InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > 9/11: Alles over de terroristische aanslagen

9/11: Alles over de terroristische aanslagen

11 september 2001 zal waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als de dag dat datgene gebeurde wat niemand ooit voor mogelijk hield. Het machtigste land ter wereld wordt op eigen bodem massaal aangevallen door terroristen.

Hoe het begon

Het lijkt een gewone dinsdag als een andere te worden die bewuste 11 september van 2001. Het is ochtend en de meeste New Yorkers zijn onderweg naar hun werk. Om 8:46 lokale tijd breekt de hel los als vlucht 11 van American Airlines zich in de Noordelijke toren van het World Trade Center boort. 91.000 liter kerosine ontploft en zorgt voor een geweldige explosie. Eerst denkt men aan een ongeval,maar terwijl mensen op straat aan het kijken zijn naar de brandende toren vliegt 17 minuten later een tweede toestel,deze keer vlucht 175 van United Airlines in de Zuidelijke toren van het hoogste gebouw van New-York. Dit kan geen toeval meer zijn. De USA wordt aangevallen door terroristen die zich meester hebben gemaakt van een aantal passagiersvliegtuigen. Dat dit geen utopie is bewijst het feit dat 34 minuten later een derde vliegtuig met name American Airlines vlucht 77 letterlijk in een vleugel van het amerikaanse militaire hoofdkwartier beter gekend als Het Pentagon knalt. Om even na 10 uur crasht een vierde vliegtuig United Airlines vlucht 93 in een veld net buiten Shanksville in het Zuid-westen van de staat Pennsylvania. Dat laatste toestel was op dat ogenblik op amper 240km of een 20 minuten vliegen van Wasinghton D.C verwijderd wat doet vermoeden dat het vierde doelwit het Witte Huis zou kunnen geweest zijn of het Capitool. Dit is echter nooit met zekerheid achterhaald.

Terroristen of een complot?

Er zijn mensen die beweren dat de bewuste aanslagen door de amerikanen zelf in scene zijn gezet om een oorlog tegen Afganistan en een wereldwijde klopjacht op terroristen die ze maar niet te pakken kregen te kunnen rechtvaardigen. De terroristen van de vliegtuigen zullen het ons niet kunnen vertellen want die kwamen allemaal om en nog diezelfde dag werd de verantwoordelijkheid voor de aanslagen in de schoenen van Osama Bin Laden,de leider van het terreurnetwerk Al Qaida die notabene door de amerikanen zelf opgeleid werd,maar toen plots van kant wisselde geschoven. Hijzelf heeft nooit effectief bevestigd dat hij achter de aanslagen zit,maar het kwam hem wel goed uit en hij gebruikt de feiten dan ook maar al te graag om te doen uitschijnen hoe machtig hij wel is. Of het verhaal van de complot theorie dat al deze aanslagen het werk zijn van de amerikanen zelf waar is dat moet je voor jezelf uitmaken. Er bestaat in elk geval een documentaire over. Loose Change is een zogenaamde complot-theoriefilm. Er bestaan ondertussen reeds 3 versies van. Je kan ze op DVD kopen,maar Loose Change Editie 2 is ook legaal en gratis te bekijken via onderstaande link. Deze versie heeft zelfs Nederlandse ondertitels. Duurtijd van de film is wel 82 minuten vergeet dat niet. De film zelf zet inderdaad tot nadenken,maar of het allemaal waar is wat ze daar vertellen,dat is natuurlijk een andere zaak.

Op YouTube kan Loose Change online bekeken worden.

Films over 9/11

Er zijn over de bewuste dag ondertussen verschillende boeken geschreven,er bestaan tientallen websites met foto's,en een handvol films. Teveel om op te noemen. Ghostwriter maakte een persoonlijke keuze uit de vele dvd's die er zijn en kwam uit op 2 pareltjes van films die je absoluut gezien moet hebben.

