De vijandige relatie tussen Syrië en Israël

De vijandige relatie tussen Syrië en Israël Syrië heeft anno 2020 de staat Israël nooit erkend en accepteert geen Israëlische paspoorten om Syrië binnen te komen. Israël heeft ook Syrië als een vijandige staat beschouwd en verbiedt zijn burgers in het algemeen om daarheen te gaan. Het conflict begon reeds voor de oprichting van de staat Israël in 1948. Na het uitroepen van de Joodse staat in 1948 viel Syrië de nieuwe staat Israël aan. Syrië verloor maar er waren steeds weer opnieuw militaire confrontaties. In 1967 veroverde Israël de Golanhoogvlakte op Syrië. Tijdens de Jom Kippoeroorlog van 1973 probeerde Syrië het gebied terug te veroveren maar dat mislukte. Tijdens de Eerste Libanon Oorlog van 1982 schoot de Israëlische luchtmacht 90 Syrische gevechtstoestellen uit de lucht. In de jaren 1990 zijn pogingen ondernomen om vrede te bereiken tussen Israël en Syrië. Israël is anno 2020 indirect betrokken bij Syrische burgeroorlog sinds 2011.

De beginperiode van vijandelijkheden

Feisal Ibn Hoessein en Chaim Weizmann

Reeds voor de oprichting van de staat Israël in 1948 bestond er al een conflict met Syrië. Maar er waren ook korte perioden van contacten, gesprekken en zelfs akkoorden. In 1919 tekende Emir Feisal Ibn Hoessein, die Syrië in de periode 1918-20 bestuurde, een historisch akkoord met de Zionistische leider Chaim Weizmann waarbij Feisal de Joodse nationale rechten in Palestina erkende in ruil voor Joodse steun voor Arabische onafhankelijkheid. Het Syrische Nationale Congres was echter fel tegen.

Het Franse Mandaat van Syrië

Tijdens het Franse Mandaat van Syrië tussen 1920 en 1944 waren er verschillende contacten tussen de leiders van de Jisjoev en leden van de Arabische nationale beweging in Syrië die zochten naar een politieke oplossing voor de Palestijnse kwestie. Maar dit mislukte vooral tijdens de Arabische rellen van 1936-39.

De oorlog van 1948-49

Syrië was tegen de oprichting van een Joodse staat. Het deed mee aan een economische boycot van de Jisjoev en bereidde een militaire operatie voor. Na 15 mei 1948 begon het Syrische leger met een invasie van Israël. Er werd gevochten in de regio van het Meer van Galilea en in Boven Galilea. Het Syrische leger werd verslagen bij Semach maar veroverde de Joodse nederzetting Mishmar HaJarden en gebieden rond het Meer van Galilea aan de Palestijnse zijde van de internationale grens. Met moeite werd een wapenstilstand getekend in 1949. Gebieden ten westen van de internationale grens werden door Syrië geëvacueerd en gedemilitariseerd.

De periode 1950-66

In 1951 kwam het opnieuw tot een treffen tussen beide landen toen Israël zonder overleg het Hulamoeras ging droogleggen. Bij de militaire confrontatie vielen veel slachtoffers.

Na een korte periode van rust ontstonden nieuwe problemen inzake het verdelen van water in de Jordaan. Syrië probeerde het Jordaan-Negev nationale watertransport te saboteren. In 1955 kwam het tot een treffen tussen beide landen waarbij het Syrische leger vissers in het Meer van Galilea beschoot. Een paratroepeneenheid van het Israëlische leger vergold de Syrische actie. Het is mogelijk dat de Israëlische actie de Syriërs heeft afgeschrikt. Toch ging Syrië in 1958 samenwerken met Egypte. Eind jaren 50 was er een nieuw conflict over de gedemilitariseerde zones met Syrische beschietingen en zware Israëlische vergeldingsacties. In de begin jaren 60 was er ook veel geweld. Syrië zag zichzelf als het hart van de Arabische nationale beweging.

