InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > Het ontstaan en activiteiten van het Korps Mariniers

Het ontstaan en activiteiten van het Korps Mariniers

Het ontstaan en activiteiten van het Korps Mariniers In 1665 werd het Korps Mariniers opgericht. Dit had als taak het enteren van vijandelijke schepen en het landen op vijandelijke kusten. Daarnaast heeft het Korps Mariniers veel diverse taken door de eeuwen heen uitgevoerd. Zo waren ze actief in verschillende oorlogen, zorgden ze voor rust in de koloniën, namen ze deel in acties tegen piraterij en verzorgden ze humanitaire hulp aan mensen in nood.

Ontwikkeling van oorlog op zee

Vanaf de oudheid werd er al gevochten op zee. Zo vond de eerst beschreven zeeslag plaats in 1210 v. Chr bij Cyprus waarbij de Hittieten de Cyprioten versloegen. Echter waren deze zeeslagen altijd onderdeel van een 'landoorlog' waarbij dezelfde soldaten die op land vochten dat ook op de zee deden. Ten tijde van de middeleeuwen ontwikkelde de zeevaart en daarmee de oorlog op zee weinig. Zo durfde men zich niet over diep water te begeven. Vanaf de 16e eeuw nam de ontwikkeling van schepenbouw weer vogelvlucht met dank aan de ontwikkeling van de karveel: een schip dat oceanen kon oversteken. Hierbij kwamen de ontdekkingsreizen naar de 'nieuwe wereld' en daarna de kolonisatie van grote delen van de wereld. Doordat deze nieuwe, overzeese grondgebieden producten produceerden en nodig hadden werd het belang van goede scheepvaart steeds groter. En de bescherming van deze vervoersschepen en routes ook. Dankzij deze ontwikkeling werd het mogelijk om een zeeoorlog te voeren met als doel: controle over een bepaald zeegebied. Hierbij werd er niet of nauwelijks gevochten op land. Als een land namelijk geen toevoer meer had naar een kolonie kwam deze te vervallen en kon makkelijk overgenomen worden. Tot op de dag van vandaag is het afsnijden van toevoerroutes op zee naar een vijandig land/gebied het voornaamste doel van zeeoorlogsvoering.

Het ontstaan na de Tachtigjarige Oorlog

In het begin van de 17e eeuw werden er enkele infanterieregimenten onderverdeeld op de vloot met de taak om landingen op vijandelijk grondgebied uit te voeren. In 1627 werden er bijvoorbeeld soldaten verdeeld over schepen om andere schepen tijdens een zeeslag te enteren en over te nemen. Na de Vrede van Munster waarbij de Tachtigjarige Oorlog ten einde kwam verdwenen deze soldaten weer uit de vloot. Op 10 december 1665 werd er op initiatief van raadpensionaris Johan de Witt en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter toch weer een regiment soldaten toegewezen aan de vloot. Hiermee wordt 10 december 1665 gezien als de oprichtingsdatum van het Korps Mariniers.

Korps Mariniers van de 17e eeuw tot de 19e eeuw

Vanaf de 17e eeuw tot de 19e eeuw was het Korps Mariniers vooral actief om de rust te behouden in de koloniën. Daarnaast hebben ze ook belangrijke rollen gespeeld in verschillende zeeslagen in verschillende oorlogen. In de 19e eeuw kreeg het Korps Mariniers een nieuwe taak erbij, namelijk piraterijbestrijding. Deze piraten waren voornamelijk actief in Nederlands-Indië.

Tocht naar Chatham

De tocht naar Chatham ook bekend als de Slag bij Medway was een zeeslag waarbij het Korps Mariniers in actie kwam. Op 10 juni 1667 werden 800 Nederlandse mariniers afgezet aan de kust vlak bij Sheerness Fort. Toen dit bekend werd bij de bezetters van het onvoltooide fort, sloegen ze op de vlucht. Eenmaal bij het fort aangekomen verwoestten de mariniers dit. Deze actie maakte het mogelijk om verder de Medway op te varen en verschillende schepen te vernietigen waaronder de trots van de Engelse vloot: HMS Royal Charles. Dit verlies ging de boeken in als de grootste nederlaag ooit van de Engelse marine.