11/9 - 11 september
11/9 (ookwel '11 september' genoemd) van Jules Naudet en Pavel Hlava. Twee fransmannen gaan naar New-York om een documentaire over de brandweer van New York te draaien. Hun eerste draaidag is dinsdag 11 september. Terwijl ze in een straat op een paar honderd meter van het WTC gebouw gewoon een brandweerman interviewen voor hun documentaire zie je op de achtergrond plots een vliegtuig in één van de torens vliegen. De twee fransmannen volgen de brandweerlieden met hun camera wat unieke beelden geeft die je nog nooit gezien hebt,tot in de lobby van het WTC gebouw zelf dat ogenblik nog niet ingestort is. Een film die je absoluut moet gezien hebben en van al de documentaires over 9/11 waarschijnlijk de beste.
UNITED 93
Een gedramatiseerde versie van wat er aan boord van vlucht 93 gebeurd is. Van de inscheping van de passagiers tot de bewuste crash in het veld waar het toestel neerstortte. Heel aangrijpend,sterk geacteerd en de dvd is voorzien van uitstekende extra's waaronder heel boeiend audio-commentaar van regisseur Paul Greengrass. Deze laatste deed heel veel research voor z'n film door o.a. te praten met familieleden van de slachtoffers. Zo kon hij tot in het kleinste detail de personages en wie ze waren reconstrueren. De film is realtime en geeft dus de gebeurtenissen aan boord en in het vluchtleidingscentrum minuut na minuut weer. Van alle niet docu's waarschijnlijk de beste keuze.

