InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > Heinrich Himmler: de laatste vertrouweling van Hitler

Heinrich Himmler: de laatste vertrouweling van Hitler

Heinrich Himmler: de laatste vertrouweling van Hitler Heinrich Himmler was na Adolf Hitler de machtigste man in het naziregime. Daarnaast was hij degene waar Hitler als laatste blindelings op vertrouwde. Dit vertrouwen in Himmler werd in de laatste maanden van zijn leven echter geschaad. In het hoogtepunt van zijn nazicarrière was hij Reichführer-SS, Chef van de Duitse Politie, Rijkscommissaris van de Duitse natie, Rijksminister van Binnenlandse zaken, Opperbevelhebber van het Duits thuisleger en eindverantwoordelijke voor de genocide op de Joden.

De jeugd van Heinrich Himmler

Heinrich Luitpold Himmler werd op 7 oktober 1900 geboren als tweede kind van een welgesteld gezin in München. Zijn vader, Joseph Gebhard Himmler, voedde hem en zijn twee broers streng volgens de leer van het katholicisme op en werkte als directeur van een gymnasium. Over zijn moeder, Anna Maria Himmler, is weinig bekend. Himmler heeft gedurende zijn hele leven een slechte gezondheid gehad. Zo had hij regelmatig maagkrampen, darmklachten en was hij bijziend. Door hard te studeren haalde Himmler zijn diploma aan het gymnasium, tijdens deze studie toonde hij grote belangstelling voor geschiedenis en oude talen. Ook was hij tijdens deze periode lid geworden van een nationalistische Duitse studentenvereniging. Binnen deze vereniging ontwikkelde hij sterk nationalistische gevoelens voor Duitsland. Na in 1923 een rede van Adolf Hitler gehoord te hebben, werd Heinrich lid van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij (NSDAP). Ook had hij deelgenomen aan de mislukte staatsgreep op 8 november 1923.

Interbellum

Al vanaf de eerste ontmoeting tussen Adolf Hitler en Heinrich Himmler werd het duidelijk dat de twee het goed met elkaar konden vinden. Zo vond Himmler dat er een militaire elite moest komen die onvoorwaardelijk trouw was aan Hitler. Hitler was het hiermee eens en in 1925 werd de beruchte Schutzstaffel (vertaald: beveiligingsploeg) of SS opgericht door Adolf Hitler, Julius Schreck, Hermann Göring en Heinrich Himmler. Op 6 januari 1929 werd Himmler benoemd tot Reichführer-SS en werd daarmee leider van de SS. Tucht en trouw werden de basisprincipen van de SS. Nadat Hitler in 1933 de verkiezingen won en de macht greep, kreeg Himmler vrij spel in de uitbreiding van de SS en groeide deze organisatie sterk in grote en macht onder zijn beleid.

De weg naar een totale militaristische staat

Samen met Reinhard Heydrich richtte Himmler de Sicherheitsdienst (SD) op in 1931 als spionageorgaan binnen de SS. Drie jaar later namen Heydrich en Himmler de Gestapo (geheime staatspolitie) over van Hermann Göring. In 1936 begon Himmler, nadat hij Chef der Deutschen Polizei werd, aan een grote reorganisatie van het politieapparaat om deze uiteindelijk volledig te integreren binnen de SS. Op 27 september 1939 werden door Himmler en Heydrich de Sicherheitsdienst (SD), de Gestapo en de Kripo (recherche) onder de organisatie van de SS gebracht. Hiermee werd de basis van een totale militaristische staat gelegd en daarmee ook de basis van de holocaust.

Concentratiekampen

Himmler stichtte op 30 maart 1933 het eerste Duitse concentratiekamp in Dachau en zette de beruchte Theodor Eicke aan het hoofd van dit kamp. Eicke zou hier gruwelijke misdaden tegen de gevangen plegen en dit als standaard voeren voor de concentratiekampen die zouden komen. De SS leverde mensen die de taak van het bewaken van de kampen, het martelen en het uitroeien van de gevangenen op zich kregen. Dachau was oorspronkelijk opgericht om politieke vijanden en tegenstanders uit te schakelen, later werden hier ook Joden en andere “ongewensten” doorgevoerd en vermoord. Verder werd er in opdracht van Himmler door de SD onderzoek naar Joden gedaan. Adolf Eichmann stond aan het hoofd van dit onderzoek. Het onderzoek werd verricht met als doel: het beter kunnen identificeren van Joden en het beter begrijpen van de Joodse cultuur.

