Angus MacAskill, één van de grootste en sterkste mannen ooit

Angus MacAskill, één van de grootste en sterkste mannen ooit Hij was, ondanks zijn 2.36 m, niet de langste mens die ooit geleefd heeft en de afgelopen tweehonderd jaar zijn er zelfs meerdere mensen geweest die nog veel groter waren dan hij. Maar wat Angus MacAskill uniek maakte was het feit dat zijn lengte niet het gevolg was van gigantisme of een andere afwijking wat hem deed groeien als kool. Hij was volledig normaal, zijn lichaam was prima in verhouding. En buiten zijn lengte was Angus MacAskill ook nog eens buitengewoon sterk. Maar dat was geen garantie voor een lang leven. Wat is er bekend over deze reus?

De aanloop naar Angus MacAskill's lengte

Angus MacAskill is in 1825 geboren op Isle of Berneray in the Sound of Harris, Schotland, zoals zijn naam al doet vermoeden. Op de leeftijd van tien emigreerden hij en zijn ouders naar Nova Scotia in Canada. Zijn vader was een man van 1,75 m lang en ook zijn moeder had een normale lengte. Hij had 12 broers en zussen. Zelf was hij een gemiddelde baby qua lengte en gewicht. Angus MacAskill was zelfs als jong kind volledig normaal en niets wees erop dat dat zou veranderen. Alles werd anders toen hij in de puberteit kwam. MacAskill begon flink te groeien, tegen de tijd dat hij 20 was, mat hij al 2,24 m in lengte. De rest van zijn lichaam groeide in de juiste proporties mee zodat hij er volledig normaal uitzag, alleen dan veel groter als andere mannen. Op zijn 22ste was MacAskill uitgegroeid en was hij 2,36 m lang. Zijn weegschaal gaf een kleine 200 kilogram aan. Ter illustratie: in nieuwbouwwoningen is de plafondhoogte 2,40 m om een idee te geven van zijn gestalte.

MacAskill's lichaam had de juiste proporties

Mager was MacAskill zeer zeker niet; zijn schouders waren 1,10 m breed. Recht door een gemiddelde deuropening lopen kon niet zonder de deurposten er uit te lopen. De palm van zijn hand mat 20 bij 30 cm en de omtrek van zijn polsen waren als de omtrek van de bovenarm van een man van normaal postuur: 34 cm. Z'n enkels waren anderhalf keer zo dik. De maat van MacAskill's schoenen was dusdanig groot dat deze speciaal gemaakt moesten worden.

Angus MacAskill was ondanks zijn imposante grootte een bijzonder vriendelijke man met diepblauwe ogen en een diepe, enigzins muzikaal klinkende stem. Zijn bijnamen in zijn woonplaats St. Ann's waren 'Big Boy', 'Cape Breton Giant' en Giant MacAskill.

De vernietigende vuistslag

Reeds op jonge leeftijd was Angus MacAskill al een potige jongeman en behept met een bovengemiddelde kracht. Tijdens een bootreis op een schoener voeren hij en anderen van St. Ann's naar North Sydney. Omdat het klaarblijkelijk gezellig was werd MacAskill, 14 jaar op dat moment, uitgenodigd voor een dans. Op gegeven moment kreeg hij het aan de stok met een van de volwassen dansers, waarbij deze man Angus MacAskill uitdaagde voor een gevecht. MacAskill hoefde maar één keer uit te halen en sloeg met zijn vuist zijn uitdager vol op de kaak. De beste man ging knock-out en landde midden op de dansvloer. Voor lange tijd was hij bewusteloos waardoor de andere dansers zich begonnen af te vragen of hij dood was. De kapitein van de schoener vond korte tijd daarna MacAskill op zijn knieën terwijl hij aan het bidden was. Hij bad voor zijn opponent of hij alsjeblieft nog mocht leven. De man overleefde de klap.

Angus MacAskill's grote kracht

Door zijn lengte, gewicht, juiste lichaamsverhoudingen en de juiste genen ontwikkelde Angus MacAskill zich tot een van de sterkste mannen van zijn tijd. Er staan voorbeelden beschreven dat hij een scheepsanker van 1300 kilogram kon tillen tot borsthoogte. Hij kon onder elke arm een vat met een gewicht van 150 kilogram dragen. En het verhaal gaat dat MacAskill met alleen zijn duim en wijsvinger én gestrekte arm 50 kilogram kon tillen om dit 10 minuten voor zich uit te houden. Hij kon een man van 130 kilogram drie meter de lucht in werpen alsof het een hoofdkussen was en grindtegels tillen als ware het suikerklontjes.

