Rijksmuseum: Rembrandt en Degas

Van 1 juli tot en met 23 oktober 2011 is in het Rijksmuseum te Amsterdam een tentoonstelling te zien, met als thema: 'De invloed van Rembrandt van Rijn op Edgar Degasí. Elk jaar organiseert het Rijksmuseum een expositie waarin getoond wordt, hoezeer de Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw invloed hebben gehad op grote kunstenaars uit latere eeuwen.

Degas

De Fransman Edgar Degas (1834-1917) wordt vaak gerekend tot de belangrijkste impressionistische schilders. De eigenzinnige Degas hield zelf echter niet van het stempel 'impressionist' en beschouwde zich als een 'realist'. Eén van de bekendste bewonderaars van Degas was Henri de Toulouse-Lautrec. Dat is ook duidelijk te zien aan veel werk van Toulouse-Lautrec. Behalve als schilder, maakte Degas ook furore als beeldhouwer.

Roeping

Edgar Degas droomde er al jong van om kunstschilder te worden. Zijn vader, een rijke bankier, wilde echter dat zijn zoon rechten zou gaan studeren. Edgar schreef zich daarom in bij de rechtenfaculteit van de universiteit van Parijs. Die studie was helemaal niets voor hem en hij besloot al snel om toch voluit zijn artistieke roeping te volgen.

Enige tijd volgde hij een schildersopleiding aan de beroemde 'Ecole des Beaux-Arts'. Vervolgens trok hij in de zomer van 1856 naar Italië, waar familie van hem woonde. Hij zou tot 1859 in Italië verblijven. In die periode maakte hij veel studies van het werk van oude meesters. Hij raakte toen zeer gefascineerd door de zelfportretten van Rembrandt.

Gelijkenissen

In het Rijksmuseum worden daarom een aantal zelfportretten getoond die Rembrandt en Degas rond hun 23e maakten. Er zijn opvallende gelijkenissen te zien tussen de zelfportretten van beide kunstenaars, zoals de poses die ze op die schilderijen aannemen en het meesterlijke spel met licht en donker, dat Degas van Rembrandt probeerde te imiteren.

De tentoonstelling bestaat uit twintig zelfportretten. De schilderijen van Rembrandt komen merendeels uit de collectie van het Rijksmuseum. De zelfportretten van Degas komen ondermeer uit het The Metropolitan Museum, The National Gallery of Art en uit een privécollectie.

Extra

Op zaterdagen en zondagen zijn er rondleidingen, waarbij de zelfportretten van de beide kunstenaars worden besproken. Deze rondleiding begint om half drie en kost vijf euro (exclusief entreekaart). Kaarten voor de rondleiding zijn te reserveren op de site van het Rijksmuseum. In de periode 30 juli tot en met 28 augustus zijn er geen rondleidingen.

Op 23 september wordt er door het Rijksmuseum een lezing georganiseerd over Rembrandt en Degas.

Op Tournee

De tentoonstelling 'Rembrandt en Degas' zal overigens ook in enkele andere musea te zien zijn. Vanaf november 2011 tot en met februari 2012 is deze expositie te bewonderen in The Clark Art Institute in Williamstown. Daarna verhuizen de schilderijen naar The Metropolitan Museum of Art in New York, waar ze van februari tot en met mei 2012 tentoongesteld worden.
© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De schilder Edgar DegasDe schilder Edgar DegasDe schilder Edgar Degas wordt vaak onder de Impressionisten geschaard. Hij maakte echter meer gebruik van klassieke elem…
De 'late' Rembrandt: de laatste twintig jaar van zijn levenDe 'late' Rembrandt: de laatste twintig jaar van zijn levenVan 12 februari 2015 tot en met 17 mei 2015 was in het Rijksmuseum in Amsterdam een bijzondere expositie te zien met de…
De zelfportretten van Rembrandt van RijnDe zelfportretten van Rembrandt van RijnIn de vroege zelfportretten van Rembrandt van Rijn zien we het beeld dat Rembrandt graag wilde laten zien. De molenaarsz…
De vrouwen van RembrandtRembrandt Harmenszoon van Rijn was een groot kunstenaar die bijzonder goed kon schilderen, tekenen en etsen. Vandaag de…

Middeleeuws schaakspel, de 'Lewis chessmen'In 1831 vond men op het eilandje Lewis, nabij Schotland, de 'Lewis chessmen'. De vondst bestond uit 78 schaakstukken, 14…
Max Ernst en 'Die Geburt der Turmuhr'Max Ernst was een Duitse surrealistische kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. Hij maakte zijn kunst in verschillend…
Bronnen en referenties
  • http://www.rijksmuseum.nl/
  • http://www.henkverveer.nl/serieuze%20Zaken/Beeldende%20kunst%20Degas.html
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.iamsterdam.com/nl/visiting/zien/rembrandt_degas

Reageer op het artikel "Rijksmuseum: Rembrandt en Degas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 26-06-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!