InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Kunst > De Schreeuw - Edvard Munch

De Schreeuw - Edvard Munch

De Schreeuw - Edvard Munch De Schreeuw van Edvard Munch is een schilderij dat eigenlijk iedereen wel kent. Maar wat is nu eigenlijk het verhaal erachter?

De Schilder - Edvard Munch

Edvard Munch (1863-1944) woonde zijn hele leven in Noorwegen en was een belangrijk figuur in het expressionisme. Op zijn 17e begon hij met schilderen, in zijn werken komen vooral de thema's dood, obsessies, angst en twijfel naar voren. Deze thema's waren kenmerkend voor zijn eigen leven, hij verwerkte onder andere de dood van zijn zus en vader in schilderijen.

In zijn 80-jarige leven heeft hij meer dan 20.000 stukken gemaakt, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en lithografiën. Zijn bekendste werk is wel 'De Schreeuw'.

De Schreeuw

Het schilderij is gemaakt in 1893 en is dus al ruim 120 jaar oud. Ondanks dat het al zo oud is heeft het schilderij nog steeds een moderne uitstraling.

Het schilderij betreft een zelfportret. De wanhopige figuur op het schilderij is Edvard Munch zelf. Hij is zo wanhopig omdat zijn vriendin (Millie Thaulow) hem heeft verlaten. Zij was namelijk al getrouwd met een ander.

Opvallend is dat de titel van het schilderij niet wijst op de figuur, maar op het landschap. De figuur houdt niet zijn wangen vast ter ondersteuning van het schreeuwen, maar houdt zijn handen op de oren om het "geschreeuw" van het landschap tegen te gaan. Door de golvende lijnen van het schilderij wordt het gevoel van wanhoop versterkt.

Wil je het schilderij bewonderen? Dan moet je afreizen naar Oslo. Het schilderij hangt daar in de Nasjonalgalleriet.

Opvallende feiten

  • De figuur op het schilderij is geslachtsloos
  • Het masker uit de film Scream is gebaseerd op het gezicht van de figuur op De Schreeuw
  • Twee schilderijen van Edvard Munch zijn ooit gestolen geweest, ze zijn beide weer teruggevonden
  • Munch maakte vier versies van zijn beroemdste schilderij
  • Oorspronkelijk was de naam van het schilderij 'Wanhoop', pas later wijzigde Munch het naar 'De Schreeuw'
© 2006 - 2019 Funkyfish, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Edvard Munch: het expressionismeEdvard Munch: het expressionismeEdvard Munch wordt veelal bewonderd vanwege zijn zeer intense en aangrijpende schilderijen, waarvan `De Schreeuw` het be…
Edvard Munch: een schreeuw die niet verstomtEdvard Munch: een schreeuw die niet verstomtDe creativiteit van Edvard Munch (1863 1944) is een weerspiegeling van de gebeurtenissen in zijn leven en dient aanvan…
Expressionisme 1905 - 1940Expressionisme 1905 - 1940Het expressionisme is een stroming in vooral kunst en literatuur in Europa, vanaf 1905 tot 1940. Het woord "expressionis…
De Mona Lisa (La Joconde)De Mona Lisa (La Joconde)Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci.
Han van Meegeren; meestervervalserHan van Meegeren; meestervervalserHan van Meegeren is een Nederlandse schilder die tegenwoordig voor hoge prijzen verkocht wordt, juist vanwege de vele ve…

Reageer op het artikel "De Schreeuw - Edvard Munch"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Funkyfish
Laatste update: 22-08-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Kunst
Schrijf mee!