Israëlisch-Arabische oorlogen: De Zesdaagse Oorlog 1967

Israëlisch-Arabische oorlogen: De Zesdaagse Oorlog 1967 Gedurende de midden jaren 1960 nam de spanning tussen Israël en de Arabische landen toe. Israël werd constant van over de grens aangevallen door infiltranten die Joden doden. Syrië beschoot Joodse nederzettingen. Na een aantal eerdere aanvallen op Syrische doelen, besloot Israël op 5 juni 1967 Egypte aan te vallen. Wanneer Jordanië er zich mee gaat bemoeien, valt Israël ook dat land aan. Omdat Syrië Israëlische nederzettingen blijft beschieten wordt ook dat land aangevallen.

De aanloop tot de Zesdaagse Oorlog van juni 1967

Op 7 april 1967 viel Israël Syrische artillerie posities aan en schoot zes MIGs neer, nadat Syrië constant Israël beschoot. Syrië klaagde bij Egypte dat het niet te hulp komt. Egypte zei vervolgens dat het geen aanvallen op Syrië tolereerde en bracht grote troepen tanks en infanterie eenheden naar de Israëlische grens. De Sovjet Unie moedigde Egypte aan en waarschuwde dat Israël troepen in de richting van de Syrische grens bracht (dit werd ontkend door VN-waarnemers). Verklaringen van Israëlische leiders half mei werden door de Sovjet Unie en de Arabische landen gezien als dreigementen tegen Syrië.

Op 16 mei verzocht Egypte de terugtrekking van UNEF troepen langs de grens tussen Egypte en Israël en bij de Straat van Tiran. En op 18 mei werd een verzoek ingediend heel de Sinaï te verlaten. VN-secretaris U Thant willigde het verzoek meteen in.

Op 21-22 mei legde Egypte een nieuwe blokkade op in de Golf van Akaba (dat sinds 1957 open was) door de Straat van Tiran te sluiten voor scheepvaart van en naar Eilat. Israël zag zo'n blokkade als een oorlogsverklaring.

Ondertussen werd in de Arabische landen oorlogstaal uitgesproken. Naast het al bestaande defensiepact tussen Syrië en Egypte, sloot Egypte ook verdragen met Jordanië en Irak op respectievelijk 30 mei en 4 juni. Israël was nu helemaal omringd door vijanden die door de Sovjet Unie werden gesteund.

De Zesdaagse Oorlog van juni 1967

Nadat diplomatieke pogingen om de zaak te kalmeren waren mislukt sloeg Israël op 5 juni 1967 toe. Egypte werd aangevallen. De hele Egyptische luchtvloot werd vernietigd. Dezelfde ochtend mengde Jordanië zich in de strijd. Israël gaf Jordanië een waarschuwing zich er niet mee te bemoeien. Maar het Jordaanse leger viel aan en veroverde het VN-hoofdkwartier in zuid Jeruzalem. De Israëlische luchtmacht kwam in actie en vernietigde de Jordaanse luchtmacht. En omdat Syrië Israëlische dorpen aanviel werden ook Syrische vliegvelden aangevallen. In 16 uur tijd had Israël meer dan 400 Arabische vliegtuigen vernietigd, terwijl er geen nieuwsbericht over werd gedaan. Tegelijkertijd trokken Israëlische kolonnes de Sinaï binnen. Een groot gevecht vond plaats bij Abu Ageila. Ook werd in de Gaza-strook hard gevochten. Sharm-e-Sheikh werd door Israël veroverd. Oost-Jeruzalem werd snel op de Jordaniërs veroverd. Aan het einde van de derde dag had Israël de Sinaï in bezit tot aan het Suezkanaal, de Gaza-strook en grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Toen de VN opriep tot een staakt-het-vuren was Israël de eerste die er positief op reageerde. Jordanië volgde en 24 uur later ging ook Egypte akkoord. Syrië bleef nog doorgaan. Daarop veroverde Israël de Golan Hoogvlakten na 20 uur vechten. Daarop besloot Syrië tot een staakt-het-vuren.

In minder dan zes dagen tijd had Israël drie Arabische landen uitgeschakeld die ook nog eens werden geholpen door een aantal andere Arabische landen. Meer dan 400 vliegtuigen en 500 tanks werden vernietigd. De schade voor de Arabische landen was meer dan 1 miljard dollar. Meer dan 1500 Egyptenaren werden gedood en 5600 werden gevangen genomen; Jordanië had 6000 doden; Syrië kende 1000 slachtoffers; en Israël had 700 doden en 2500 gewonden te betreuren.

In totaal werd Israël drie maal zo groot en kreeg het één miljoen nieuwe inwoners erbij. Israël was bereid de gebieden te retourneren in ruil voor vrede en erkenning. Maar dit weigerden de Arabische landen.

Politieke gevolgen van de Zesdaagse Oorlog van juni 1967

Israël en het Joodse Volk verkeerde in een staat van euforie na de enorme overwinning op de Arabische landen. De Israëlische verovering van Judea/Samaria (Westelijke Jordaanoever), de Gazastrook, de Golan en de Sinaï opende een nieuw front in de politiek. Steeds meer Israëliërs gingen de verovering zien als bevrijding van Joodse gebieden. Zij pleitten voor het stichten van nederzettingen in alle gebieden. Voor de buitenwereld veranderde het beeld van Israël van een kleine bedreigde David in een grote onderdrukkende Goliath. Een aantal landen zoals de Sovjet Unie en de Oostblok landen alsook een aantal Derde Wereld landen verbraken de diplomatieke betrekkingen met Israël. De betrekkingen met Frankrijk werden slechter. Steeds meer landen zouden een hekel gaan krijgen aan de 'bezettingspolitiek' van Israël.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: de staat Israël (bestandslijnen 1949)Grenzen van Israël: de staat Israël (bestandslijnen 1949)Op 14 mei 1948 werd de Joodse staat opgericht. De grenzen waren volgens het VN-verdelingsplan van 1947. Maar de Arabisch…
Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70De Uitputtingsoorlog was een beperkte oorlog tussen het Israëlische leger, Egypte, de Sovjet Unie en de PLO tussen 1967-…
Israëlisch-Arabische oorlogen: De Suezoorlog van 1956Israëlisch-Arabische oorlogen: De Suezoorlog van 1956Er ontstond spanning in het Midden-Oosten vanwege een wapendeal tussen Egypte en Tsjechoslowakije in 1955 en de Suezcris…
Israëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIn de maanden naar de aanloop van de Jom Kippoeroorlog in 1973 had de Israëlische militaire inlichtingendienst (Aman) ra…

Israëlisch-Arabische oorlogen: Jom Kippoeroorlog 1973Israëlisch-Arabische oorlogen: Jom Kippoeroorlog 1973In september 1973 merkte de Israëlische militaire inlichtingendienst Aman op dat Egypte en Syrië bezig waren met een tro…
Israëlisch-Arabische oorlogen: Oorlog van 1948Israëlisch-Arabische oorlogen: Oorlog van 1948Op 29 november 1947 werd door de VN de verdeling van Palestina aangenomen in een Joodse en een Palestijns gedeelte. Jeru…
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 03-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.