”Voor ieder die bang, eenzaam of ongelukkig is, is stellig het beste middel naar buiten te gaan, ergens waar hij helemaal alleen is, alleen met de hemel, de natuur en God. Want dan pas, dan alleen voelt men dat alles is zoals het zijn moet en dat God de mensen in de eenvoudige, maar mooie natuur gelukkig wil zien.

Zo lang dit bestaat, en dat zal het wel altijd, weet ik ook dat er onder welke omstandigheden ook, een troost voor elk verdriet is. En ik geloof stellig dat bij elke ellende de natuur veel ergs weg kan nemen.
(Anne Frank)

Piet Cohen – architect – onderdoken kind

Piet Cohen heeft zelf als kind ondergedoken gezeten bij een gezin in het zuiden des lands. Hij kent dus de besprekingen die Anne Frank heeft meegemaakt. Met die inspiratie ontwierp hij het Anne Frank Memorial monument. De inspiratiebron van het monument was een tekst van Anne Frank:

Het heeft helaas zo moeten zijn, dat ik de natuur -en dan nog maar bij uitzondering door dikbestoven en vuil begordijnde ramen mag zien. En om daardoor te kijken is geen plezier meer, want de natuur is het enige dat werkelijk geen surrogaat kan verdragen. (Anne Frank)

Het Joods Nationaal Fonds – donaties

Het Joods Nationaal Fonds, dat bekend staat om het inzamelen van geld voor het planten van bomen voor een groen en vruchtbaar Israël, wil dit project verwezenlijken met de hulp van donaties. Er zijn drie mogelijkheden:

certificaat – 50 euro

Voor 50 euro ontvangt u een certificaat op uw naam.

originele kastanje van de Anne Frank boom – 500 euro

U kunt voor 500 euro een originele kastanje kopen van de Anne Frank boom. Er zijn 517 kastanjes beschikbaar.

uw naam bij het Anne Frank Memorial – vanaf 1250 euro

Voor 1250 euro kunt u uw naam laten bijschrijven op de wand nabij het monument. U ontvangt dan tevens de kastanje en het certificaat.

Uiteraard is elke andere donatie ook welkom.
© 2010 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboekMiep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er…
De kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje van Anne Frank - zaailingen uit kastanjesDe kastanje die Anne Frank vanuit haar onderduikadres kon zien en waar ze in haar dagboek over schreef, gaat de hele wer…
Dag van het Dagboek op de geboortedag van Anne FrankDag van het Dagboek op de geboortedag van Anne FrankDe geboortedag van Anne Frank is uitgeroepen tot Dag van het Dagboek. Op 12 juni besteden organisaties in verschillende…
Margot, de zus van Anne FrankMargot, de zus van Anne FrankDe Wereldoorlogen liggen al een hele tijd achter ons, maar ze blijven onze geschiedenis kleuren. We zien in bepaalde str…

Vincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oorVincent van Gogh en het mysterie van het afgesneden oorVincent van Gogh, zonder twijfel één van beroemdste kunstschilders die Nederland heeft voortgebracht, leed tijdens zijn…
Streetart: Edgar MuellerStreetart: Edgar MuellerBinnen de streetart is Edgar Mueller bekend geworden met zijn 3D schilderijen, die vanaf een bepaald standpunt op uiterm…
Bronnen en referenties
  • JNF
Jehoeda (520 artikelen)
Laatste update: 04-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.