Mythe en Historie van de Assassijnen

Mythe en Historie van de Assassijnen Het woord hasj stamt af van het woord Assassijnen. Het Engelse woord voor moordenaar, stamt ook af van dit woord. Vierde drugs en geweld hoogtij bij dit Islamitische volk? Nee. De Assassijnen waren anti-oorlog, vermoordden nooit onschuldige mensen maar alleen hooggeplaatste personen met veel macht. Ze hebben o.a. drie kaliefs vermoord, hoge geestelijke leiders. Ook hebben ze hoge Christelijke leiders vermooord zoals in 1192 Koenraad van Montferrat, de ongekroonde koning van Jeruzalem.

Inhoudsopgave:


Nizari-Ismaili

De Assassijnen waren een volk uit Perzië en Syrië; ze leefden in een Nizari-Ismaili staat die van 1190 tot 1256 heeft bestaan. Ze noemdem zichzelf Fejahadien of Nizari. Assassijnen is de Nederlandse naam voor dit Shi'itisch-islamitisch volk. Sommige mensen zoals de oud LPF-politicus Mat Herben noemen hen de eerste terreurgroep ter wereld en brengt hen in totaal onzinnig verband met de Hezbollah of Hamas-beweging. De Assassijnen vermoordden alleen hooggeplaatste personen en zouden nooit onschuldige burgers vermoorden. De naam van de Assassijnen is vaak misbruikt door politici voor hun eigen doeleinden. Zo werd cannabis in de Westerse wereld begin 20e eeuw verboden. De westerse gruwel-verhalen van de Assassijnen werden gebruikt om hasj een slechte naam te geven.

Hashshashin

De ismaili zijn zeer verwant met de Soefi-moslims. de Soefi's zijn verlichte moslims die o.a. hasj gebruiken. Er waren 800 jaar terug al veel verschillende stromingen in de islam die met elkaar streden. De ismaili waren één van de vele afsplitsingen binnen de Islam. De arabieren noemden hen hashshashin, wat betekent hasj-eters, of: zij die hasj tot zich nemen; dat bedoelden ze als scheldwoord want deze shi-itische islamieten waren niet geliefd bij de soennitische islamieten. Hasan-i Sabbah was eind 11e en begin 12e eeuw hun charismatisch leider. Hij geloofde in de Nizari-doctrine. Deze houdt in dat het verstand van de mens beperkt is. Hij heeft de leiding nodig van een door God aangewezen leider; imam. Hasan zag zichzelf als plaatsvervangend imam. Hij werd liefkozend 'De oude man van de berg' genoemd. Zijn foto staat bovenaan dit artikel.

Marco Polo

Marco Polo is een Italiaanse wereldreiziger die de Assassijnen beschreven heeft. Dat deed hij in 1272, 15 jaar nadat de Assasijnen verdreven waren van Alamut, dus zijn verhaal is niet uit eerste hand. Hij schreef dat de tuin in Alamut lag en dat een onneembare vesting was gelegen om de tuin. Jonge aanhangers die soldaat wilden worden konden niet zomaar naar binnen om zich aan te melden. De Assassijnen werden bedwelmd door dranken waar hasj en opium inzaten en daarna meegevoerd naar de schitterende tuin. Er was een rivier van melk, een rivier van honing, een rivier van wijn en een rivier van water. In de tuin stonden de mooiste vruchtbomen op aarde. Daar werden ze uitgebreid in de watten gelegd door jonge, beeldschone jongens en meisjes die musiceerden en dansten. Ze mochten zoveel eten, drinken en hasj gebruiken als ze wilden. Ze vermaakten zich met de jongens en meisjes in de liefde. Dat ging zo dagen of weken aan een stuk door.

Alamut / Bron: Payampak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Alamut / Bron: Payampak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Sluipmoord

Als de leider besloot dat ze een opdracht moesten uitvoeren dan kregen ze een andere drank te drinken waarvan ze snel in slaap vielen. Daarna werden wakker buiten de tuin. De leider vertelde hen om een belangrijk politieke tegenstander uit te schakelen middels een sluipmoord. Aan sommige politieke moorden ging een jarenlange voorbereiding vooraf. Na het voltooien van deze opdracht mochten ze naar het echte paradijs na de dood. De tuin was slechts een voorproefje van alle genietingen die hen te wachten stonden. Ze vermoordden hun tegenstanders zo opzichtig mogelijk. Ze gebruikten nooit gif, speer of boog waarmee je mensen van afstand kunt ombrengen. Nee, ze gebruikten een dolk want het was de bedoeling om gepakt te worden, berecht en ter dood veroordeeld, om vervolgens naar het paradijs over te gaan. Deze aanpak heeft veel angst ingeboezemd bij hun vijanden.