Syrië en Israël

Legenda
A. Syrië
B. Golan Hoogvlakte
C. Israël

Verovering van de Golanhoogvlakte door Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967

In 1966 werd in Syrië een coup gepleegd door twee Alawieten officieren, Salah Jadid en Hafez Assad. Zij richtten de Ba'ath-partij op. Dit Syrische regime ging door met provocaties tegen Israël. In april 1967 kwam het tot een groot luchtgevecht waarbij de Israëlische luchtmacht zes Syrische Migs uit de lucht schoot. In juni 1967 brak de Zesdaagse Oorlog uit. Israël veroverde de Golanhoogvlakte. Het was voor het eerst dat Israël Syrisch grondgebied veroverde en was op slechts 50 kilometer afstand van Damascus.

Coup van Hafez Assad in 1970

In de jaren 1966-70 kregen Salah Jadid en Hafez Assad een verschil van inzicht over hoe de strijd tegen Israël gevoerd moest worden. Jadid wilde een guerrillaoorlog, terwijl Assad een militaire confrontatie wilde met zijn eigen leger. In 1970 pleegde Assad een coup en bereidde het leger voor op een militaire confrontatie met Israël. Toch stond Assad ook open voor een politieke oplossing op voorwaarden die voor Israël totaal onacceptabel waren. In 1971 ging Assad een bondgenootschap aan met Egypte en Libië.

Jom Kippoeroorlog 1973

In oktober 1973 voerden Syrië en Egypte een verrassingsaanval uit op Israël. Het Syrische leger penetreerde diep op de Golanhoogvlakte. Maar het Israëlische leger drong het Syrische leger terug en bezette een extra enclave in het noorden van de Golan (de Bashan). Na de oorlog kreeg Syrië deze enclave terug evenals de stad Kuneitra dat door Israël was veroverd. Egypte trok zich echter terug als bondgenoot van Syrië. Dit land probeerde daarop een verbond met Irak te sluiten maar dat wilde dat land niet omdat Syrië Veiligheidsresolutie 338 had geaccepteerd en overeenstemming had bereikt met Israël. Vervolgens sloot Syrië een akkoord met Jordanië en breidde haar invloed uit in Libanon tijdens de Libanese burgeroorlog van 1975. Syrië wilde tegen de PLO optreden in Zuid-Libanon maar paradoxaal genoeg hield Israël dat tegen.

Periode 1977-80

In 1977 kwam de Likoed aan de macht in Israël en deze steunde de christelijke Maronieten bij hun guerrillaoorlog tegen Syrische troepen in Libanon. Na de Camp David Akkoorden waarbij Egypte en Israël vrede sloten, werd de strategische positie van Syrië in het conflict met Israël verzwakt. Assad ging zijn leger versterken om een mogelijke Israëlische aanval te weerstaan. Het kreeg daarbij in 1980 militaire steun van de Sovjet Unie.

Eerste Libanon Oorlog 1982

Tijdens de Eerste Libanon Oorlog van 1982 schoot de Israëlische luchtmacht 90 Syrische gevechtstoestellen uit de lucht. Maar de grondtroepen van het Syrische leger zorgden wel voor aanzienlijke verliezen bij de IDF.

Na de oorlog ging Syrië door met het versterken van haar leger met Russische T-72 tanks en MIG-29 gevechtstoestellen. Ook ging Syrië chemische wapens ontwikkelen omdat het vreesde dat Israël atoomwapens had. Daarnaast ging Syrië verschillende terroristische groeperingen steunen om een guerrillaoorlog te voeren tegen Israëlische doelen in Libanon en in Europa. De Syrische “uitputtingsoorlog” leidde ertoe dat Israël in 1985 uit een groot deel van Zuid-Libanon trok.

Jaren 1990: vredespogingen

In de jaren 1990 zijn pogingen ondernomen om vrede te bereiken tussen Israël en Syrië. Beide landen waren aanwezig tijdens de vredesconferentie in Madrid in 1991. Verschillende Israëlische regeringen hebben onderhandeld met Syrië maar zonder resultaat.

