Israëlische elite eenheden: verkenningseenheden 1950/'60

Israëlische elite eenheden: verkenningseenheden 1950/'60 Israël kende in de beginjaren drie verkenningseenheden (sayarot): shaked, egoz, en haruv. Ze waren geformeerd rond Bedoeïenen en Druzische spoorzoekers en een commando eenheid voor verre missies. De eenheden bewaakten Israëls grenzen. Israël werd omringd door vijandige staten en de grenzen moesten beschermd worden door prikkeldraad, mijnen en vroege waarschuwingsstations. Israël had in de jaren '50 vooral veel last van infiltraties door fedayeen. De Israël Nationale Politie Grenswachters (mishmar hagvul) bleken ineffectief te zijn. Ze werden versterkt door Bitachon Shutaf.

Sayeret Shaked

Het Zuidelijke Commando was verantwoordelijk voor het beschermen van de grens met Egypte. Korte tijd was 'Eenheid 30' een belangrijke factor in het jagen op Fedayeen. Maar 'Eenheid 101' en de Paratroepen hielden dit tegen. Daarop werd de Sayeret Shaked opgericht. Aanvankelijk was dit een verwaarloosde eenheid. Maar in 1957 kreeg Majoor David Ben-Hor de opdracht een taskforce van spoorzoekers en strijders te organiseren. Joodse en Arabische soldaten werden gelijk behandeld. De Bedoeïenen verschaften de eenheid met allerlei inlichtingen. Soms duurde het dagen voor ze een infiltrant waarnamen. Mobiliteit was de sleutel voor het succes. Er werd van alles ingezet: van zwaarbewapende jeeps tot kamelen. De leden van de eenheid droegen burgerkleding maar op de jeeps was de Davidster te zien om te voorkomen dat ze door de IDF werden aangevallen.

Tussen 1961-67 werd Sayeret Shaked geleid door de Bedoeïen A'bdul Majid Hadar (kolonel Amos Yarkoni). Hij was de meest invloedrijke factor binnen de eenheid. De soldaten waren Bedoeïenen, Druzen en Circassiërs uit 'Eenheid 300', alsook afvallers of vrijwilligers van de Paratroepen. Zowel Joden als Bedoeïenen namen elkaars gewoonten over. De strijders waren uiterst gemotiveerd en gingen door tot ze hun doel bereikt hadden. Ze vochten niet alleen tegen de Fedayeen en Bedoeïenen smokkelaars maar ook tegen Egyptische spionnen die getraind werden door de KGB en GRU. Toch waren de mannen van Shaked meer ervaren. Tegen 1965 waren de spionage activiteiten tegen het Zuidelijke Commando afgenomen.

In 1966 bestond Shaked nog maar uit 40 strijders die verantwoordelijk waren voor honderden kilometers gebied. Volgend op de moord op buspassagiers bij Ma'ale A'akravim in de Judea Woestijn zette Shaked S-58 helikopters in bij zoektochten.

In 1966 werd majoor Benjamin Ben Eliëzer plaatsvervangend commandant van Shaked. Hij introduceerde parachute training, infanterie opfriscursussen en leerde te opereren als een conventionele strijdmacht. De strijders kregen daarna Paratroepen Klasse A uniformen met hun eigen speciale verkenning vleugels en hun eigen eenheid badge. Tegen 1967 bestond de eenheid uit zo'n 150 strijders. Ben Eliëzer was ondertussen commandant geworden. Hij bleef Shaked verder ontwikkelen door middel van nieuwe jeeps, arsenaal en geavanceerde communicatie uitrusting aan te schaffen.

Sayeret Egoz

Bij het Noordelijke Commando gaf Jitschak Rabin de opdracht voor een verkenningseenheid. Deze opdracht werd uitgevoerd door kapitein Arik Gardi, een voormalige Nachal strijder en compagnie commandant van 'Eenheid 300'. De kern van deze eenheid werd gevormd door Druzische soldaten. Hun legerbasis was 'Ben-Ami' in Westelijk Galilea. Met wapens en gevechtsinstructeurs beginnen ze binnen enkele maanden met lange, intensieve training. Toch werd de eenheid verwaarloosd en in 1957 vond een drama plaats toen Egoz in een hinderlaag van de grenspolitie viel bij Um el-Faham. Eén van de beste strijders, de Druus Hasan Abu Nijam werd gedood. Het duurde zeven jaar voor een nieuwe Sayeret Egoz werd opgericht. Het begon met 8 strijders die met de grenspolitie meededen om hinderlagen voor al-Fatach terroristen uit te zetten. Mannen uit kibboetsiem en moshaviem gingen in de eenheid dienen. Sayeret Egoz streed tegen Fatach aanvallen vanuit Syrië, Libanon en Jordanië. De reputatie verspreidde zich langzaam en officieren van de Paratroepen Golani gingen in de eenheid dienen. In 1965 werd Haim Sela commandant van Egoz. Egoz groeide en kreeg steeds betere wapens. Er werden aanvallen uitgevoerd diep in vijandig gebied om aanslagen te voorkomen. Ook werd gepatrouilleerd langs de grens met Libanon.

Sayeret Haruv

In 1966 werd voor het Centrale Commando een verkenningseenheid geformeerd. Deze werd de Sayeret Haruv genoemd. De eenheid bestond uit Paratroepen veteranen. Zijn hielden zich bezig met het beveiligen van de grens met Jordanië. Arik Regev was de stuwende kracht achter Sayeret Haruv. Hij ontwikkelde de eenheid tot de meest strijdbare van alle sayerot.

Lees verder

© 2013 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Ehud Barak, Israëls meest gedecoreerde soldaatVoordat Ehud Barak de Israëlische politieke arena betreedt (hij is een paar jaar minister-president en nu is hij ministe…
Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70De Uitputtingsoorlog was een beperkte oorlog tussen het Israëlische leger, Egypte, de Sovjet Unie en de PLO tussen 1967-…
Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te on…

Welke landen hebben kernwapens in 2013?Welke landen hebben kernwapens in 2013?De kernwapens race begon rond het einde van de Tweede Wereldoorlog toen de Verenigde Staten in Japan twee atoombommen to…
Zij sprongen in de dood voor onze vrijheid (Englandspiel)Zij sprongen in de dood voor onze vrijheid (Englandspiel)In de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog werd door Engeland en Duitsland een spel gespeeld dat dodelijk werd voor…
Bronnen en referenties
  • Follow Me! (elite eenheden IDF)ĖSamuel M. Katz
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en worden artikelen grotendeels niet meer geactualiseerd, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel. De mogelijkheid om te reageren is tevens uitgeschakeld.
Schrijf mee!