Daarnaast presteerde hij het om een 40 foot (12 meter) lange mast op het dek van een schoener te plaatsen, met één hand, en een dikke balk van 16 meter verplaatsen was een normale klus. Het tillen van een volwassen paard over een hek van 1,20 m hoog was niet te moeilijk voor hem.

Deze en andere krachtprestaties deed hij tijdens zijn dagelijkse bezigheden om mensen te vermaken.

Showbusiness

Vanwege een economische depressie in 1848 ging Angus MacAskill de showbusiness in op aanraden van een bezoeker van St. Ann's. In feite showde hij zichzelf en werd hij betaald door publiek dat hem graag zag optreden. In die periode gaf hij demonstraties in Canada en de VS. In deze periode bereikte hij z'n maximale lengte van 2,36 m volgens zijn managers. Verhalen dat MacAskill optrad voor koningin Victoria zijn niet bewezen. In 1852 trok MacAskill rond met het circus van P.T. Barnum waar hij als strongman optrad. Hij en General Tom Thumb, een dwerg, vormden daar een duo.

Vaak was Angus MacAskill betrokken bij weddenschappen waarbij er werd getwijfeld of hij wel zo sterk was. Een keer geloofde men niet dat hij een anker van 1200 kilogram op kon tillen. MacAskill tilde het ding op z'n schouder en liep ermee rond op de pier. Maar bij het terugzetten slipte het anker uit z'n handen waarbij hij zijn schouder bezeerde.

MacAskill's laatste jaren

Na zijn terugkeer uit de showbusiness startte Angus MacAskill met zijn verdiende geld enkele bedrijven. Hij kocht een werkende molen, een paar boerderijen en hij opende een winkel. In de zomer van 1863 was hij op weg naar Halifax om daar voorraad te kopen. Tijdens de reis werd hij flink ziek. De artsen verklaarden dat hij leed aan 'brain fever', een soort koorts in delen van de hersenen, veroorzaakt door een virus. Angus MacAskill stierf rustig in zijn slaap. Hij werd slechts 38 jaar oud.

Zijn enorme gestalte en grote kracht stonden in zo'n contrast met zijn zeer vriendelijke en zachtmoedige houding tegenover anderen, dat zijn verhaal veelvuldig wordt doorverteld. Angus MacAskill was met recht een grote vriendelijke reus.
© 2019 - 2020 Writeright, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieAC/DC – The razor’s edgeThe Razor’s edge is het elfde internationale en het twaalfde Australische studioalbum van de Australische band AC/DC. He…
recensieAC/DC – Highway to hellHighway to hell is het zesde studioalbum van de band. Het album verscheen op 3 augustus 1979 in de winkels. Het is door…
recensieAC/DC - T.N.T. albumT.N.T. is het tweede studioalbum van de band AC/DC. Het album kwam uit op 1 december 1975. Het is geproduceerd door Harr…
Angus Barbieri en zijn dieet: 125 kilo afvallen in 382 dagenAngus Barbieri en zijn dieet: 125 kilo afvallen in 382 dagenEr zijn vele wegen die naar Rome leiden. Dat geldt in zekere zin ook wanneer het gaat om het verliezen van vet. Er zijn…

Amos Oz, Israëlisch schrijver en vredesactivistAmos Oz, Israëlisch schrijver en vredesactivistHij werd in 1939 in Jeruzalem geboren als Amos Klausner. Hij wordt tot een van de belangrijkste Israëlische schrijvers g…
Montserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadivaMontserrat Caballé, Spaanse sopraan en operadivaZe werd geboren als Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folc maar iedereen kende haar als kortweg Montserra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Publiek Domein, Wikimedia Commons (PD)
  • http://www.biographi.ca/en/bio.php?id_nbr=4575
  • https://en.m.wikipedia.org/wiki/Angus_MacAskill
  • https://www.thehumanmarvels.com/angus-macaskill-the-cape-breton-giant/

Reageer op het artikel "Angus MacAskill, één van de grootste en sterkste mannen ooit"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Writeright
Gepubliceerd: 13-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!