De Gazastrook, altijd in de schijnwerpers

Al vele jaren vormt de Gazastrook of kortweg Gaza, een bron van nieuws. Dit gebied zeer dicht bevolkt door Palestijnen, geeft altijd weer een conflict met buurland Israel. Ook weer in december 2008 wanneer Israel luchtaanvallen start op deze strook, na diverse raketbeschietingen door Hamas, de leiders van de Gaza Palestijnen op dat moment.

Gazastrook

Dit stuk land ligt ten zuidwesten van Israël, aan de Middellandse Zee en grenst aan Egypte. Het is 45 km lang en ongeveer 6 tot 10 km breed. Dus zo groot als 2x het Nederlandse Texel. De grens met Israël is 51 km lang en de grens met Egypte maar 11 km. Het klimaat is mild in de winter, maar droog en heet in de zomer.

Begin 2009 heeft de Gaza strook een bevolkingsdichtheid van ruim 4.000 inwoners per km², wat neerkomt op ongeveer 1.500.000 inwoners. In Gaza krijgt de vrouw gemiddeld 5 kinderen, wat gemiddeld 2 kinderen minder is dan enkele jarengeleden. De helft van de bevolking is jonger dan 15 jaar.

Geschiedenis van Gaza

Gaza is de verkorte naam van Gazastrook, vernoemd naar de belangrijkste stad uit het gebied. Ooit was het een doorvoerroute voor nomaden en handelaren. Een indrukwekkende lijst met heersers is toe te schrijven aan Gaza, waaronder in 1799 Napoleon. Lange tijd is het onderdeel geweest van het Ottomaanse Rijk.

 • Vanaf 1921 stond de Gaza, het huidige Israël, de Westelijke Jordaanoever en Jordanië onder Brits mandaat.
 • In 1946 stichtten Religieuze Joden de eerste nederzetting in de Gazastrook. Dit was de Kibboets Kfar Darom. In de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 wordt deze door Israël ontruimt.
 • In 1948 wordt de staat Israël opgericht. Dit gebeurde na de 1e Onafhankelijkheidsoorlog welke plaatsvond tussen Israël en de Arabieren. Gedurende deze oorlog waren het honderdduizenden Palestijnen die naar de Gazastrook vluchtten. Toen werd het een gebied met Palestijns bestuur, maar Egypte had daar grote invloed.
 • In 1967 brak er wederom oorlog uit, de 6 daagse oorlog. Weer gingen de gevechten tussen Israël en de Arabieren. Israël bezet de Gazastrook evenals de Sinai. Pas in 1977 zal Israël dit gebied teruggeven aan Egypte. Echter de Gazastrook wilde de Egyptenaren niet terug, waarom dat blijft nog steeds onduidelijk. Wel blijkt dat er toen al meer dan 400.000 Palestijnen woonden.
 • In 1993 sloten Israël en Yassar Arafat de Oslo akkoorden. Arafat, toen ter tijd de Palestijnse leider, kreeg door dit akkoord grote stukken grond; de Gazastrook en een deel van de Westelijke Jordaanoever. Dit werd geen nationale soevereiniteit, maar een Palestijnse Entiteit.
 • In 1995 bezette Israël delen van Gaza maar trok, onder leiding van premier Ariel Sharon, zijn troepen terug uit het gebied. Tevens werden 8.000 Joodse kolonisten uit het gebied teruggehaald. Een van de redenen waarom Sharon zijn troepen terug haalde was dat het beheersen van Gaza te duur was, het was goedkoper om het gebied simpelweg te omsingelen.

Hamas

In januari 2006 behaalde Hamas een grote overwinning tijdens de parlementsverkiezingen. Van de 132 zetels die er te verdelen waren behaalde de beweging 74 zetels. Ooit is Hamas begonnen als een charitatieve instelling. Hun voornaamste doel was het vernietigen van Israël. Gek genoeg was de deelname van Hamas aan de verkiezingen geheel tegen de regels van de Oslo akkoorden. Daarin was vastgelegd dat politieke partijen / groeperingen die Israël niet erkennen, niet aan verkiezingen mochten deelnemen.