Tijdslijn van de gebeurtenissen

Hieronder kan u de exacte tijdslijn vinden van de gebeurtenissen op 11 september 2001 dat gemeenzaam bekend staat als 9/11.
 • 6:02 : De vermoedelijke leider van de groep terroristen Mohammed Atta vliegt van Portland International Jetport in de staat Maine naar Logan International Airport te Boston in de staat Massachusetts. Met hem reist z'n kompaan Abdulaziz al-Omari.
 • 6:45 : Mohammed Atta en Abdulaziz al-Omari komen aan op Logan International Airport.
 • 6:52 : Marwan al-Shehhi de kaper van vlucht 175,belt vanuit dezelfde luchthaven met Mohammed Atta en vraagt om een laatste bevestiging dat alle plannen doorgaan zoals voorzien.
 • 7:35 : Mohammed Atta en Abdulaziz al-Omari schepen in op vlucht 11 van American Airlines.
 • 7:39 : De resterende kapers van vlucht 11 schepen in.
 • 7:59 : De Boeing 767 van American Airlines met vluchtnummer 11 vertrekt met vertraging van Logan International Airport met als bestemming Los Angeles in Californië. Vijf kapers bevinden zich onder de passagiers.
 • 8:13 : Er is voor het laatst radiocontact met vlucht 11. Vermoedelijk weerklinkt de stem van Mohammed Atta die zegt : 'Nobody move. Everything will be ok. If you try to make any moves, you'll endanger yourself and the airplane. Just stay quiet.' Vanaf dan wijkt het vliegtuig af van z'n koers en vliegt zuidwaarts.
 • 8:14 : United Airlines vlucht 175 dat eveneens een Boeing 767 is met aan boord 56 passagiers en 9 bemanningsleden vertrekt op zijn beurt van Logan International Airport naar Los Angeles. Ook hier zijn 5 kapers aan boord.
 • 8:19 : Betty Ong een bemanningslid van vlucht 11 slaagt er in om via een vliegtuigtelefoon American Airlines op de hoogte te brengen dat er een kaping aan de gang is op het toestel.
 • 8:20 : De plaatselijke vluchtleiding te Boston rapporteert dat vlucht 11 'mogelijk' gekaapt is. Op datzelfde ogenblik vertrekt een Boeing 757 van American Airlines met vluchtnummer 77 van Washington Dulles International Airport met bestemming Los Angeles. Aan boord 58 passagiers,6 bemanningsleden en 5 kapers.
 • 8:21 : Het transponder signaal van vlucht 11 wordt uitgeschakeld maar het vliegtuig blijft zichtbaar op de radar.
 • 8:24 : Vlucht 11 maakt een bocht van 100 graden naar het zuiden en vliegt in de richting van New-York city. Er is even radiocontact en een stem zegt : 'We have some planes. Just stay quiet, and you'll be okay. We are returning to the airport.'
 • 8:25 : In Boston verwittigt de vluchtleiding andere vluchtleidingscentra omtrent de mogelijke kaping van vlucht 11. NORAD (North American Aerospace Defense Command) dat over de beveiliging van het Amerikaanse luchtruim waakt wordt echter nog niet ingelicht over de aan de gang zijnde feiten.
 • 8:34 : De vluchtleiding in Boston licht de luchtmachtbasis Otis Air National Guard Base te Cape Cod in omtrent de kaping van vlucht 11. Dit is 15 kostbare minuten na het telefoontje dat bevestiging gaf van een kaping.
 • 8:37 : De piloot van vlucht 175 bevestigd dat hij de gekaapte vlucht 11 ziet 16km ten zuiden van hem. Op dat ogenblik beseft hij nog niet dat zijn toestel ook gekaapt zal worden.
 • 8:37:52 : De vluchtleiding in Boston verwittigt de plaatselijke afdeling van NORAD (NEADS - Northeast Air Defense Sector) die tot de Noord-oostelijke sector behoren van NORAD omtrent de kaping van vlucht 11. Dit is het eerste contact met het leger na de bevestiging van de kaping. De vluchtleiding vraagt militaire hulp om vlucht 11 te onderscheppen.
 • 8:42 : Een Boeing 757 van United Airlines met vluchtnummer 93 vertrekt van Newark International Airport (het huidige Newark Liberty International Airport) met bestemming San Francisco International Airport. De vlucht heeft 40 minuten vertraging. Aan boord zijn er 37 passagiers,7 bemaningsleden en 4 kapers.
 • 8:42 : The Federal Aviation Administration (FAA) te New York vraagt aan de piloot van vlucht 175 of hij meer informatie heeft over vlucht 11. Het antwoord is : 'Ah, we heard a suspicious transmission on our departure out of Boston, ah, with someone, ah, it sounded like someone keyed the mikes and said ah everyone stay in your seats.' De FAA in New York bevestigd de ontvangst van het bericht. Kort daarop zal ook vlucht 175 gekaapt worden en zuidwaarts beginnen vliegen.
 • 8:44 : Bemanningslid Amy Sweeney die aan boord is van vlucht 11 rapporteert via telefoon aan het vluchtcenter te Boston. De exacte tekst is 'Something is wrong. We are in a rapid descent. We are all over the place.' Als men haar vraagt om uit het venster te kijken is het antwoord 'We are flying low. We are flying very, very low. We are flying way too low.' Even later gevolgd door 'I see water and buildings and.....'. Enkele seconden later zegt ze nog 'Oh my God, Oh My god' en dan valt de lijn uit.
 • 8:46 : Twee F-15 gevechtsvliegtuigen stijgen met spoedprocedure (scramble) op van Otis Air National Guard Base in Massachusetts met de bedoeling vlucht 11 te onderscheppen. Omdat de transponder van het vliegtuig is uitgeschakeld weten de gevechtspiloten niet goed welke richting ze uit moeten met hun F-15's.
