Waar zijn de oude vijanden van Israël? Amalek, Babylon, etc

Zijn de oude vijanden zoals Babylon (Irak), Kanaän, Amalek, Assyriërs en de Filistijnen die in de Bijbel genoemd worden nog steeds de vijanden van Israël? Sommige vijanden zijn totaal verdwenen, zoals de Filistijnen. Andere vijanden zoals Amalek zal Israël tot de eindtijd achtervolgen. Amalek kent vele gezichten, zoals de Nazi's, de Romeinen onder Hadrianus, de Russische kozakken, etc.

Duizenden voorouders

Iedereen hier op aarde heeft duizenden voorouders. We hebben allemaal twee biologische ouders, een moeder en vader; zij hadden er ook elk twee, en deze vier hadden er ook elk twee, enzovoort. Als je honderd generaties teruggaat (naar de tijd van koning David), dan ontdek je dat bijna iedereen familie van elkaar is. Er zijn verschillende miljarden voorouders. Zo stamt elke Jood en bijna elke niet-Jood van Europese afkomst, af van koning David. Zo kan Amalek tot onze voorouders worden gerekend (met uitzondering van de aboriginals).

Niet DNA of bloed maar cultuur bepaalt of we leden zijn van een gemeenschap of natie

Niet DNA of bloed maar cultuur bepaalt of we leden zijn van een gemeenschap of natie. Neem Cham uit de Bijbel. Hij is Noachs zoon, wiens nageslacht vervloekt is. Zijn nakomelingen zullen slaven van slaven zijn. Wat is een slaaf van een slaaf?

Cham betekent in het Hebreeuws 'heet'. Cham wordt geleid door zijn dierlijke instincten, hij is 'hot'. God wil dat we onze dierlijke instincten overheersen en ze tot slaaf maken. Cham wordt geleid door zijn dierlijke instincten. Hij is dus slaaf van zijn dierlijke instincten die eigenlijk zijn slaaf zouden moeten zijn.

Cham geleid door dierlijke instincten

Dus de cultuur van Cham is een cultuur gebaseerd op dierlijke instincten. Betekent dit dat iedere nakomeling van Cham een slaaf van slaven is? Liever niet, want de meeste van ons stammen van Cham af.

Racisten denken ten onrechte dat negers van Cham afstammen, dat zij de cultuur van Cham belichamen. Maar hoe zit het dan met negroïde rabbijnen? Zijn die dan ook slaaf van de slaven? Nee, natuurlijk niet. Het gaat dus niet om huidskleur, maar of je slaaf bent van je dierlijke instincten. Dit kunnen dus net zo goed blanke mensen zijn.

Amalek is de eeuwige vijand van Israël

De Tora vertelt ons dat Amalek de eeuwige vijand van Israël is. God voert in elke generatie oorlog met Amalek. Het einde van de geschiedenis zal Amalek overwonnen worden en zal de Tora de wereld bedekken zoals het water de zeeën. Meer over Amalek is te lezen in mijn artikel: Bijbelse geschiedenis 32: Amalek en Jethro.

Amalek staat voor tegen-revolutie (haat jegens God). Israël staat voor revolutie (het geloof in Eén God). De Nazi's waren Amalek. De Romeinen onder Hadrianus waren Amalek. De Spaanse Inquisitie was Amalek. De Russische Kozakken waren Amalek, etc. Veel nationalistische religieuze Joden zien de Palestijnen ook als Amalek.

Elke vijand van Israël die jaagt achter de zwaksten van Israël (burgers -vrouwen, kinderen, bejaarden- en dus geen soldaten) en geniet van het doden van hen, dat is Amalek. Een voorbeeld daarvan zijn de Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Door het beschrijven van Israëls vijanden kan men over Israël leren, en door over Israël te leren, leren we over God en Zijn Tora.

De Palestijnen als Amalek?

Veel nationalistische religieuze Joden beschouwen de Palestijnen als Amalek die moeten worden uitgeroeid (zoals de Bijbelse plicht luidt). Uitroeiing lijkt me echter veel te ver te gaan. Maar het Palestijnse volk heeft inderdaad veel weg van Amalek wanneer we kijken naar de type aanslagen gericht op de zwakkeren (burgers). Ook streven de Palestijnen naar het Judenrein maken van Palestina.

Iran als Amalek

Iran dreigt Israël met uitroeiing. Iran kan dus met recht als Amalek worden beschouwd. Het is gerechtvaardigd dat Israël hier stappen tegen onderneemt.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poeriem: Zachor (Deuteronomium 25:17-19)Op de Sjabbat vóór Poeriem vieren we het mislukken van het Amalekietische plot van Haman om het volk Israël te vernietig…
Grenzen van Israël: Rechabeam tot Griekse overheersingHet Koninkrijk van Salomo splitste onder Rechabeam in twee delen: het noordelijke Koninkrijk Israël bevatte Efraïm, Gali…
Torastudie: wat Jithro hoorde - Exodus 18:1Torastudie: wat Jithro hoorde - Exodus 18:1Sommige Sjabbatot zijn speciaal. Zo ook de Sjabbat waarin gelezen wordt over de gebeurtenis op de berg Sinaï. Opvallend…
Ds. W.J.J. Glashouwer: de wortel van het antisemitismeDs. W.J.J. Glashouwer: de wortel van het antisemitismeDs. Willem J.J. Glashouwer is predikant binnen de PKN. Ds. Glashouwer is als voorzitter van de 'European Coalition for I…

Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944Het krijgsplan Market Garden was duidelijk: Nederland voor Kerstmis 1944 bevrijden van de Duitsers door in één beweging…
De eerste Holocaust - Over de Armeense genocide /Robert FiskDe eerste Holocaust - Over de Armeense genocide /Robert FiskMidden-Oosten correspondent Robert Fisk schreef in 2005 de essay 'De eerste Holocaust - Over de massamoord op de Armenië…
Jehoeda (1.510 artikelen)
Laatste update: 15-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.