In 2007 raakten de Palestijnen van Hamas in onderling gevecht met de Palestijnen van Mahmoud Abbas. Hamas kreeg de Gazastrook onder bestuur, waarbij de Palestijnse autoriteit werd verjaagd. De Westelijke Jordaanoever kwam onder bestuur van Abbas (samen met de Palestijnse autoriteit).

Hamas kreeg steun van zowel Syrië als Iran. Met hulp van de laatste richtte Hamas zich vooral op het beschieten van Israël, dit door het afschieten van raketten. Hamas ging echter niet over tot het islamitiseren van de Gazastrook. Vanaf dat moment heeft Israël de Gaza geblokkeerd. Egypte weigert de enige grensovergang (Rafa) die er is met Gaza open te stellen, totdat volgens afspraak de troepen van Abbas de grens weer gaan bewaken.

De Gazastrook 2008/2009

 • Op 19 juni 2008 lukte het Egypte om een staakt het vuren tot stand te brengen tussen Hamas en Israël. Hamas belooft geen raketten meer af te vuren, Israël belooft de blokkade van Gaza te versoepelen.
 • Op 14 december 2008 verklaart Hamas, namens de leider Khalel Meshaal, dat zij het staakt het vuren bestand niet verlengen. Als verklaring hiervoor geven zij dat zij vinden dat Israël zich niet aan de gemaakte afspraken houdt. Volgens Hamas zijn de grenzen niet open, volgens Israël komen er nog steeds raketten vanuit Gaza.
 • Op 27 december 2008 begint Israël met het uitvoeren van luchtaanvallen op Gaza. Op de allereerste dag van de luchtaanvallen worden meer dan 200 Palestijnen gedood.
 • Op 31 december 2008 wordt door Israël bekend gemaakt dat door Hamas raketten van het type WS 1 uit China zijn afgeschoten op de stad Beersheva. Deze stad ligt op 45 km van de Gazastrook. Het bereik van deze raketten zou kunnen betekenen dat Hamas 10% van geheel Israël zou kunnen treffen.
 • Op 1 janauri 2009 wordt door het leger van Israël de topman van Hamas, Nizar Ravyan gedood.
 • Op 3 januari 2009 wordt een grondoffensief begonnen door Israël. Zij trekken met tanks, artillerie, luchtmacht en duizenden militairen het grondgebied van Gaza binnen.

Interessant om te weten

Israël blokkeert al jaren de Gaza. Dit betekent dat het aanvoeren van raketten door Hamas alleen kan gebeuren via ondergrondse tunnels. Deze komen vanuit Egypte en het is waarschijnlijk dat de raketten betaald zijn door Iran

Op 10 februari 2009 worden er in Israël landelijke verkiezingen gehouden.
© 2009 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veiligheidshek Israël is geen ApartheidsmuurVeiligheidshek Israël is geen ApartheidsmuurOmdat Israël veelvuldig door zelfmoordaanslagen wordt getroffen, bouwt het sinds een aantal jaren een 680 kilometer lang…
recensieBoekrecensie: Oorlog op afstand Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
Leven in de conflictstad GazaLeven in de conflictstad GazaEr waren ruim 40.000 vluchtelingen, toen de Verenigde Naties de Gazastrook in december 2013 uitriepen tot rampgebied van…

De verovering van Zoutkamp in 1589De vrijheidsstrijd van de Nederlanden tegen Spanje, beter bekend als de 8O-jarige oorlog, begon in 1568. Na twintig jaar…
Varian Fry, de Amerikaanse SchindlerDirect na de Duitse inval in Frankrijk op 15 mei 1940 vluchtten tienduizenden, vooral joden, naar het zuiden van het lan…

Reageer op het artikel "De Gazastrook, altijd in de schijnwerpers"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 12-01-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Schrijf mee!