 • Bron: Landsat 7, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Landsat 7, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  8:46:40 : Met een snelheid van ruim 425 knopen of zo'n 790km per uur crasht vlucht 11 tussen de 94ste en 98ste verdieping in de noordelijke zijde van de noordelijke toren van het World Trade Center. De enige beelden hiervan zijn die van de franse filmmaker Jules Naudet en de tsjechische immigrant Pavel Hlava die op dat ogenblik net de eerste beelden draaien in een straat op enkele honderden meters van de WTC torens van wat een documentaire over de brandweer van New-York had moeten worden. Het werd een documentaire over de aanslagen op de Twin Towers. Vanaf 8:46 tot 10:29 springen meer dan 100 mensen (sommige bronnen beweren dat het er meer dan 250 zijn geweest) uit de ramen van de WTC torens. De enige weg om te ontsnappen aan de rook en het vuur voor diegenen die in de verdiepingen boven de impact gevangen zitten.
 • 8:49:34 : CNN zendt de eerste nieuwsberichten uit. Men heeft het dan nog over een explosie of een brand in het World Trade Center en nog niet over een aanslag. Het wordt al snel duidelijk dat het om een vliegtuig gaat wat men ook vrij snel bevestigd via de breaking-news mailinglist van CNN. In een oogwenk gaan de webservers van CNN compleet plat. Die van MSNBC volgen al snel. De BBC News website is dan de enige die nog toegankelijk is en toont een foto van de Noordelijke toren die in brand staat.
 • 8:50 : NEADS wordt op de hoogte gebracht dat het vliegtuig dat ze op dat ogenblik nog steeds op de radar proberen te vinden in de noordelijke WTC toren is gevlogen.
 • 8:51 : Een verkeersleider in het FAA controlecentrum te New York merkt op dat vlucht 175 z'n transpondercode de afgelopen vier minuten reeds twee keer veranderd heeft. Dat is ongebruikelijk en hij probeert de piloot te bereiken.
 • 8:51 - 8:54 : Aan boord van vlucht 77 begint de eigenlijke kaping.
 • 8:53 : De F-15's van Otis Air National Guard Base zitten in de lucht en proberen nog steeds vlucht 11 te lokaliseren niet wetende dat het toestel reeds in de noordelijke toren van het WTC gecrasht is. Ze worden uiteindelijk naar een door militairen gecontroleerde luchtvaartzone vlakbij Long Island gestuurd en krijgen de orders om daar voorlopig te blijven rondvliegen.
 • 8:54 : Vlucht 77 wijkt plots van z'n koers af richting Los Angeles en draait zuidwaarts over de staat Ohio. Twee minuten later wordt de transponder van het vliegtuig uitgeschakeld en het vliegtuig verdwijnt van de radar.
 • 8:55 : De intercom van de zuidelijke toren die op dat ogenblik nog volledig intact is meldt dat alles onder controle is en dat de mensen terug naar hun burelen mogen gaan. Vele mensen troepen echter samen op de 78ste verdieping in de zogenaamde Sky-Lobby om te kijken naar de vuurzee in de noordelijke toren. President Bush is op dat ogenblik in de Emma E. Booker Elementary School in Sarasota te Florida wat deel uitmaakt van een promotionele tournee die de president maakt in deze staat. Zijn adviseur Karl Rove zegt hem dat er 'een klein' tweemotorig vliegtuigje in het WTC is gecrasht. Pas later als de president met National Security Adviseur Condoleezza Rice spreekt die in het Witte Huis is krijgt hij bevestiging dat het om een Boeing passagiersvliegtuig gaat.
 • 9:01 - 9:02 : Het hoofd van de FAA in New York meldt aan het Air Traffic Control System Command Center in Herndon te Virginia dat er problemen zijn en dat ze militaire hulp nodig hebben. Het antwoord is dat ook zij problemen hebben met een vliegtuig dat niet meer reageert op hun oproepen. Daarop contacteert het FAA in New York de plaatselijke verkeerstoren die alle inkomende vluchten begeleidt met de vraag om vlucht 175 te lokaliseren.
 • 9:03:11 : Met een snelheid van 950km per uur crasht vlucht 175 in de zuidelijke zijde van de zuidelijke WTC toren ergens tussen de 78ste en 84ste verdieping. Op dat ogenblik zijn alle ogen via televisie gericht op de zaken die zich in de noordelijke toren afspelen en aldus is de wereld live getuige van hoe het tweede vliegtuig in het World Trade Center vliegt. Stukken van het vliegtuig vliegen dwars door de toren en komen er weer uit aan de noordelijke en oostelijke kant waarna ze naar beneden vallen. Mensen in de noordelijke toren op de lagere verdiepingen denken dat er zich in hun toren een tweede explosie heeft voorgedaan. Ze weten niet dat het eigenlijk de zuidelijke toren is die geraakt is door een tweede vliegtuig. Beneden de plaats van impact begint in de zuidelijke toren een massale evacuatie. Eén traphal is nog onbeschadigd maar met rook gevuld. Vele mensen vluchten naar boven omdat ze denken dat ze via het dak van de wolkenkrabber geëvacueerd zullen worden. Ze lopen een stille dood tegemoet zonder dat ze het weten. President Bush gaat ondertussen ongestoord verder met z'n bezoek aan de school. De FAA in New York waarschuwt NEADS dat vlucht 175 gekaapt is.
