InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > Belangrijke kunstbeurzen 2011

Belangrijke kunstbeurzen 2011

Net zoals elk jaar waren er in 2011 een aantal kunstbeurzen die er toe deden. Zij straalden vaak internationale allure uit en daarom trokken zij behalve Nederlandse ook buitenlandse kunstliefhebbers aan. Een goed voorbeeld is de internationaal geprezen TEFAF die jaarlijks internationaal in de schijnwerpers staat. Kunst kent geen grenzen en dat geldt zowel voor de schepper als voor de liefhebber.

Kunstbeurzen

De eerste belangrijke beurs van het jaar 2011 die in januari plaatsvond is de virtuele VIP Art Fair. Internet heeft zijn intrede gedaan in de internationale kunstwereld en kunnen kunstverzamelaars vanuit hun luie stoel online winkelen. Zij hoeven niet meer op reis om nieuwe internationale kunstwerken aan te schaffen. Er zullen werken worden aangeboden van beroemde kunstenaars als Damien Hirst, Jeff Koons, Andreas Gurksy en Richard Prince. Deze online beurs is een succes geworden en er zullen waarschijnlijk vele andere volgen. Meer informatie is te vinden op de website van VIP Art Fair.

Art Rotterdam
Aanstormend talent en de nieuwste ontwikkelingen op kunstgebied waren te zien op de kunstbeurs Art Rotterdam dat in begin februari 2011 de deuren opende van de vertrekhal van de Holland Amerika Lijn. Er waren 70 internationale galeries geselecteerd op basis van kwaliteit, actualiteit en eigenzinnigheid. Voor meer informatie kunt u surfen naar de website van Art Rotterdam.

TEFAF Maastricht

De bekendste internationale kunstbeurs is zonder twijfel de TEFAF in Maastricht dat in maart werd gehouden in het MECC. Elk jaar opnieuw zorgt de beurs voor verrassingen op de internationale kunstmarkt. Kunstwerken van Borticelli en Van Gogh gaan net zo makkelijk van de hand als die van minder bekende kunstenaars. Gevarieerdheid en veelzijdigheid zijn de trefwoorden van deze beurs. Er is werkelijk van alles te koop.

Bron: Rembrandt, Wikimedia Commons (CC BY-SA)Bron: Rembrandt, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Rembrandt

Hoogtepunten van de 30.000 kunstwerken waren in 2011 een schilderij van Renoir van zijn zoon Claude, een sculptuur van Henry Moore en een zeldzaam Grieks beeldje van 7000 jaar oud. Maar de absolute topper was een schilderij van Rembrandt. Portret van een man met de handen in de zij (1658) kostte 34 miljoen euro en werd aangeboden door de New Yorkse kunsthandelaar Otto Naumann. Meer informatie kunt u vinden op de website van TEFAF.

Prima Vera

In Ahoy Rotterdam vond eind maart 2011 de zesde editie plaats van kunstbeurs Prima Vera. Er werden schilderijen, foto's, sculpturen, glaskunst, keramiek, juwelen en antiek getoond van zo'n 400 kunstenaars uit binnen- en buitenland. De vijfde editie van dit evenement trok meer dan 25.000 bezoekers zodat deze beurs tot best bezochte kunstbeurzen van Nederland gerekend mag worden. Voor informatie kunt u het beste naar de website serven. Onder het kopje Gerelateerde links vindt u de links naar de websites van deze en de volgende beurzen.

ART Amsterdam

In mei werd in de Parkhal van de Amsterdamse RAI de kunstbeurs ART Amsterdam gehouden. Het is de grootste beurs voor hedendaagse en moderne kunst in Nederland. Galeries uit Nederland, Europa en Azië zijn vertegenwoordigd en de expositie trok in 2010 meer dan 22.000 bezoekers.
Op de website van ART Amsterdam is meer informatie te vinden. Zie link.

Hunten Kunst

Ook in mei vond de beurs Hunten Kunst in Doetinchem plaats. In 2011 toonden 175 kunstenaars uit 20 verschillende landen alle disciplines van eigentijdse beeldende kunst. De kunstenaars waren zelf aanwezig in een eigen expositieruimte. Informatie over deze beurs is te vinden op de website.

PAN Amsterdam

In de Parkhal van der Amsterdamse RAI werd in november ook de kunstbeurs PAN Amsterdam gehouden. Niet alleen moderne kunst maar ook antiek vormden de aantrekkingskracht voor iedere kunstliefhebber. Deze beurs is één van de grootste in Nederland en trok in 2010 bijna 50.000 bezoekers. Voor meer informatie zie de website.

Kunst en Living

In december opende Ahoy Rotterdam de deuren voor de beurs Kunst en Living. Het was een lifestyle-evenement voor mensen met waardering voor de mooie dingen in het leven. Er was toegankelijke en betaalbare kunst door professionele kunstenaars maar er waren ook woninginrichters, stylisten en tuinontwerpers te vinden. Er was verder aandacht voor wellness, stijlvolle bolides van het automerk Infiniti, mode, juwelen en workshops. Er werden lezingen gegeven, een Proeverijplein met wijnen en delicatessen ontbrak niet en verder waren er kookdemonstraties. Er was van alles te koop. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de website.

Tot slot

Uiteraard is deze lijst niet compleet maar slechts een kleine greep uit alle evenementen en kunstbeurzen die ieder jaar opnieuw worden aangeboden. Het aanbod is steeds zeer divers.
© 2011 - 2017 Bertvdw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenTefaf Maastricht 2017: openingstijden en kaartenVan 10 tot en met 19 maart 2017 wordt het MECC in Maastricht weer omgetoverd tot de toonaangevende kunstbeurs Tefaf. Tef…
Kunst: Atelier 408Kunst: Atelier 408Atelier 408 ligt in hartje Amsterdam, aan de Herengracht 408. Het is een bijzondere galerie, waar beginnend kunstenaars…
PAN Amsterdam 2017: openingstijden en kaartenPAN Amsterdam is een drukbezochte kunstbeurs in de Amsterdam RAI. Ieder jaar weten tienduizenden kunstliefhebbers en kun…
Kunstenaar en nu?Kunstenaar en nu? Ben je net afgestudeerd aan de kunstacademie, daar sta je dan, weg het gestructureerd werken aan je ku…
KunstRAI Amsterdam 2016: datum, openingstijden en kaartenDe KunstRAI in Amsterdam is één van de grootste kunstbeurzen van Nederland. De KunstRAI richt zich geheel op Nederlandse…
Bronnen en referenties
  • Foto's: DeviantArt
  • Foto Rembrandts "Portret van een man met de handen in de zij" (1658) Wikipedia
  • Afbeelding bron 1: Rembrandt, Wikimedia Commons (CC BY-SA)

Reageer op het artikel "Belangrijke kunstbeurzen 2011"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Bertvdw
Laatste update: 22-11-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!