InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > Adolf Eichmann: de organisator van de holocaust

Adolf Eichmann: de organisator van de holocaust

Adolf Eichmann: de organisator van de holocaust Adolf Eichmann was een van de belangrijkste organisatoren van de holocaust. Zo regelde hij samen met zijn departement het vervoer naar de concentratiekampen waar zes miljoen Joden hun leven verloren. Daarnaast heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij het bedenken van de “permanente oplossing van het Joodse Probleem”. Na een klopjacht van bijna twintig jaar werd hij gevonden, terechtgesteld en geëxecuteerd.

De jeugd van Adolf Eichmann

Op 19 maart 1906 werd het eerste kind van Adolf Karl Eichmann en Maria Eichmann, Otto Adolf Eichmann, geboren in Sollingen. Na een verhuizing in 1913 naar Linz ging Adolf Eichmann naar dezelfde school waar Adolf Hitler zeventien jaar eerder onderwijs genoot. Eichmann was niet erg succesvol op school en na het voortijdig verlaten van school, werkte hij voor verschillende werkgevers die ieder zeer ontevreden waren over zijn geleverde werk en houding. Zijn carrière nam pas vogelvlucht toen hij in 1932 de SS binnentrad.

Interbellum

Van SS’er naar Joden-expert

Na twee jaar de administratie van concentratiekamp Dachau feilloos bijgehouden te hebben, vroeg Adolf Eichmann een plek aan binnen de Sicherheitsdienst, (inlichtingendienst van de SS) ook wel de SD. Deze aanvraag werd geaccepteerd en na zes maanden gewerkt te hebben voor de SD, werd hij gevraagd door Leopold van Mildenstein om te komen werken binnen het Jodendepartement van de SD. Binnen dit departement moest Eichmann onderzoek doen naar het Jodendom en verschillende Joodse organisaties. Door zijn uitgebreide onderzoek over deze onderwerpen kreeg Eichmann al snel de reputatie van Zionisme-expert.

Het "Joodse probleem"

Eichmann boog zich na zijn onderzoek over de Joodse cultuur over het “Joodse probleem” en was ervan overtuigd dat deze mensen gedeporteerd moesten worden naar het buitenland. Om juiste locaties te vinden voor deze Joodse deportatie reisde Eichmann naar verschillende locaties waaronder Palestina en Madagaskar. In 1938 werd Eichmann geplaatst in Wenen om daar de Joodse “emigratie” te organiseren. Onder zijn beleid werden er bijna 100.000 Joden gedeporteerd uit Wenen. Dit werd gefinancierd doormiddel van het afnemen van eigendommen van Joden.

De Tweede Wereldoorlog

Hoofd van de Referat IV B4

In 1939 werd de SD en de Sicherheitspolizei onder de nieuwe SS-Reichssicherheitshauptamt (RSHA) gefuseerd met als hoofd Reinhard Heydrich. Een paar maanden na deze fusie werd Adolf Eichmann aan het hoofd gezet van Referat IV B4, dit was een departement dat zich richtte op Jodenaangelegenheden. Bij deze promotie maakte Heydrich duidelijk dat Eichmann zijn “expert” werd op het gebied van het transporteren van Joden. Tot eind 1940 liet Eichmann vele Joden transporteren naar de verschillende getto’s. Eichmann was echter zo efficiënt in zijn transportatie dat er aan de rem getrokken werd door Hermann Göring. De gebieden waar deze Joodse bevolking vandaan gehaald werden kwamen economisch niet meer uit de voeten door het gebrek aan werknemers.

Wannseeconferentie

In 1941 werd de Wannseeconferentie gehouden over hoe het “Joodse probleem” definitief opgelost moest worden. Adolf Eichman was secretaris van deze conferentie en kwam met verschillende ideeën zoals het gebruik van Zyklon B en om de gaskamers de vorm van douches te geven. Na de conferentie kreeg de afdeling van Eichmann de opdracht om Joden hun eigendommen af te nemen en te transporteren naar de concentratiekampen.

Hongarije

Op 19 maart 1944 werd Hongarije aangevallen door Nazi-Duitsland. Diezelfde dag volgde Eichmann met zeshonderd SS’ers om de deportatie van Hongaarse Joden opgang te zetten. Vanaf 14 mei vertrokken er elke dag vier treinen met 3.000 Hongaarse Joden naar concentratiekamp Auschwitz. Op 6 juli 1944 werden deze deportaties stopgezet omdat het materiaal elders nodig was. Tussen 14 mei 1944 en 6 juli 1944 waren 437.000 van de 725.000 Hongaarse Joden omgekomen.

Vlucht en executie

Op 24 december 1944 vluchtte Adolf Eichmann uit Boedapest naar Berlijn om daar de opdracht te geven om binnen zijn departement alle bewijzen van de genocide te vernietigen. Daarna vluchtte hij net als vele SS-officieren om vervolging te voorkomen. Onder de naam Otto Heninger leefde hij samen met zijn gezin bij de Lüneburger Heide, de plek waar zijn overste Heinrich Himmler begraven ligt onder een ongemarkeerd graf. In 1950 vertrok hij samen met zijn familie naar Argentinië met valse documenten die hij van Alois Hudal kreeg. Tijdens deze periode vond het Neurenberg-proces plaats waar vele oud-collega’s Eichmann aanwezen als de man achter de logistiek van de holocaust. Dit maakte hem een van de meest gezochte oorlogscriminelen van het naziregime. In 1957 werd Eichmann geïdentificeerd doordat zijn zoon gesproken had over de daden van zijn vader aan een half-Joodse vriendin. Omdat Argentinië er niet om bekend stond om mensen uit te leveren aan andere landen, werd er door Israël een team van Mossadagenten gestuurd. Op 11 mei 1960 werd Eichmann ontvoerd door deze acht agenten. Op 15 december 1961 werd Adolf Eichmann ter dood veroordeeld. Dit vonnis werd op 31 mei 1962 uitgevoerd waarbij Eichmann op 56-jarige leeftijd werd opgehangen.
© 2019 - 2020 Xdreamless, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Concentratiekampen in de Tweede WereldoorlogConcentratiekampen in de Tweede WereldoorlogIn Hitler Duitsland was tijdens de Tweede Wereldoorlog geen plaats voor joden, zij moesten ‘uitgeroeid’ worden. Een plan…
Ondergang - Presser: Een boek over massamoordOndergang van dr. Jacques Presser is een tweedelig boek dat handelt over de geschiedenis van een massamoord op Joden tij…
Hitler 'was niet van plan de Joden uit te roeien'Adolf Hitler, wie heeft er niet van hem gehoord. Hoewel hij inmiddels ruim zestig jaar dood is wordt zijn naam nog dagel…
Palestijnen/Arabieren & Britten medeschuldig aan Holocaustmijn kijk opPalestijnen/Arabieren & Britten medeschuldig aan HolocaustVeel mensen beweren dat de Palestijnen de prijs moesten betalen van de Holocaust. Zou er in Europa geen Joden zijn vervo…
Adolf Hitler: de weg naar machtAdolf Hitler verkreeg in een korte periode veel macht en dit leidde uiteindelijk zelfs naar een dictatuur. Hij werd popu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Israel Government Press Office, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.youtube.com/watch?v=kMA97zbgwtw
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schutzstaffel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wannseeconferentie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Adolf_Eichmann
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Eichmann
  • https://historiek.net/adolf-eichmann-architect-holocaust/64719/

Reageer op het artikel "Adolf Eichmann: de organisator van de holocaust"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Xdreamless
Gepubliceerd: 12-02-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!