Onderdrukking van de koloniën

Na 1713 werd er stevig bezuinigd op het Korps Mariniers. Na een opstand in 1763 in Berbice: een kolonie ten westen van Suriname, die gestopt werd onder leiding van Jan Marius die snel manschappen wist te vinden, werd het duidelijk dat er een vaste amfibische macht nodig was. In 1772 brak er opnieuw een opstand uit, ditmaal in Suriname. Deze werd ook de kop in gedrukt. Vanaf de 19e eeuw kreeg het Korps Mariniers als extra taak om de rust in Nederlands-Indië te behouden. Tussen 1815 en 1940 zouden zij meevechten in 30 oorlogen in de archipel.

Inzet tegen zeerovers

In 1816 trad het Korps Mariniers op samen met de Engelsen tegen Algerijnse zeerovers. Dit was de eerste inzet van het Korps Mariniers tegen piraterij. Op 26 maart 1873 verklaarde Nederland de oorlog aan Atjeh omdat zei zich niet gehouden hadden aan de overeenkomst over piraterij. In deze oorlog speelde het Korps Mariniers een belangrijke rol bij landingen en zeeslagen.

Korps Mariniers van de 20e eeuw tot nu

In de periode van 1908 tot 1940 kwam het Korps Mariniers weinig in actie en werd er op defensie bezuinigd. In 1930 bestond het Korps Mariniers slechts nog uit 1100 man. Na deze rustige periode komt het Korps Mariniers in verschillenden conflicten in actie zoals de koloniale oorlog in Nederlands-Indië en anno 2018 tegen Somalische piraten.

Tweede Wereldoorlog en Nederlands-Indië

Tijdens het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Nederland was het Korps Mariniers verdeeld over Nederlands-Indië en Nederland zelf. In de vijf dagen strijd die Nederland tegen Nazi-Duitsland leverde, speelde zich misschien wel het bekendste conflict voort van het Korps Mariniers. Namelijk de strijd om de Maasbruggen in Rotterdam waar het Korps Mariniers op 13 mei 1940 een tegenaanval deed tegen de Duitsers die de brug bezetten. Deze tegenaanval mislukte en leidde tot veel doden aan beiden kanten. Na de Tweede Wereldoorlog waren veel Mariniers actief in de politionele acties in Nederlands-Indië. Uiteindelijk moest Nederland deze oorlog staken na grote internationale druk en moest zo dit grondgebied afstaan.

Afghanistan en nu

Anno 2018 zijn er verschillenden acties waar het Korps Mariniers deel van uit maakt. Zo bieden zij ondersteuning in het conflict in Afghanistan. Daarnaast leveren ze regelmatig Humanitaire hulp in Afrika en Azië en beschermen ze koopvaardijschepen tegen Somalische piraten.
© 2018 - 2019 Xdreamless, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Nederlands Korps MariniersBijna elke kleine jongen droomt ervan: bij de politie, brandweer of het leger gaan. In ieder geval een held zijn: gevaar…
Museums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëMuseums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëIn Nederland zijn er verschillende museums die over de geschiedenis van Nederlands-Indië gaan. Dit was de grootste Neder…
Korps Mariniers: Special Force NL-MARSOFKorps Mariniers: Special Force NL-MARSOFAmfibische en speciale operaties is altijd het belangrijkste werk geweest van het Korps Mariniers. Het Korps moet vaak é…
Admiraal Michiel Adriaenszoon de RuyterAdmiraal Michiel Adriaenszoon de RuyterHij wordt geboren in 1607. Hij is bekend van de zeeslagen die hij in de 17e eeuw als vice admiraal onder de Amsterdamse…
Verzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenVerzamelen: kopen en verkopen van oude koloniale muntenEr zijn veel mensen die oude koloniale munten verzamelen. Er is goed geld mee te verdienen. Nederland heeft een rijke ko…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ministerie Van Defensie, Wikimedia Commons (CC0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeslag_(militair)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeoorlogvoering
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Karveel_(scheepstype)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nieuwe_Tijd
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Vrede_van_M%C3%BCnster
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Enteren
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeeslag_(militair)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tocht_naar_Chatham
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/tweede-helft-17e-eeuw-1665-1700/
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/18e-eeuw-1800-1900/
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/19e-eeuw-1700-1800/
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/rustig-begin-20e-eeuw-1900-1940/
 • https://www.defensie.nl/onderwerpen/korps-mariniers/marine-combat-groups
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/wo-2-nederlands-indie-1940-1950/
 • http://korpsmariniers.com/geschiedenis/na-de-oorlog-1950-1960/

Reageer op het artikel "Het ontstaan en activiteiten van het Korps Mariniers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Xdreamless
Gepubliceerd: 10-12-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 16
Schrijf mee!