DMZ: de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea

DMZ: de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea De DMZ (Demilitarized Zone), ook wel de gedemilitariseerde zone genoemd, is een bufferzone tussen twee landen met spanningen. Deze bufferzone is vrijgemaakt van militaire aanwezigheid (soldaten en oorlogsmateriaal). De DMZ Korea ontstond na de Koreaanse oorlog in 1953 en vormt de scheiding tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. De onderhandelingen voor de Koreaanse wapenstilstand vonden plaats in Panmunjeom. De gedemilitariseerde zone, met hierin de zogenaamde overlegbarakken, fungeert als gespreksplaats voor onderhandelingen tussen beide landen. De overlegbarakken zijn door toeristen vanaf afstand te bezichtigen. Anno 2018 is er nog steeds spanning tussen Noord-Korea en Zuid-Korea, hoewel men voorzichtig toenadering zoekt. Het is afwachten of de onderhandelingen tussen beide landen het vredesproces in de goede richting sturen.

Wat is een DMZ (Demilitarized Zone) tussen Noord-Korea en Zuid-Korea?

De zone tussen 2 landen, die onderling in spanning leven, noemt men een gedemilitariseerde zone of een bufferzone. De gedemilitariseerde grens tussen de beide Korea’s is 248 kilometer lang en 4 kilometer breed. Binnen de gedemilitariseerde zone bevinden zich heel wat landmijnen en zijn er geen militairen of ander oorlogsmateriaal aanwezig. De naam ‘gedemilitariseerde zone’ is een beetje vreemd gekozen, omdat er net buiten deze zone een enorme grote aanwezigheid is van soldaten en oorlogsmateriaal.

De Koreaanse DMZ is als het ware een scheidingsgrens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Langs beide zijden van de gedemilitariseerde zone beschermen militairen hun eigen volk tegen de vijand. Technisch gezien zijn beide landen sinds 1953 niet meer met elkaar in oorlog. Toch heerst er sinds 1953 voortdurend spanning. Beide landen houden elkaar ook voortdurend in de gaten.

Noord-Korea wordt beschouwd als een ‘onbekend land’ voor de buitenwereld. Vanuit de gedemilitariseerde zone kan je in de verte de heuvels van Noord-Korea zien. In april 2018 zochten beide leiders van deze landen toenadering tot elkaar om onderhandelingen (vredesgesprekken) te starten.

Militairen bewaken de grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea / Bron: Pnguyen2884, PixabayMilitairen bewaken de grens tussen Noord-Korea en Zuid-Korea / Bron: Pnguyen2884, Pixabay

Ontstaan van de gedemilitariseerde zone in Korea

De gedemilitariseerde Zone bevindt zich op de 38ste breedtegraad in Korea. De zone zorgt voor een scheiding van Noord-Korea met Zuid-Korea en is tevens de breedste grensovergang ter wereld. De belangrijkste plaats in de zone is Panmunjom. Op 27 juli 1953 werd op deze plaats de wapenstilstand tussen beide landen ondertekend. De plaats Panmunjom kan dan ook gezien worden als hét symbool van de Koreaanse scheiding. De zone is heel groot en omvat verschillende dorpen en bossen. Sommige dorpen worden bevolkt door zowel Noord-Koreanen als Zuid-Koreanen. Aan beide grenzen is er heel wat militaire macht aanwezig. Amerika, als bondgenoot van Zuid-Korea, heeft ook nog een beperkte militaire aanwezigheid net buiten de gedemilitariseerde zone.

Grensovergangen in het gebied en de gekende overlegbarakken

Er zijn in principe officieel twee manieren om de grens over te steken. Enerzijds kan dat via een autosnelweg, hoewel er in Noord-Korea weinig autoverkeer is. Anderzijds is er een grensovergang door middel van een spoorweg. Deze spoorweg werd in 2013 gesloten omwille van politieke spanningen. Aan de grensovergang is er een plein waar een aantal overlegbarakken staan. In deze blauwe barakken vinden onderhandelingen (vredesgesprekken) plaats tussen Noord-Korea en Zuid-Korea. Deze plaats heet de Joint Security Arena (JSA). Sinds 1953 vonden alle officiële gesprekken tussen beide landen plaats in de overlegbarakken. Aan de noordelijke kant van de barakken zijn er opschriften te zien in de heuvels zoals ‘Dood aan Amerika’, enzovoort. De beide kanten van Panmunjeom hebben hoge vlaggenstokken met daaraan de grootste nationale vlaggen ter wereld. De vlaggenstokken en de vlaggen van Noord-Korea zijn iets groter dan de Zuid-Koreaanse. Op deze manier kan Noord-Korea net iets meer indruk maken op zijn buurland Zuid-Korea.

De huidige leiders van Noord-Korea en Zuid-Korea

De vlag van Zuid-Korea / Bron: Vitamin, PixabayDe vlag van Zuid-Korea / Bron: Vitamin, Pixabay

De president van Zuid-Korea Moon Jae-in

Moon Jae-in is anno 2018 de president van Zuid-Korea. Hij volgde Park Geun-hye op, die in maart 2017 aftrad, omwille van corruptiepraktijken. Moon staat gekend omwille van zijn minder strenge houding tegenover Noord-Korea. Dit komt omdat zijn ouders Noord-Koreaanse overlopers zijn. Zijn bedoeling is om de band met Noord-Korea te versterken en (vredes)onderhandelingen aan te gaan met het buurland.