De Tweede Wereldoorlog

Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren de meeste voorbereidingen al getroffen door Himmler om Nazi-Duitsland intern vredig te houden. Daarnaast werden er nieuwe concentratiekampen gebouwd waaronder het kamp in Auschwitz in 1940 waar Rudolf Höß de leiding over kreeg. Himmler was eindverantwoordelijke over alle concentratiekampen en daarmee ook voor de genocide van het Joodse volk. Himmler zag de oorlog in april 1945 als hopeloos verloren en begon eigenhandig zonder weten van Hitler aan vredesonderhandelingen om zo toch nog het naziregime in stand te kunnen houden. Adolf Hitler kwam hierachter en noemde dit “het schandelijkste verraad uit de hele geschiedenis”, daarnaast nam hij alle titels en bevoegdheden van Heinrich Himmler af. Ten tijde van de degradatie was Himmler Reichführer-SS, Chef van de Duitse Politie, Rijkscommissaris van de Duitse natie, Rijksminister van Binnenlandse zaken en Opperbevelhebber van het Duits thuisleger. Kort hierna faalde het vredesoverleg en was Himmlers carrière ten einde.

Gevangenschap en zelfmoord

Na zich vermomd te hebben als een Duitse politieagent vertrok Heinrich Himmler uit Flensbrug naar Beieren. Bij het oversteken van de rivier de Oste, werd hij aangehouden door geallieerde soldaten in een controlepost. Na zijn aanhouding werd hij verplaatst naar een krijgsgevangenenkamp nabij Bremen. Echter was de trotse Himmler niet gediend van de omgang met “normale” Duitse soldaten en hoopte doormiddel van zijn bekendmaking aan de kampofficier dat hij betere omstandigheden zou krijgen. Als reactie op deze bekendmaking lieten de geallieerde kampsoldaten Himmler zich uitkleden zodat hij geen zelfmoord zou plegen. Tijdens het verhoor de volgende dag beet Heinrich Himmler de cyanidecapsule in zijn kies door en op 23 mei 1945 overleed Heinrich Himmler ter plaatse in de ondervragingskamer van het kamp. Het stoffelijk overschot werd op de Lüneburger Heide in een naamloos graf gelegd. De exacte locatie is nooit openbaar gemaakt.
© 2019 - 2020 Xdreamless, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Heinrich Himmler; de man achter Adolf HitlerAdolf Hitler had bij het besturen van zijn rijk een aantal machtige mensen achter zich staan die hem hielpen. Zo had je…
Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939Hermann Göring en de Sicherheitspolizei op 24 januari 1939Op 24 januari 1939 kreeg de SS-Grüppenführer Reinhard Heydrich de opdracht van rijksmaarschalk Hermann Göring de opdrach…
Hitlers kopstukken: Heinrich HimmlerZijn naam is verbonden met dood en verderf. Bij het noemen van zijn naam liepen de rillingen bij mensen al over de rug.…
WO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerWO II - 23. Goebels, Göring, HimmlerDe Tweede Wereldoorlog. De grote leider van de nazi-partij was Adolf Hitler. Maar naast hem waren er nog belangrijke per…
Jodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogJodenvervolging tijdens de Tweede WereldoorlogDe Jodenvervolging is één van de meest bekende en gruwelijkste gebeurtenissen in de geschiedenis. In de Tweede Wereldoor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Friedrich Franz Bauer, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gestapo
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sicherheitsdienst
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Reichsf%C3%BChrer-SS
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dachau_(concentratiekamp)
  • https://isgeschiedenis.nl/nieuws/biografie-van-heinrich-himmler
  • https://www.youtube.com/watch?v=-_PU0cRZ9wg
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Himmler

Reageer op het artikel "Heinrich Himmler: de laatste vertrouweling van Hitler"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Xdreamless
Gepubliceerd: 12-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!