Waar zijn de oude vijanden van Israël? Amalek, Babylon, etc

Zijn de oude vijanden zoals Babylon (Irak), Kanaän, Amalek, Assyriërs en de Filistijnen die in de Bijbel genoemd worden nog steeds de vijanden van Israël? Sommige vijanden zijn totaal verdwenen, zoals de Filistijnen. Andere vijanden zoals Amalek zal Israël tot de eindtijd achtervolgen. Amalek kent vele gezichten, zoals de Nazi's, de Romeinen onder Hadrianus, de Russische kozakken, etc.

Duizenden voorouders

Iedereen hier op aarde heeft duizenden voorouders. We hebben allemaal twee biologische ouders, een moeder en vader; zij hadden er ook elk twee, en deze vier hadden er ook elk twee, enzovoort. Als je honderd generaties teruggaat (naar de tijd van koning David), dan ontdek je dat bijna iedereen familie van elkaar is. Er zijn verschillende miljarden voorouders. Zo stamt elke Jood en bijna elke niet-Jood van Europese afkomst, af van koning David. Zo kan Amalek tot onze voorouders worden gerekend (met uitzondering van de aboriginals).

Niet DNA of bloed maar cultuur bepaalt of we leden zijn van een gemeenschap of natie

Niet DNA of bloed maar cultuur bepaalt of we leden zijn van een gemeenschap of natie. Neem Cham uit de Bijbel. Hij is Noachs zoon, wiens nageslacht vervloekt is. Zijn nakomelingen zullen slaven van slaven zijn. Wat is een slaaf van een slaaf?

Cham betekent in het Hebreeuws 'heet'. Cham wordt geleid door zijn dierlijke instincten, hij is 'hot'. God wil dat we onze dierlijke instincten overheersen en ze tot slaaf maken. Cham wordt geleid door zijn dierlijke instincten. Hij is dus slaaf van zijn dierlijke instincten die eigenlijk zijn slaaf zouden moeten zijn.

Cham geleid door dierlijke instincten

Dus de cultuur van Cham is een cultuur gebaseerd op dierlijke instincten. Betekent dit dat iedere nakomeling van Cham een slaaf van slaven is? Liever niet, want de meeste van ons stammen van Cham af.

Racisten denken ten onrechte dat negers van Cham afstammen, dat zij de cultuur van Cham belichamen. Maar hoe zit het dan met negroïde rabbijnen? Zijn die dan ook slaaf van de slaven? Nee, natuurlijk niet. Het gaat dus niet om huidskleur, maar of je slaaf bent van je dierlijke instincten. Dit kunnen dus net zo goed blanke mensen zijn.

Amalek is de eeuwige vijand van Israël

De Tora vertelt ons dat Amalek de eeuwige vijand van Israël is. God voert in elke generatie oorlog met Amalek. Het einde van de geschiedenis zal Amalek overwonnen worden en zal de Tora de wereld bedekken zoals het water de zeeën. Meer over Amalek is te lezen in mijn artikel: Bijbelse geschiedenis 32: Amalek en Jethro.

Amalek staat voor tegen-revolutie (haat jegens God). Israël staat voor revolutie (het geloof in Eén God). De Nazi's waren Amalek. De Romeinen onder Hadrianus waren Amalek. De Spaanse Inquisitie was Amalek. De Russische Kozakken waren Amalek, etc. Veel nationalistische religieuze Joden zien de Palestijnen ook als Amalek.

Elke vijand van Israël die jaagt achter de zwaksten van Israël (burgers -vrouwen, kinderen, bejaarden- en dus geen soldaten) en geniet van het doden van hen, dat is Amalek. Een voorbeeld daarvan zijn de Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Door het beschrijven van Israëls vijanden kan men over Israël leren, en door over Israël te leren, leren we over God en Zijn Tora.

De Palestijnen als Amalek?

Veel nationalistische religieuze Joden beschouwen de Palestijnen als Amalek die moeten worden uitgeroeid (zoals de Bijbelse plicht luidt). Uitroeiing lijkt me echter veel te ver te gaan. Maar het Palestijnse volk heeft inderdaad veel weg van Amalek wanneer we kijken naar de type aanslagen gericht op de zwakkeren (burgers). Ook streven de Palestijnen naar het Judenrein maken van Palestina.

Iran als Amalek

Iran dreigt Israël met uitroeiing. Iran kan dus met recht als Amalek worden beschouwd. Het is gerechtvaardigd dat Israël hier stappen tegen onderneemt.