 • 9:04 : Boston Air Route Traffic Control legt alle vertrekken van vliegtuigen uit hun gebied (New England en het oosten van de staat New York) stil. Twee minuten later om 9:06 legt de FAA alle vertrekken die in de richting van New York vliegen of het luchtruim in Boston,Cleveland en Washington willen gebruiken stil. Tussen het noorden van North-Carolina en het oosten van Michigan stijgt er geen enkel vliegtuig meer op.
 • 9:06 : Na te zijn geintroduceerd aan enkele leerlingen van de school die hij bezoekt begint President Bush op z'n gemakje aan een voorleessessie met kinderen. Zijn stafchef onderbreekt hem en fluistert hem in het oor dat een tweede vliegtuig in de tweede WTC toren gevlogen is en dat Amerika wordt aangevallen. Later zei Bush dat hij gewoon verder ging om de kinderen in het klasje niet onnodig bang te maken.
 • 9:08 : De FAA legt alle vertrekken in de gehele USA die in de richting van of door het luchtruim dat onder de jurisdictie van de verkeersleiding van New York valt stil.
 • 9:13 : De F-15's die in de militaire zone boven Long Island hangen krijgen het order om richting Manhattan te vliegen.
 • 9:15 : President Bush verlaat het klaslokaaltje waar hij aan het voorlezen was en in een ander lokaal waar de Secret Service ondertussen voor een telefoonlijn en televisie gezorgd heeft ziet hij voor het eerst beelden van wat een bijna een half uur geleden in New York begonnen is.
 • 9:18 : CNN maakt voor het eerst melding dat de FBI op de hoogte was van een mogelijke vliegtuigkaping op 11 september 2001 en dat er een onderzoek lopende was omtrent een mogelijke dreiging.
 • 9:23 : Vlucht 93 krijgt een tekstueel waarschuwingsbericht van de dispatching van United Airlines dat ze niemand in de cockpit mogen laten en de boel moeten afsluiten.
 • 9:24 : De FAA brengt NEADS op de hoogte over een mogelijke kaping die aan de gang is op vlucht 77.
 • 9:25 : De F-15's hebben Manhattan bereikt en patrouilleren over het luchtruim van de wereldstad. Een video- conference systeem wordt opgezet om het Witte Huis onder monde Richard A. Clarke,een woordvoerder van de president te laten communiceren met topmensen van de CIA,FBI,Binnenlandse Zaken,Jusitie,Defensie en de FAA.
 • 9:26 : Voor het eerst in de Amerikaanse geschiedenis wordt een total luchtstop afgekondigd. Geen enkel vliegtuig waar dan ook in de USA mag nog opstijgen. Alle militaire basissen veranderen hun status van Charlie naar Delta wat enkel gebeurd als er iets zeer ernstigs aan de hand is. Ter vergelijking in België en Nederland staat die status als jaren op Alfa en heel zelden tijdens een belangrijke oefening gaat ie even voor een paar uurtjes of enkele dagen naar Bravo.
 • 9:28 : Aan boord van vlucht 93 bestormen de kapers de cockpit en nemen de controle over. De vluchtleiding in Cleveland hoort alles gebeuren via de boordradio.
 • 9:29 : President Bush geeft voor het eerst commentaar omtrent de aanslagen. Dit gebeurd in de school waar hij op dat ogenblik is tegenover leraars en leerlingen. De president zegt te zullen terugkeren naar Washington.
 • 9:33 - 9:34 : De controletoren van Reagan National Airport meldt aan The Secret Service in het Witte Huis dat er een vliegtuig in hun richting vliegt waarmee geen enkel contact meer mogelijk is. Het gaat om vlucht 77. Men wil het Witte Huis evacuren maar dan komt het bericht dat het vliegtuig van koers gewijzigd is en in de richting van Reagan International Airport vliegt.
 • 9:35 : De President en z'n entourage vertrekken aan de school waar hij aanwezig was in de richting van Sarasota-Bradenton International Airport waar het presidentiële vliegtuig Air Force One klaarstaat. Op datzelfde ogenblik verandert vlucht 93 van koers en begint oostwaarts te vliegen.
 • 9:37 : Er duiken berichten op dat vlucht 77 opnieuw van koers veranderd zou zijn en wederom in de richting van Washington vliegt. Vice President Cheney wordt geëvacueerd via een ondergrondse tunnel naar een veiligheidsbunker.
 • Bron: Video by the Department of Defense, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Video by the Department of Defense, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  9:37:46 : Vlucht 77 crasht in de westelijke vleugel van het Pentagon waardoor er een zware brand ontstaat in het gebouw. Dat deel is net gerenoveerd en de meeste burelen zijn daardoor nog leeg. Dat belet niet dat er 125 werknemers van het Pentagon sterven samen met de 64 personen aan boord van vlucht 77.
 • 9:41 : Op CNN worden de eerste berichten over een brand in het Pentagon uitgezonden. Verdere details ontbreken op dat ogenblik nog.
 • 9:43 : Het Witte Huis en het Capitool worden volledig ontruimd en gesloten voor alle publiek.
 • 9:45 : Het volledige Amerikaanse luchtruim wordt gesloten. Geen enkel burgervliegtuig mag nog opstijgen,en vliegtuigen die in de lucht zijn worden verzocht zo snel mogelijk te landen op de dichtstbijzijnde luchthaven. Alle internationale vluchten in de richting van de USA worden afgeleid naar Canada. Daarop beslist ook Canada om zijn luchtruim te sluiten. De FAA kondigt aan dat alle niet militaire vluchtverkeer of verkeer dat niet tot hulpdiensten behoort in het Amerikaanse luchtruim vanaf heden verboden is en dat dit zeker zo blijft tot de het middaguur van 12 september,mogelijk langer.
