Modern Israël: Zesdaagse Oorlog 1967

Modern Israël: Zesdaagse Oorlog 1967 Na de Suezoorlog van 1956 leken Egypte, Syrië en Jordanië geen ernstige bedreigingen meer voor Israël. Maar ondanks Israëls afschrikking nam de haat in de Arabische wereld tegen de Joodse staat toe. Niet alleen de Palestijnen voelden zich vernederd ook de bevolkingen van de Arabische landen. Men wilde niets minder dan de vernietiging van Israël. Ook de leiders en geleerden van die landen wilden dit. Men vergeleek Israël met de Kruisvaarders en wilden een religieuze jihad tegen de Joodse staat.

Egypte

De Egyptische president Nasser was openlijk in zijn bedoeling met Israël. Hij riep op tot de vernietiging van de Joodse staat. Maar Nasser kende tegenslagen in zijn eigen land en daarbuiten. In 1958 vormde Egypte samen met Syrië een Verenigde Arabische Republiek. Irak en Jordanië wilden ook een federatie vormen maar deze bleef slechts zes maanden bestaan. In juli 1958 werden in Irak namelijk koning Feisal en premier Nuri es-Saïd vermoord. De Verenigde Arabische Republiek van Syrië en Egypte viel echter ook uiteen. Egypte mengde zich ondertussen in een oorlog in Jemen waar Nasseristen en tegenstanders met elkaar vochten. In Irak ging men een eigen koers varen tegen Nasser in. Egypte stond op het punt failliet te gaan.

Al deze tegenslagen maakten het voor Nasser er niet makkelijker op om oorlog te voeren tegen Israël. Het ontbrak hem aan militaire macht en internationale steun. Vooral uit Afrika ontbrak de steun. Zo voorkwam Israël dat Egypte Belgisch Congo in 1963 innam. Israël trainde het Congolese leger dat tegen de rebellen vocht die werden gesteund door Egypte.

Nasser erkende zijn eigen zwakheid en Israëls kracht. Hij negeerde daarom het verzoek van Jordanië om opnieuw de Straat van Tiran te blokkeren en de oproep van Syrië om het irrigatieproject van Israël bij de Jordaan te verhinderen.

Syrië

De grens tussen Israël en Syrië was ondertussen explosief. Hiervoor waren verschillende oorzaken aanwezig. Ten eerste Israëls irrigatieproject. Israël had besloten direct water uit het Meer van Galilea te pompen. Damascus had hierover een klacht ingediend bij de VN Veiligheidsraad. Jeruzalem antwoordde dat de rechten van haar buren niet werden aangetast en dat Israël er niet van weerhouden kon worden om water te gebruiken om te overleven. De Veiligheidsraad negeerde de protesten van Syrië. Elf Arabische landen kwamen in december 1963 bijeen en besloten de toevoer van de Jordaan rivier om te leiden, vooral de rivieren Chazbani en de Banias. Met bulldozers werden in 1964 kanalen gegraven. De IDF beschoot de bulldozers met artillerievuur. In de zomer van 1965 werden de graafwerkzaamheden hervat. Daarop bombardeerden Israëlische gevechtsvliegtuigen de bulldozers.

Ten tweede waren er spanningen tussen Israël en Syrië langs de gedemilitariseerde zones. Israëlische burgers en boeren waren schietschijven voor de Syrische soldaten. De boeren moesten gepantserde tractoren gebruiken. Een resolutie van Israël bij de Veiligheidsraad tegen Syrië werd met een veto door de Sovjet Unie verworpen. Tegen die tijd vonden er over en weer heftige artilleriebeschietingen en luchtgevechten plaats. Deze gevechten hadden ook te maken met de strijd om macht binnen Syrië zelf. Daar was de Ba'ath partij aan de macht sinds 1962. Eerst was kolonel Amin al-Hafez de machthebber maar in februari 1966 nam kolonel Salah Jadid de macht over. Hij was erg gewelddadig en soms psychotisch. Zijn regering genoot weinig populariteit en overleefde twee opstanden in september 1966 en februari 1967.

PLO Palestijnse Bevrijdingsorganisatie

Om de aandacht af te leiden voerde kolonel Jadid strijd tegen Israël. Hierbij werd actief gebruik gemaakt van de Palestijnse vluchtelingen. In januari 1964 werd de PLO opgericht. Dit was de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie die als doel had de vernietiging van Israël. De PLO rekruteerde Palestijnen uit diverse Arabische landen maar vooral uit Gaza. De terreurbeweging werd gefinancierd door Arabische regeringen en via belastinggelden van Palestijnen. Ahmed Shukeiry was de eerste leider van de PLO. Omdat hij campagne voerde tegen de regeringen van Jordanië, Saoedi Arabië en Tunesië raakte hij gewond bij een aanslag in 1967.

Fatach

Een aantal jaren eerder was de nog radicalere Fatach beweging in Syrië opgericht. Deze terreurbeweging was teleurgesteld in de Arabische regering en wilde militaire strijd voeren tegen Israël. Dit deed het vanuit de gedemilitariseerde zone bij Syrië. Fatach kreeg wapens en beperkte militaire training van Syrië.

Egypte zag nog steeds niets in een aanval op Israël. Het defensieakkoord van 1964 met Syrië was alleen van toepassing als Israël een algehele aanval op Syrië zou gaan uitvoeren. Maar bij lokale incidenten, zoals het neerhalen van zes Syrische MIGs door de Israëlische luchtmacht bij Damascus, deed Egypte niets.

Wordt vervolgd.
© 2015 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70De Uitputtingsoorlog was een beperkte oorlog tussen het Israëlische leger, Egypte, de Sovjet Unie en de PLO tussen 1967-…
Israëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogNa de Zesdaagse Oorlog bleven de vijandigheden van de Arabieren tegen Israël doorgaan. Langs het Suezkanaal werden bloed…
Israëlisch-Arabisch conflict: Camp David AkkoordenIsraëlisch-Arabisch conflict: Camp David AkkoordenIn 1977 besloot Anwar Sadat Israël te bezoeken. Het was een historisch moment. Wat was zijn intentie? Hij wilde de terug…

WO II: Het bombardement op DresdenWO II: Het bombardement op DresdenHet was februari 1945. Nazi-Duitsland stond op het punt de Tweede Wereldoorlog te verliezen. Aan het Oostfront kwamen de…
De Last Post in IeperDe Last Post in IeperDe Last Post is een wereldwijd gekend trompetsignaal (klaroen) dat gebruikt wordt bij militaire herdenkingen en begrafen…
Bronnen en referenties
  • A history of Israel (From the rise of zionism to our time) - Howard Morley Sachar
  • Atlas of Israel - Martin Gilbert
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 09-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!