De Opperste Leider van Noord-Korea: Kim Jong-un

Kim Jong-un is de jongste zoon van de dictator Kim-Jong-il. Hij is anno 2018 de Opperste Leider van Noord-Korea en vooral bekend omwille van de harde retoriek die hij voert met de Amerikaanse president Donald Trump. Beide partijen dreigden in 2017 met een kernoorlog.

Anno 2018 zijn de relaties tussen Noord-Korea en Zuid-Korea minder gespannen en zijn er onderhandelingen over de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland. Het blijft afwachten of de onderhandelingen resulteren in een vredevol Koreaans schiereiland.

Toenadering tussen Noord-Korea en Zuid-Korea gebeurt in de DMZ

Op 27 april 2018 vond er een geplande top plaats tussen de leiders van beide landen. Het is slechts de derde keer dat leiders van Noord-Korea en Zuid-Korea elkaar ontmoeten sinds het einde van de Koreaanse oorlog. De top vond plaats in de traditionele overlegbarakken in de gedemilitariseerde zone (DMZ). De ontmoeting is een gevolg van de toenadering tijdens de Olympische winterspelen in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang in februari 2018. Op deze Winterspelen waren er Noord-Koreaanse atleten aanwezig. Tevens waren er ook cheerleaders en politieke leiders, waaronder de zus van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un.

De Verenigde Staten en Noord-Korea trachten hun onderlinge spanningen te verminderen en starten onderhandelingen. / Bron: Geralt, PixabayDe Verenigde Staten en Noord-Korea trachten hun onderlinge spanningen te verminderen en starten onderhandelingen. / Bron: Geralt, Pixabay

De Amerikaanse president Trump en Noord-Korea: overleg

De minder gespannen relatie tussen Noord-Korea en Zuid-Korea anno 2018 zet zich ook verder in de relaties tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea. Op 12 juni 2018 was er een topontmoeting in Singapore tussen president Donald Trump en Kim Jong-un. De top werd minutieus voorbereid door de beide ministeries van Buitenlandse Zaken en een hele resem topdiplomaten. In ruil voor de denuclearisatie van Noord-Korea, is Amerika bereid om Noord-Korea dezelfde welvaart te bieden als Zuid-Korea. Kim Jong-un is tevens bereid om te praten over een kernwapenvrij Koreaans schiereiland. In ruil daarvoor wil hij diplomatieke en economische concessies verkrijgen. Het gesprek verliep goed en de wil is er bij beide partijen om te streven naar vrede.

Toerisme in Zuid-Korea, Noord-Korea en de DMZ

Het toerisme scheert hoge toppen aan de gedemilitariseerde zone. Elk jaar is de zone goed voor ongeveer vijf miljoen bezoekers. Vanuit Seoul (Zuid-Korea) worden er excursies georganiseerd naar de DMZ. De bezoekers kunnen vanuit de Zuid-Koreaanse grens kijken naar het Noord-Koreaans rijk van Kim Jong-un. Op vlak van toerisme blijft Noord-Korea een buitenbeentje. Enkele reisorganisaties, waaronder Koning Aap en Shoestring hebben als specialiteit Noord-Korea in hun aanbod.
© 2018 - 2020 Auteurjr, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Koreaanse OorlogEen belangrijk twistpunt tijdens de Koude Oorlog was de strijd in Korea. Van 1950 tot 1953 werd er een hevige strijd uit…
Een krachtmeting tussen Noord- en Zuid-KoreaOoit, tot een eeuw geleden, was Korea een kluizenaarskoninkrijk. Inmiddels is het schiereiland opgedeeld in twee naties:…
WK voetbal 1966In 1966 is het de beurt aan Engeland om het 8e WK te mogen organiseren. Aan de voorronden deden 53 landen mee, waarvan e…
Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Aziatische spanningen nemen toe (Noord-Korea)Het is een publiek geheim dat de spanningen tussen Japan, Noord-Korea en China groot zijn. Japan vreest het oplopende de…

De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)In het jaar 1911 was China aan een verandering toe. De Qing-dynastie, onder leiding van de Mantsjoese keizer Pu Yi, had…
Chemische wapens: verbod op gebruik en verschillende soortenChemische wapens: verbod op gebruik en verschillende soortenChemische wapens zijn anno 2018 heel erg actueel in de nieuwsberichtgeving. Sinds het ‘Verdrag chemische wapens’ is de i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Military Material, Pixabay (bewerkt)
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/Koreaanse_Oorlog
 • Wikipedia, https://nl.wikipedia.org/wiki/DMZ_Korea
 • Nieuwsblad.be, https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20171113_03183416
 • Aroundtheglobe.nl, https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/zuid-korea/demilitarized-zone-dmz-si25916.html
 • Koningaap.be, https://koningaap.be/noord-korea-reizen
 • Shoestring.nl, https://shoestring.nl/rondreis-noord-korea
 • Rtlnieuws.nl, https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/vs-belooft-noord-korea-welvaart-in-ruil-voor-denuclearisatie
 • Afbeelding bron 1: Pnguyen2884, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Vitamin, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Geralt, Pixabay

Reageer op het artikel "DMZ: de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Auteurjr
Laatste update: 14-06-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!