Israëlisch-Arabische oorlogen: de Golfoorlog 1991

Israëlisch-Arabische oorlogen: de Golfoorlog 1991 In augustus 1990 viel Irak Koeweit binnen en dreigde Israël aan te vallen met verschillende soorten wapens, inclusief niet-conventionele. Voor de eerste keer in Israëls geschiedenis werd het hele land bedreigd door Scud-raketten die een bereik hadden van 600 kilometer. Tevens bestond er de angst dat de raketten zouden worden voorzien van een chemische lading. Ondanks dat Israël werd aangevallen, name het geen wraak.

Dreiging van Scud-raketten

Na de oorlog met Iran had Saddam Hoessein een groot leger dat rusteloos was en Hoesseins bedreiging Israël aan te vallen moest serieus worden genomen. De Tsahal (Israëls leger) was bezorgd om de grote hoeveelheden Scud-raketten die Irak had met een bereik van 600 kilometer waartegen Israël geen passend antwoord had; het ging hierbij in het bijzonder om die raketten die met een chemische lading konden worden uitgerust. Deze raketten waren geperfectioneerd door Duitse bedrijven.

Invasie Koeweit

In augustus 1990 viel Irak Koeweit binnen en dreigde Israël aan te vallen met verschillende wapens, inclusief raketten voorzien van een chemische lading. Deze raketten konden ieder deel van Israël bereiken. Voor de eerste keer in de geschiedenis van Israël werd het land bedreigd door niet-conventionele wapens. Tegelijkertijd werd een sterke internationale coalitie gevormd onder leiding van de Verenigde Staten tegen Irak.

Aanval op Irak

In de nacht van 17/18 augustus werd Irak door de coalitie-troepen aangevallen. In antwoord daarop begon Irak raketten af te schieten op Israël. In een maand tijd werden 38 raketten op Israël afgeschoten (33 El Hoessein raketten en 5 El Tijara raketten) in 19 aanvallen. Deze raketten werden gericht op Groter Tel Aviv en de Haifa regio. Ook westelijk Samaria en Dimona kregen een aantal raketten. Deze aanvallen veroorzaakten twee doden. Ook vielen er indirect dodelijke slachtoffers: vier hartaanvallen, zeven doden als gevolg van onjuist gebruik gasmaskers, 208 gewonden, 225 onnodige injecties van atropine. Daarnaast materiële schade: 1302 huizen, 5142 appartementen, 23 openbare gebouwen, 200 winkels en 50 auto's.

Achterhoede

Voor de eerste keer was Israëls achterhoede het toneel van oorlogsactiviteiten. De Tsahal hield zich bezig met het verdedigen van burgers en het coördineren van oorlogsactiviteiten tussen de regeringsgebouwen en nooddiensten. Reguliere soldaten waren paraat in de regio's Tel Aviv en Haifa. De nooddiensten moesten de neergekomen raketten verifiëren.

De Verenigde Staten vroegen Israël om zich niet met de oorlog te bemoeien omdat anders de Arabische landen uit de coalitie zouden stappen. De Tsahal hield zich daarom vooral bezig met het distribueren van gasmaskers; het steunen van het medische netwerk; en het instrueren van de bevolking voor de veilige kamers. Vooral de Gadna, jeugd onderdelen van het leger, waren actief.
© 2008 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Saddam HoesseinSaddam HoesseinOp 30 december 2006 is Saddam Hoessein Abdu al-Majid al-Tikriti in Bagdad opgehangen. Wie was deze man?
F-15 Eagle straaljager: baas in de luchtF-15 Eagle straaljager: baas in de luchtSinds 1976 vliegt deze tactische straaljager (in het algemeen) voor de Amerikaanse luchtmacht de wereld rond om ten tijd…
Vakantiebestemming KoeweitKoeweit is een sjeikdom en een olierijke monarchie en enorm getroffen door de vele oorlogen in het Golfgebied. Koeweit i…
De Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe Golfoorlog: Analogieën en buitenlands beleidDe invloed van analogieën (een overeenkomst tussen twee zaken gebruiken als grondslag voor een redenering) in het buiten…

Het Proces van NürnbergIeder onder ons kent wel enkele kopstukken van het naziregime, maar hoe hun leven eruit zag na WO II daar weet men veel…
Hyperinflatie in DuitslandTijdens de Eerste Wereldoorlog was Duitsland veel geld kwijt aan die oorlog. Dit geldt ook voor Amerika, Engeland, Frank…
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 03-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.