 • 9:49 : Het commando centrum van de FAA te Herndorn is van mening dat men op het hoofdkwartier van de FAA militaire hulp moet vragen omtrent vlucht 93. Het FAA hoofdkwartier vraagt echter geen militaire hulp.
 • Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  9:53 : CNN meldt dat de brand in het Pentagon te wijten is aan een vliegtuig dat zich in het gebouw geboord heeft.
 • 9:55 : Een journalist van CNN laat voor het eerst de naam Osama Bin Laden vallen in verband met de gebeurtenissen van de dag. Op Sarasota-Bradenton International Airport vertrekt Air Force One met aan boord President Bush en z'n gevolg. Het zou gedurende ruim 40 minuten blijven rondcirkelen omdat men er niet uitraakt in welke richting te vliegen.
 • 9:57 : Aan boord van vlucht 93 beginnen de passagiers een opstand tegen de kapers.
 • 9:59:04 De zuidelijke toren van het World Trade Center stort met oorverdovend geraas in. Het is dan 55 minuten en 51 seconden geleden dat vlucht 175 in de toren crashte. Puin vliegt alle kanten uit en een gigantische stofwolk raast door de straten.
 • 10:02 : In de veiligheidsbunker waar de vice president zich bevindt lopen via de Secret Service de eerste berichten binnen dat een vliegtuig dat vermoedelijk gekaapt is in de richting van Washington vliegt. Het is vlucht 93.
 • 10:03:11 : United Airlines vlucht 93 crasht in een veld ten zuid-oosten van Pittsburgh. Vlak voor de crash bellen enkele passagiers nog met hun familieleden en zeggen dat ze 'iets' tegen de kapers gaan ondernemen. Dit zal later door de zwarte doos van het vliegtuig bevestigd worden. Er is duidelijk te horen dat de kapers het vliegtuig hebben doen neerstorten liever dan zich over te geven. Op hetzelfde tijdstip van de crash wordt het militaire commandocentrum door het Witte Huis op de hoogte gebracht dat vlucht 93 vermoedelijk gekaapt is.
 • Bron: Dr. Klaus Lambrecht, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Dr. Klaus Lambrecht, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  10:05 : CNN meldt nu officieel voor de eerste keer dat Osama Bin Laden betrokken zou zijn bij de aanslagen die hebben plaatsgevonden. Op dat ogenblik komt NEADS die de gevechtsvliegtuigen over Washington controleert voor het eerst te weten dat vlucht 93 gekaapt was. Jammerlijk te laat dus.
 • 10:08 : De vluchtleiding in Herndon meldt aan het FAA hoofdkwartier dat vlucht 93 vermoedelijk gecrasht is vlakbij Johnstown in Pennsylvania. Om 10:17 wordt deze stelling bevestigd door het hoofdkwartier.
 • 10:10 : Een deel van het Pentagon stort in.
 • 10:13 : Het gebouw van de Verenigde Naties in New York wordt ontruimd.
 • 10:15 : Berichten doen de ronde dat 'Het democratische front voor de bevrijding van Palestina' de aanslagen zou opgeist hebben. Later wordt dit bericht door één van de topmensen van de organisatie zelf ontkend.
 • 10:24 Twee mensen die geëvacueerd werden via een ondergronds winkelcentrum onder de zuidelijke toren van het World Trade Center slagen er in om meer dan 10 meter omhoog te klimmen in het puin en zich in veiligheid te brengen.
 • 10:28:25 : De noordelijke toren van het World Trade Center stort nu ook in. Miljoenen televisiekijkers in heel de wereld zijn live getuige van de instorting die exact 1 uur 41 minuten en 51 seconden na de impact van vlucht 11 plaatsvindt.
 • 10:31 : NORAD en de vice president communiceren voor het eerst over een eventuele toelating om de gekaapte vliegtuigen neer te laten schieten door gevechtsvliegtuigen. Op dat ogenblik is het laatste toestel met name vlucht 93 al 28 minuten neergestort.
 • 10:35 : Air Force One met de president aan boord vliegt in de richting van Barksdale Air Force Base in Shreveport te Louisiana en niet naar Washington zoals hij zelf zei te zullen doen.
 • 10:37 : Op CNN loopt het eerste niet officieel bevestigde bericht binnen dat een Boeing 747 zou zijn neergestort in Pennsylvania. Om 10:50 zal bevestigd worden dat het om een Boeing 767 gaat van United Airlines met vluchtnummer 93.
 • 10:39 : Er is opnieuw melding van een gekaapt vliegtuig dat in de richting van Washington zou vliegen. F-15 gevechtsvliegtuigen stijgen op en hebben toelating om het vliegtuig neer te schieten indien het niet zou reageren op radio-oproepen om hen te volgen. Het vliegtuig blijkt uiteindelijk een helikopter van de hulpdiensten te zijn.
 • 10:43 : CNN meldt dat er een massa evacuatie aan de gang is in Washington en New York. Enkele minuten later is het de burgemeester van New York,Rudy Giuliani die het bevel geeft om Manhattan volledig te ontruimen.
 • 10:50 : 5 verdiepingen van het deel van het Pentagon dat in brand staat storten in.
 • 10:53 : De beslissing valt om de voorverkiezingen die in New York zouden plaatsvinden te annuleren.
