Israëlisch-Arabische oorlogen (9): Tweede Libanonoorlog 2006

Israëlisch-Arabische oorlogen (9): Tweede Libanonoorlog 2006 Op 12 juli 2006 infiltreren Hebollah terroristen Israël en vallen twee bewapende Israëlische jeeps aan met soldaten. Drie soldaten worden gedood en twee anderen gekidnapped. Israëlische grondtroepen gaan Libanon binnen in het gebied van de aanval. Een bom wordt tot ontploffing gebracht bij een Israëlische tank waarbij alle vier de soldaten omkomen. Een achtste soldaat wordt gedood wanneer getracht wordt de vier soldaten uit de tank te halen. Het is het begin van de Libanonoorlog.

Een overzicht van de gebeurtenissen tijdens de Tweede Libanonoorlog

Omdat deze oorlog zeer discutabel is geweest en in Israël veel kritiek heeft opgeleverd, is het mijns inziens goed de feiten allemaal eens op een rijtje te zetten.

12 juli 2006

Behalve de dood van de acht soldaten, vuurt de Hezbollah de hele dag Katoesja raketten op Israël af.

13 juli 2006

Monica Seidman, 40 jaar, wordt in Naharija gedood door een Katoesja raket. 's Avonds wordt Nitzan Roseban, 33 jaar, gedood in Safed door een Katoesja. Ook land een raket in Haifa. De Israëlische luchtmacht bombardeert het vliegveld van Beiroet en de marine blokkeert Libanese havens.

14 juli 2006

Vrijdagnacht wordt een Israëlisch marine schip ernstig beschadigd door een Iraanse raket die door Hezbolla is afgevuurd. Vier Israëlische soldaten komen om het leven. In Naharia komen twee mensen om, een oma en haar kleinzoon. Israël bombardeert de hoofdkwartieren van Hezbollah-leider Nasrallah in Beiroet.

15 juli 2006

Katoesja's komen voor het eerst neer in Tiberias, 35 kilometer van de Libanese grens.

16 juli 2006

Acht medewerkers van de Israëlische spoorwegen worden in Haifa gedood door een Fajar-raket gemaakt in Syrië. Meer dan 50 mensen raken gewond.

17 juli 2006

Vijftig raketten worden afgevuurd op Boven Galilea. De Israëlische luchtmacht vernietigt tien Iraanse lange afstandsraketten die Tel Aviv kunnen bereiken. De raketten zitten in een vrachtwagen van Hezbollah.

18 juli 2006

In Naharia valt weer een dodelijk slachtoffer. Meer dan 130 raketten worden afgevuurd op Noord-Israël. Zestig mensen raken gewond.

19 juli 2006

Twee Israëlische soldaten worden gedood in Zuid-Libanon. De Arabisch-Israëlische stad Nazareth wordt getroffen door Katoesja's. Twee kinderen worden gedood.

20 juli 2006

Vijf Israëlische soldaten worden gedood in het Libanese dorp Maroun al-Ras. Twee Apache helikopters van de Israëlische luchtmacht crashen. Eén soldaat komt om het leven. Israël staat een 'menselijke corridor' toe tussen Libanon en Cyprus.

23 juli 2006

Twee doden in Haifa. Meer dan 90 raketten worden op Noord-Israël afgevuurd.

24 juli 2006

Twee Israëlische soldaten worden gedood in een vuurgevecht bij de stad Bint Jbeil dat de belangrijkste Hezbollah basis is sinds Israël in 2000 uit Libanon is vertrokken. Twee Hezbollah terroristen worden gevangen genomen. Twee Israëlische piloten komen om. Condaleezza Rice komt in Israël aan voor besprekingen.

25 juli 2006

Een Druzisch meisje in Israël komt om door een raket. Olmert ontmoet Rice.

26 juli 2006

Negen Israëlische soldaten worden gedood in gevechten met Hezbollah in Bint Jbeil. Er vindt een internationale conferentie plaats voor Libanon in Rome.

28 juli 2006

Raketten komen neer in Afula. Israël dood 80 Hezbollah-terroristen in Bint Jbeil.

29 juli 2006

Rice keert terug naar de regio.

30 juli 2006

Israël betuigt spijt voor 28 burgerslachtoffers in Kafr Kana maar legt de schuld bij Hezbollah die burgers aan menselijke schild gebruikt. Israël schort luchtactiviteiten met 48 uur op.

