InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > Bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door zowel de asmogendheden als de geallieerden veel op het Nederlandse grondgebied gebombardeerd. Met als gevolg: duizenden onschuldige burgers die de dood vonden. Wat opvalt is dat onze helden en bevrijders (de geallieerden) voor veel meer doden hebben gezorgd dan onze bezetter (Nazi-Duitsland).

Bombardementen van de asmogendheden

Van de asmogendheden heeft alleen Nazi-Duitsland (Luftwaffe) gebombardeerd op het Nederlandse grondgebied in de Tweede Wereldoorlog. Er zijn verschillende steden gebombardeerd door de Luftwaffe, vaak met strategische doelwitten op het oog zoals vliegvelden. Er zijn echter ook bombardementen geweest waarbij burgers het doelwit waren. Veel van deze steden werden voor de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 gebombardeerd. De andere bombardementen zijn gevoerd tegen de geallieerden in de 'bevrijde' steden. Geschat wordt dat er ongeveer 1.450 burgerslachtoffers zijn gevallen tijdens deze bombardementen. Opvallend is het relatief kleine aantal bombardementen dat in totaal gevoerd is.

Amsterdam

Op 10 mei 1940 vielen de eerste bommen op het Nederlandse grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag werd Schiphol gebombardeerd. Een dag later viel er een bom in Amsterdam zelf waarbij veertien panden aan de Blauwbrugwal verwoest werden. Hierbij kwamen 44 Amsterdammers om. Het doel van dit tweede bombardement is nooit duidelijk geworden. Dit bombardement werd al snel overschaduwd door het bombardement op Rotterdam en heeft daardoor nooit veel media-aandacht gekregen.

Rotterdam

Het meest beruchte bombardement in de Tweede Wereldoorlog is het bombardement op Rotterdam. Dit bombardement werd op 14 mei 1940 rond 13:30 uur uitgevoerd door Duitse Heinkel He 111-bommenwerpers. Door dit grootschalige bombardement werd vrijwel de gehele binnenstad met de grond gelijk gemaakt. 650 tot 900 burgers vonden de dood en 80.000 Rotterdammers werden dakloos. Een dag na het bombardement dreigde Nazi-Duitsland met een nieuw bombardement op Utrecht als Nederland niet zou capituleren. Om een tweede ramp te voorkomen capituleerde Nederland diezelfde dag nog.

Eindhoven

Een dag na de bevrijding van Eindhoven (18 september 1944) werd deze stad gebombardeerd door de Luftwaffe om de weg vrij te maken voor een tankeenheid. In totaal vielen er 227 doden.

Bombardementen van de geallieerden

Van de geallieerden hebben de Britten (Royal Air Force (RAF)) en de Amerikanen (United States Air Force (USAF)) het Nederlandse grondgebied gebombardeerd. Veel van deze bombardementen waren gericht op strategische doelen zoals vliegvelden en fabrieken. Echter vielen er vaak veel burgerslachtoffers bij deze bombardementen. De geallieerden hebben weinig gebombardeerd op het Nederlandse grondgebied in de eerste drie jaar van de oorlog. In 1944 en 1945 werd er daarentegen veel meer gebombardeerd. Er zijn in totaal 8.000 tot 10.000 Nederlanders overleden aan geallieerde bombardementen.

Rotterdam-West

Rotterdam is na het eerste bombardement een tweede keer zwaar gebombardeerd, ditmaal door de geallieerden. Op 31 maart 1943 rond 13:00 uur vlogen er Amerikaanse bommenwerpers over Rotterdam om het havengebied te bombarderen. Maar door de zware wind kwamen de meeste bommen elders terecht. Hierdoor werden grote woongebieden verwoest en verloren 326 Rotterdammers hun leven en 13.000 bewoners werden dakloos.

Amsterdam-Noord

In Amsterdam-Noord vonden meerdere bombardementen plaats met als doelwit: de Fokker-vliegtuigenfabriek in de stad. Het eerste bombardement op 17 juli 1943 mislukte door dat de Amerikaanse piloten erg onervaren waren hierdoor miste vrijwel elke bom het doelwit en raakten de omliggende wijken zwaar beschadigd. Op 25 juli werd er opnieuw gebombardeerd, ditmaal door de Britten die wel hun doel troffen. Op 28 juli werd er door vliegers van de Vrije Fransen de fabriek nogmaals gebombardeerd. In totaal verloren 200 burgers hun leven tijdens deze drie bombardementen.

Nijmegen

Op 22 februari 1944 werd het zwaarste geallieerde bombardement op Nederlands grondgebied gehouden. Het doelwit van dit bombardement was het spoorwegstation maar door de 'slordige uitvoering' van dit bombardement werd er veel meer verwoest dan alleen het station. Een groot deel van de bommen viel in het stadscentrum van Nijmegen. Deze fout leidde tot de dood van ruim 800 bewoners.

Oorzaak van vele burgerdoden

Er zijn verschillende oorzaken voor vele burgerslachtoffers van zowel de Nazi-bombardementen als de geallieerde-bombardementen. Zo was de technologie des tijds nog erg onprecies en was het erg moeilijk om een specifiek doelwit te raken met een bom. Als oplossing hiervoor werden er meer bommen gegooid zodat de kans groter was dat het doelwit ook daadwerkelijk geraakt werd. Dit had als gevolg dat er veel nevenschade was bij deze bombardementen. Dit werd als een noodzakelijk kwaad ervaren. Daarnaast waren burgers soms het doelwit om zo de moraal van de vijandige partij te verlagen zoals werd gedaan bij Rotterdam door Nazi-Duitsland. Echter hebben de geallieerden hier ook regelmatig gebruik van gemaakt bij Duitse en Japanse steden. Dit maakt dat de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog de burgers waren omdat nevenschade door alle partijen als een noodzakelijk kwaad gezien werd.
© 2018 - 2019 Xdreamless, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De 10 grootste bombardementen op NederlandWanneer er gedacht wordt aan bombardementen op Nederland, komt uiteraard Rotterdam naar voren. Maar dat is niet de enige…
Het bombardement op Nijmegen in februari 1944Het bombardement op Nijmegen in februari 1944Tijdens de Tweede Wereldoorlog bombardeerden de geallieerden circa 600 keer een Nederlands doel. Meestal ging het om een…
Het bombardement op RotterdamHet bombardement op RotterdamSlechts dertien minuten duurde het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940. In die tijd gooiden Duitse bommenwerpers 97…
WO II: Het bombardement op MiddelburgWO II: Het bombardement op MiddelburgHet meest bekende bombardement aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in Nederland is het bombardement op Rotterdam. N…
Zwitserland in de Tweede WereldoorlogDe Tweede Wereldoorlog vormt een gruwelijk hoofdstuk in de geschiedenis en het is vrij algemeen bekend hoe het de belang…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_Rotterdam
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bombardementen_uit_de_Tweede_Wereldoorlog
  • https://www.niod.nl/nl/vraag-en-antwoord/duitse-en-geallieerde-bombardementen-op-nederland
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_Amsterdam_(1940)
  • https://nos.nl/artikel/2170971-slachtoffers-onbekend-amsterdams-bombardement-krijgen-een-naam.html
  • https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-bombardement-op-eindhoven
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_Rotterdam-West
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardementen_op_Amsterdam-Noord
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bombardement_op_Nijmegen

Reageer op het artikel "Bombardementen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Xdreamless
Gepubliceerd: 07-12-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 10
Schrijf mee!