 • 11:15 : Er circuleren geruchten dat de F-15 gevechtsvliegtuigen die boven Washington patrouilleren 'iets' hebben neergeschoten. Er is geen verdere bevestiging van wat dat 'iets' is.
 • 11:16 : American Airlines bevestigd het verlies van twee van hun toestellen.
 • 11:26 : United Airlines bevestigd het verlies van hun toestel met vluchtnummer 93.
 • 11:53 : United Airlines bevestigd het verlies van in het totaal twee toestellen. Vlucht 93 en vlucht 175.
 • 11:55 : De bewaking aan de grens tussen de USA en Mexico wordt op het hoogte niveau verscherpt doch de grens wordt niet gesloten.
 • 12:01 : Veertien mensen waaronder 12 brandweermannen die in een trappenzaal van de noordelijke toren van het World Trade Center zaten komen levend uit het metershoge puin gekropen. De trappenzaal heeft de instorting kunnen weerstaan.
 • 12:02 : Het Taliban-regime in Afghanistan ontkent formeel iets met de aanslagen te maken te hebben.
 • 12:04 : De luchthaven van Los Angeles,de bestemming van vluchten 11,77 en 175 wordt volledig stilgelegd.
 • 12:15 : San Francisco International Airport de bestemming van vlucht 93 wordt ook volledig stilgelegd en in het luchtruim boven de 48 staten van de USA is geen enkel burger of privévliegtuig meer in de lucht. Gewoonlijk vliegen er afhankelijk van het moment van de dag gem. tussen de 300 en 700 vliegtuigen in het Amerikaanse luchtruim.
 • 12:42 : Senator John McCain noemt de aanvallen voor het eerst 'an act of war'.
 • 13:00 : De brandhaarden in het Pentagon zijn nog steeds niet onder controle.
 • 13:04 : President Bush zet het militaire niveau op Threat Condition Delta wat het hoogst mogelijk niveau is normaal enkel voorzien als er een nucleaire dreiging zou zijn. De president zelf is spoorloos. Niemand weet waar ie ergens uithangt wat enkele journalisten het woord 'lafaard' in de mond doet nemen.
 • 13:27 : Burgemeester Anthony A. Williams van Washington roept de noodtoestand uit en Nationale Garde zorgt vanaf dan voor de ordehandhaving in de stad.
 • 14:50 : President Bush duikt op in Offutt Air Force Base in de staat Nebraska.
 • 15:00 : Pasquale Buzzelli die het bewustzijn verloor toen hij zich in een trappenzaal van de noordelijke toren bevond tijdens het instorten komt bij bewustzijn bovenop een berg puin. Hij heeft enkel een gebroken voet.
 • 16:00 : Het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendiensten Osama Bin Laden officieel als dader achter de aanslagen beschouwen wordt wereldkundig gemaakt.
 • 16:25 : De beurs van New York meldt dat zij op 12 september de hele dat gesloten zullen blijven.
 • 16:36 : President Bush vertrekt vanuit Offutt Air Force Base aan boord van Air Force One en keert terug naar Washington. Dit is meer dan 7 uren nadat hij gezegd had te zullen terugkeren naar Washington.
 • 17:20 : World Trade Center 7 beter gekend als het Salomon Bros. gebouw stort met z'n 47 verdiepingen in. Het had de instorting van de twee grote torens en het rondvliegend puin weten te weerstaan doch niet voldoende om te blijven rechtstaan. Ironisch genoeg is het net in dat gebouw dat het NYC Office of Emergency Management zich bevindt. Een dienst die bedoeld is om grote rampen als diegene die vandaag plaatsvonden te coördineren.
 • 18:00 : In Afganistan wordt de luchthaven van Kabul door militaire helicopters van de noordelijke alliantie gebombardeerd, terwijl in Irak de staatstelevisie stelt dat de aanvallen het resultaat zijn van de misdaden tegen de mensheid die de USA al jaren doet. Tegelijk landt het laatste vliegtuig dat onderweg was naar de USA en boven de stille oceaan vloog in het Canadese Vancouver.
 • 18:54 : President Bush komt aan op het witte huis.
 • Bron: NOAA, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: NOAA, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  19:00 : Men blijft zoeken naar overlevenden in het puin van de zogenaamde Twin Towers. De brandweer en politie laten de vrijwilligers waaronder vele specialisten in puinruimen echter niet toe op wat vanaf dat ogenblik 'ground zero' heet. Familieleden en vrienden van mensen die in het World Trade Center werkten duiken overal op met in der haast afgedrukte foto's van hun dierbaren met veelal de vraag 'hebt u deze persoon ergens gezien?'.
 • 19:30 : De Amerikaanse overheid ontkent formeel iets met de bombardementen in Kabul te maken te hebben.
 • 20:00 : Politieagent Will Jimeno die in een gang onder de grond zat tussen de twee torens in wordt levend vanonder het puin gehaald.
 • 20:30 : President Bush spreekt de bevolking toe via televisie. Hij spreekt heel strijdvaardige taal.
 • 22:00 : Er zijn geruchten dat mensen onder het puin van de torens met hun GSM telefoneren en om hulp vragen. Dit bleek achteraf onjuist te zijn. Op 12 september werden nog 2 overlevenden vanonder het puin gehaald en geen van hen had een telefoontje met een GSM gemaakt.
 • 23:30 : President Bush gaat slapen en schrijft in z'n dagboek 'Vandaag maakten we het Pearl Harbour van de 21ste eeuw mee...we denken dat Osama Bin Laden erachter zit.'

