Israëlische elite eenheden: Golani Brigade (1948-1962)

Israëlische elite eenheden: Golani Brigade (1948-1962) De Golani Brigade is een infanterie brigade. De Brigade heeft hard moeten vechten om zich te ontwikkelen tot een elite strijdmacht. De Golani was één van de zes Hagana territoriale infanterie brigaden en was actief in Galilea en de Jisraeel Vallei. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949 nam het deel aan talloze campagnes zoals de verovering van Rosh Pina, Tiberias en Eilat. De Golani strijdmacht bestond oorspronkelijk uit kibboetsniks die een sterke militaire discipline kenden. Na de oorlog van 1948 werden de rangen gevuld door een ander type soldaat.

Nieuwe immigranten

Vanaf 1949 kwamen veel Joodse immigranten naar Israël. De IDF was de meltingpot voor immigranten uit meer dan 60 verschillende landen. De Golani Brigade kreeg onevenredig veel immigranten in haar gelederen. Velen waren analfabeet, ongedisciplineerd en niet bereid te vechten. De beste immigranten gingen naar andere eenheden zoals de luchtmacht, marine, paratroepen of Giva'ati. De Golani kreeg zo een negatief imago van de 'vuilnisbak van de IDF'. Ook operationeel gezien bleef de Golani een negatief imago behouden. Haar slagkracht bleef beperkt. Dat was mede te wijten aan de slechte uitrusting.

Opkrikken van de Golani Brigade

Op 2 mei 1949 voerde de Golani Brigade een veldslag met de Syriërs. Het gevecht duurde vier dagen waarbij 40 Golani soldaten werden gedood en 72 gewond. Uit het militair onderzoek bleek dat de beste Golani soldaten het eerst gedood werden. De soldaten volgden de officieren niet in de strijd. De generale staf besloot kibboetsniks en moshavnikim in de gelederen van de Golani op te nemen. De officieren kregen nu veel meer respect van hun soldaten. Binnen twee jaar was de Golani Brigade omgebouwd tot een hechte familie.

Het succes van de Golani Brigade was mede te danken aan Eenheid 101 van Ariel Sharon en later de 890ste Paratroepen Bataljon. Deze krikten de standaard van de IDF op. Toch bleef de Golani Brigade beperkt tot veiligheid routine taken in het noorden.

Sinaï Oorlog 1956

Tijdens de Sinaï Oorlog van 1956 kreeg de Golani de mogelijkheid zich te bewijzen met als taak het verdedigen van het Rafah kruispunt in de noordelijke Sinaï. Met drie bataljons werd de aanval uitgevoerd onder leiding van het 72ste Habok'im Harishoniem Bataljon o.l.v. Meir Pa'il (die later de bekendste historicus van de IDF werd). De overwinning werd behaald maar er sneuvelden wel 14 Golani strijders.

Golani Brigade in Galilea en Jisraeel Vallei

Legenda
A. Galilea
B. Jisraeel Vallei

Commando eenheid

Toch stak het dat de Paratroepen (Tzanchaniem) de moeilijkste taken mocht uitvoeren. De Golani besloot om haar verkenningseenheid Sayeret Golani om te vormen tot een commando eenheid. Doel was om net zo goed te worden als Eenheid 101 en Sayeret Tzanchaniem van Har Zion. Er werden geen vrijwilligers aangetrokken, maar er werd gebruik gemaakt van de soldaten en NCO's die hun gevechtskwaliteit reeds hadden bewezen. Zij ondergingen een zware training. Deze procedure wordt nog steeds gehanteerd. Tegenwoordig is Sayeret Golani één van de beste verkenningseenheden van de IDF.

Operatie 'Hargol'

Op 31 januari 1960 kon de Golani Brigade zichzelf bewijzen tijdens Operatie Hargol tegen Syrische mortier posities bij Tewfiq (een verlaten dorp) van waaruit Israël bestookt werd. Een Israëlisch militair antwoord was onvermijdelijk. Hoewel de paratroepen een aanval hadden voorbereid koos Opperbevelhebber Tzvi Tzur voor de Golani. Er werd drie uur lang met artillerie en tanks geschoten waarna Sayeret Golani het gebied schoon veegde.

Met Operatie Hargol kreeg de Golani Brigade haar erkenning dat verder een boost kreeg door de aanstelling van Kolonel Mordechai Gur als Golani commandant in 1961. Gur was oorspronkelijk een paratroeper die de tradities van de paratroepen naar de Golani bracht.

Operatie 'Snunit'

De Golani Brigade kreeg de opdracht om het Syrische dorp Nuqieb op 16 maart 1962 aan te vallen. Vanuit dit dorp beschoten de Syriërs Israëlische vissers op het Meer van Galilea. De Israëlische tegenaanval kreeg de codenaam: Operatie Snunit. De aanval werd uitgevoerd door Sayeret Golani geleid door majoor Tzvi Ofer en Arayot Hagolan geleid door majoor Beni Enbar. Twee compagnieën van het Gideon Bataljon bleven achter om een Syrisch antwoord vanuit het noorden te voorkomen. De aanval was moeilijker dan verwacht maar werd toch gewonnen. Er werden in Nuqieb 53 Syrische soldaten gedood en er waren talloze gewonden. De Golani Brigade had 7 doden en 43 gewonden. De overwinning verhoogde de status van de Golani dat tevens nieuwe uitrusting kreeg. Akko en Naharya adopteerden de eenheden. Maar velen zagen de paratroepen nog steeds als de beste strijders.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .

Lees verder

© 2013 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Israëls leger (6): IDF- Tsahal - Golani en MerkavaIsraëls leger (6): IDF- Tsahal - Golani en MerkavaDe Golani Brigade (infanterie) is vooral actief in Noord-Israël. Het heeft in de oorlogen van 1948, 1967 en 1973 tegen v…
Israëls leger (1): IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Boekrecensie: Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. KatzrecensieBoekrecensie: Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. KatzDe IDF behoort tot één van de beste en meest ervaren legers ter wereld. De wortels van Israëls leger liggen in onconvent…

Eerste BoerenoorlogZuid-Afrika is een Unie van Staten en koloniën en bestaat uit verschillende gebieden. Het ontstaan van deze Unie is een…
WO II - 19. Propaganda en de HitlerjugendDe Tweede Wereldoorlog. Oorlogen worden niet alleen gewonnen met kogels, bommen en granaten. Het is ook zeer belangrijk…
Bronnen en referenties
  • Follow Me! (elite eenheden IDF)–Samuel M. Katz

Reageer op het artikel "Israëlische elite eenheden: Golani Brigade (1948-1962)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!