1 augustus 2006

Tsahal breidt haar grondoperaties uit. Drie soldaten worden gedood.

2 augustus 2006

Hezbollah vuurt 210 raketten af. Eén raket overbrugt een afstand van 70 kilometer.

3 augustus 2006

Acht Israëliërs worden gedood in Akko en bij Maalot-Tarshiha door meer dan 160 raketten. Vier soldaten komen om in Zuid-Libanon.

4 augustus 2006

Meer dan 200 raketten worden afgeschoten op Israël waarbij drie doden vallen. Er vallen ook raketten in de Hadera regio. Twee soldaten in Libanon komen om.

5 augustus 2006

Twee Bedoeïnen in Israël worden gedood door raketaanvallen.

6 augustus 2006

Twaalf Israëlische soldaten komen om in Kiriat Shemona. Drie personen in Haifa komen om.

7 augustus 2006

Israël bombardeert drie appartementen in Beiroet. Er komen 50 mensen om.

9 augustus 2006

Vijftien Israëlische soldaten komen om in vier incidenten in Zuid-Libanon.

11 augustus 2006

Israël geeft groen licht voor oprukken leger naar de Litani-rivier. Er wordt een konvooi van 750 voertuigen gebombardeerd in Libanon. Er vallen zeven doden. De Veiligheidsraad neemt een resolutie aan voor het beëindigen van de gevechten en stelt voor een vredesmacht te sturen.

12 augustus 2006

Negentien soldaten komen om en vijf inzittenden van een helikopter die werd neergeschoten door Hezbollah.

13 augustus 2006

Israël gaat akkoord met bestand. Meer dan 250 raketten worden nog op Israël afgevuurd. Negen soldaten vinden de dood in Zuid-Libanon.

14 augustus 2006

Het staakt-het-vuren gaat om 8 uur 's ochtends van kracht.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2008 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabische oorlogen (7): Eerste Libanonoorlog 1982Israëlisch-Arabische oorlogen (7): Eerste Libanonoorlog 1982De Eerste Libanonoorlog die ook bekend staat als 'Operatie Vrede voor Galilea' begon op 6 juni 1982 en eindigde in juni…
Boekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van SoestrecensieBoekrecensie: Oorlog op afstand – Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
Oorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenOorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenIsraël heeft in haar korte bestaan al vele oorlogen moeten voeren om als staat te blijven voortbestaan. Israël heeft tot…
Hezbollah, de partij van GodHezbollah is een shi'itische politieke en militaire beweging in Libanon. De groep heeft de afgelopen decennia voor veel…

Amerikaanse BurgeroorlogBekende films als Gone with the wind en How the west was won geven een beeld over de Amerikaanse burgeroorlog. Maar dat…
Het Proces van NürnbergIeder onder ons kent wel enkele kopstukken van het naziregime, maar hoe hun leven eruit zag na WO II daar weet men veel…

Reageer op het artikel "Israëlisch-Arabische oorlogen (9): Tweede Libanonoorlog 2006"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Elie, 13-06-2011 22:06 #1
'De feiten allemaal eens op een rij zetten' is niet correct gedaan. Er worden bepaalde feiten op een rij gezet, maar er missen veel andere feiten.
De oorlog leverde naar schatting meer dan 1000 Libanese burgerslachtoffers op. Wat er allemaal verwoest is in Libanon staat er ook niet bij. Opvallend is het verschil ook altijd tussen de hoeveelheid informatie op de engelse wikipedia. Reactie infoteur, 13-06-2011
Over het aantal burgerslachtoffers in Libanon zijn moeilijk getallen weer te geven. Waarbij het wel duidelijk is staat dit vermeld in het artikel. Duidelijk is dat Israël getracht heeft om alleen terroristen uit te schakelen. Israël heeft geen enkel belang bij het doelbewust doden van onschuldige burgers (zelfs Hezbollah kan geen reden verzinnen welk militair belang Israël hierbij zou hebben). In gevallen dat dit per abuis gebeurd is zoals in Kafr Kana heeft Israël excuses aangeboden. Verder kan gemeld worden dat Hezbollah altijd vanuit dichtbevolkt gebied opereert en burgers als menselijk schild gebruikt.

Infoteur: Etsel
Laatste update: 05-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Reacties: 1
Schrijf mee!