Eindbalans

Uiteindelijk verloren op 11 september 2001 maar liefst 2.973 mensen het leven, de kapers en de passagiers van de vliegtuigen (246 in totaal) inbegrepen. Het grootste deel zo'n 2.602 mensen stierven op de plaats waar eens de zo fiere Twin Towers stonden, naast het Vrijheidsbeeld één van de symbolen van New-York. Tot op heden zijn er nog steeds 24 mensen vermist waar men geen spoor meer van heeft teruggevonden.

© 2007 - 2018 Ghostwriter, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
One World Trade Center - New York CityOne World Trade Center - New York CityHet One World Trace Center is het nieuwe centrale gebouw van het World Trade Center. Na de aanslagen van 11 september 20…
Terrorisme: wie of wat is de terroristische groep Al Qaida?Terrorisme: wie of wat is de terroristische groep Al Qaida?Al Qaida is niet alleen de bekendste maar ook de meest mysterieuze terroristische groep ter wereld. Sinds de terroristis…
The Sphere: voor en na de aanslagen van 11 september 2001The Sphere is een grote bronzen sculptuur in de vorm van een bal op een voetstuk van zwart graniet gemaakt in 1971 door…
Wolkenkrabbers in de VSDe Verenigde Staten zijn jarenlang het land geweest waar je de hoogste gebouwen ter wereld kon vinden. Het Empire State…
Terrorisme in de luchtTerrorisme in de luchtTerrorisme is een begrip waar we dagelijks mee worden geconfronteerd. Op de televisie, in de krant en op nieuwswebsites…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "9/11: Alles over de terroristische aanslagen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sila (infoteur), 20-03-2007 15:33 #1
Zowel inhoudelijk als grafisch een erg boeiend en mooi artikel.

Mijn complimenten, groetjes Sila

Infoteur: Ghostwriter
Gepubliceerd: 14-03-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!