Etymologie

In Europa kwamen mensen voor het eerst in aanraking met de Assassijnen door verhalen van de kruisridders. Sommige kruisridders hadden gestreden tegen Assassijnen. Het Franse en Engelse woord voor moordenaar is assassin. Dat stamt rechtstreeks af van het Arabische woord hashshashin.

Historische weergave van Alamut / Bron: Designed by BASAWAN; Colored by NAND GWALIOR, Wikimedia Commons (Publiek domein)Historische weergave van Alamut / Bron: Designed by BASAWAN; Colored by NAND GWALIOR, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Alamut

De Assassijnen hadden hun hoofdkwartier op de berg Alamut in het huidige Iran, ten zuiden van de Kaspische zee. In deze streek groeit volop papaver, waarvan opium gemaakt wordt. Ook groeit hier veel cannabis waarvan hasj gewmaakt wordt. Door het tot zich nemen van deze geestverruimende middelen, waanden de Assasijnen zich in het paradijs. Sommige historici betwijfelen of de Assasijnen hasj of opium gebruikten. Je kunt immers niet stoned rondlopen en toch effectief mensen uitschakelen. Dat is misschien waar, maar dat was ook niet de praktijk. Ze vermoorden juist tegenstanders als ze nuchter waren. De bedwelmende drank kregen ze te drinken zodat ze een voorproefje hadden hoe het paradijs eruit zag. Ze waren hierdoor extra gemotiveerd om een opdracht te vervullen en zo het waarachtige paradijs te betreden.

Mongolen

De hoofdvesting Alamut van de Assassijnen werd verwoest in 1256 door de Mongolen. De aanhangers verspreiden zich over Azië, Afrika tot en met het westen. Vandaag de dag vereren ze Aga Khan als hun 49e imam. Hij is op de begrafenis van voormalig koningin der Nederlanden Juliana geweest. Alle literatuur die de Assassijnen hebben opgesteld is verloren gegaan toen Alamut is veroverd. Wat we nu nog weten van de Assassijnen komt voornamelijk van hun vijanden.
© 2008 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Drugs & Drugsverslaving (soorten + effecten blowen)Je kent het wel je bent een jaar of 16 jaar en je gaat uit en komt voor het eerst in aanraking met drugs je wilt erbij h…
Drugsgebruik: Hasj en WietDrugsgebruik: Hasj en WietHasj en wiet worden in Nederland veel gebruikt. Vooral pubers, die willen experimenteren hebben veel interesse in deze d…
De opiumoorlogenDe opiumoorlogenOpium was een zeer verslavende drugs die de Britten naar China smokkelden. Er zijn wel twee opiumoorlogen, maar hoe heef…
Opium en papaver, enige geschiedenisOpium wordt gewonnen uit het melksap van de Papaver somniferum of de slaapbol. De zaaddozen worden in onrijpe toestand o…

Nederlandse huwelijkstraditiesNederlandse huwelijkstraditiesEen huwelijk is voor veel mensen de mooiste dag van hun leven. Het wordt vaak uitbundig gevierd en men wil zo veel mogel…
Manga & Anime: Een nieuwe cult die de wereld veroverdOver de hele wereld kennen mensen het fenomeen, van Noorwegen tot Zuid-Afrika: Manga en anime, Japanse strips en de gean…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sweetsufi, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.zdf.de/ZDFde/inhalt/12/0,1872,2088844,00.html?dr=1
  • http://www.brusselsjournal.com/node/2080
  • http://209.85.135.104/search?q=cache:VAT167SBCB0J:www.let.uu.nl/~Corne.Hanssen/personal/Shia%25202007/Colleges/College%25208.doc+hasj+assassijnen&hl=en&ct=clnk&cd=20&gl=uk
  • http://www.ismaili.net/histoire/history06/history607.html
  • Afbeelding bron 1: Payampak, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Designed by BASAWAN; Colored by NAND GWALIOR, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Mythe en Historie van de Assassijnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tom008
Laatste update: 08-05-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Mensen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!