Periode 2000 – 2010

In de periode 2000 – 2010 heeft de Israëlische luchtmacht een paar keer aanvallen uitgevoerd op Syrië. In reactie op de zelfmoordaanslag in Haifa 12 uur eerder door de Palestijnse Islamitische Jihad, vielen op 5 oktober 2003 vier Israëlische Luchtmacht 110 "Ridders van het Noorden" Squadron F-16Cs een Palestijns militant trainingskamp aan ongeveer 24 kilometer ten noordwesten van de Syrische hoofdstad Damascus. Operatie Boomgaard was een Israëlische luchtaanval op een verdachte kernreactor, aangeduid als de Al Kibar-site (ook genoemd in IAEA-documenten als Dair Alzour), in de regio Deir ez-Zor in Syrië, die plaatsvond net na middernacht (lokale tijd) op 6 september 2007.

De Syrische burgeroorlog vanaf 2011 tot heden (2020) - Iran in Syrië

Hoewel Israël benadrukt zich niet te willen bemoeien met de Syrische burgeroorlog, zijn er toch verschillende incidenten geweest. Zo heeft de IDF gereageerd op afzwaaiers die vanuit Syrië op de Israëlische Golan terechtkwamen. Ook heeft de Israëlische luchtmacht aanvallen uitgevoerd op wapentransporten van Hezbollah in Syrië en op Iraanse doelen in dat land.

Afzwaaiers vanuit Syrië

Tijdens de Syrische burgeroorlog hebben zich verschillende incidenten voorgedaan op de Israëlisch-Syrische staakt-het-vurenlijn, waardoor de vredesstaat tussen de landen werd versperd. De incidenten worden beschouwd als een overloop van de gevechten met het Quneitra-gouvernement sinds 2012 en latere incidenten tussen het Syrische leger en de rebellen, aan de door Syrië gecontroleerde kant van de Golan en de Golan Neutrale Zone en de Hezbollah-betrokkenheid bij de Syrische burgeroorlog.

Iran in Syrië

Tijdens de burgeroorlog in Syrië heeft Iran troepen gestationeerd in dat land. Israël ziet die troepen en haar wapens als een bedreiging voor de Joodse staat omdat Iran steeds dreigt om Israël te vernietigen. Voorheen voerde Iran via proxy's zoals Hezbollah oorlog tegen Israël. Hezbollah werd en wordt nog steeds door Iran bewapend met o.a. raketten. Maar sinds de burgeroorlog in Syrië probeert Iran ook rechtstreeks de confrontatie aan te gaan met Israël. Dit leidt ertoe dat Israël preventieve aanvallen uitvoert op Iraanse militaire bases in Syrië.
© 2018 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeIsraëlisch-Arabisch conflict: Vrede voor vredeHet voorstel om land te ruilen voor vrede is ongehoord in de annalen van de geschiedenis. Wanneer heeft een natie gebied…
Israëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Naweeën Zesdaagse OorlogHet is nu moeilijk voor te stellen hoe de gevoelens in Israël en de Joodse wereld waren vlak vóór de oorlog in 1967. Vel…
Toerisme Israël: De Golan Hoogvlakte – de GolanDe Golan Hoogvlakte is sinds 1967 in handen van Israël. Het werd veroverd op Syrië die het hooggelegen gebied gebruikte…
Israëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIn de maanden naar de aanloop van de Jom Kippoeroorlog in 1973 had de Israëlische militaire inlichtingendienst (Aman) ra…

Boekrecensie: Schaduwoorlog (Mossad) – Ronen BergmanrecensieBoekrecensie: Schaduwoorlog (Mossad) – Ronen BergmanIn 2018 heeft de Israëlische correspondent van het dagblad Yediot Ahronot een onthullende geschiedenis geschreven over d…
De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)De Chinese revolutie van 1911 (Xinhai-revolutie)In het jaar 1911 was China aan een verandering toe. De Qing-dynastie, onder leiding van de Mantsjoese keizer Pu Yi, had…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Clker-Free-Vector-Images, Pixabay
  • https://www.jewishvirtuallibrary.org/syria-military-threat-to-israel
  • https://www.jewishvirtuallibrary.org/history-of-modern-syria
  • https://www.jewishvirtuallibrary.org/israel-syrian-negotiations
  • https://www.jewishvirtuallibrary.org/syria
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Israel%E2%80%93Syria_relations
  • http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/265333
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 27-06-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.