Lees verder

© 2009 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Poeriem: Zachor (Deuteronomium 25:17-19)Op de Sjabbat vóór Poeriem vieren we het mislukken van het Amalekietische plot van Haman om het volk Israël te vernietig…
Grenzen van Israël: Rechabeam tot Griekse overheersingHet Koninkrijk van Salomo splitste onder Rechabeam in twee delen: het noordelijke Koninkrijk Israël bevatte Efraïm, Gali…
Joodse Bijbel: Amalek en JethroJoodse Bijbel: Amalek en JethroTerwijl de Israëlieten nog steeds in Refidim zijn, worden ze door de Amalekieten, een machtig strijdbaar volk en afstamm…
Torastudie 97: wat Jithro hoorde - Exodus (18:1)Torastudie 97: wat Jithro hoorde - Exodus (18:1)Sommige Sjabbatot zijn speciaal. Zo ook de Sjabbat waarin gelezen wordt over de gebeurtenis op de berg Sinaï. Opvallend…

Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944Market Garden overzicht strijd van 17 t/m 26 september 1944Het krijgsplan Market Garden was duidelijk: Nederland voor Kerstmis 1944 bevrijden van de Duitsers door in één beweging…
De eerste Holocaust - Over de Armeense genocide /Robert FiskDe eerste Holocaust - Over de Armeense genocide /Robert FiskMidden-Oosten correspondent Robert Fisk schreef in 2005 de essay 'De eerste Holocaust - Over de massamoord op de Armenië…

Reageer op het artikel "Waar zijn de oude vijanden van Israël? Amalek, Babylon, etc"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Emen (infoteur), 22-07-2009 12:14 #5
Etsel,

"Als je zo redeneert dan is geen enkele vijand van Israël Amalek". Je begrijpt het niet het ligt juist andersom als jij zo beredeneerd, dan is elke vijand van Israël Amalek. En zo kan je iedereen als amalek beschouwen die je zelf maar wil.

"Mijn artikel lijkt me compleet. Ik reageerde slechts op jouw reactie. Jij beweerde immers dat er dingen ontbraken." Nee dat doe ik niet, ik vroeg alleen een toelichting voor mijn beleving over wat jij schrijft.

"Amalek is tegen God en dus tegen religieuze Joden. Desondanks worden ook niet-religieuze Joden door de Amalekieten als vijand beschouwd."

Dat zij ik dus al in een eerder antwoord. Hierbij een aanvulling dat haat tegen God een groter kader omvat dan tegen religieuze joden(rechtgeleide wel te verstaan) alleen. Reactie infoteur, 22-07-2009
Hallo,

Zie mijn tekst in het artikel: "Elke vijand van Israël die jaagt achter de zwaksten van Israël (burgers -vrouwen, kinderen, bejaarden- en dus geen soldaten) en geniet van het doden van hen, dat is Amalek. Een voorbeeld daarvan zijn de Palestijnse zelfmoordaanslagen."

Groet, Etsel

Emen (infoteur), 22-07-2009 01:00 #4
Etsel,

Je voorbeelden zijn hier niet de issue. Al denk ik niet dat de gehele bevolking van Iran, Israel van de kaart wil vegen. Men is daar druk genoeg met onderlinge verschillen.

Nogmaals het gaat er niet om wat IK van amalek weet of niet, maar wat je in dit artikel schrijft.

groet,

emen Reactie infoteur, 22-07-2009
Hallo, Emen,

Onder de Amalekieten zelf waren waarschijnlijk ook een aantal mensen die de Joden niet wilden uitroeien. Hetzelfde geldt voor de Nazi's en Iran. Als je zo redeneert dan is geen enkele vijand van Israël Amalek. Ik heb toch nergens beweerd dat er alleen sprake kan zijn van Amalek als 100% van de bevolking of gemeenschap daar onder valt?

Mijn artikel lijkt me compleet. Ik reageerde slechts op jouw reactie. Jij beweerde immers dat er dingen ontbraken.

Gelet echter op jouw laatste opmerking dat niet alle mensen in Iran de Joden willen uitroeien, denk ik dat je het zelfs met de extra toelichting die ik heb gegeven je het helaas nog steeds niet begrijpt.

Groet, Etsel

P.S. Amalek is tegen God en dus tegen religieuze Joden. Desondanks worden ook niet-religieuze Joden door de Amalekieten als vijand beschouwd.

Emen (infoteur), 21-07-2009 11:42 #3
In je citaat staat nog steeds dat het gaat om vijanden van Israel. Een vijand van Israel wil niet per definitie joden uitroeien. ten eerste omdat niet elke Israelier jood is en niet elke jood Israelier.Ten tweede is een vijand niet per definitie iemand die onschuldigen, zoals je die ook zelf in jouw artikel noemt, wil doden.

m.a.w. dat het gaat om mensen die joden willen uitroeien komt hierin absoluut niet terug, wat wel zou moeten als je die groep daarmee wil aanduiden.

Verder zeg je: "Als je de Bijbel kent had je het overigens ook al geweten."

Het gaat er niet om wat ik ken maar om wat jij schrijft, daarbij heeft niet iedereen voorkennis in de theologie. Reactie infoteur, 21-07-2009
Hallo Emen,

De voorbeelden die ik in mijn tekst noem, zoals de Nazi's en Iran, zijn duidelijke gevallen van vijanden bij wie het gaat om het uitroeien van Joden. Je wilt toch niet ontkennen dat de Nazi's de Joden niet wilden uitroeien? En je wilt toch ook niet ontkennen dat de Iraanse president Israël van de kaart wil vegen?

Uit jouw eerste reactie waarin je zegt dat ik aan een aantal dingen voorbij ga, vermoedde ik dat je kennis had van Amalek en dus van de Bijbel. Als je dat niet hebt, vind ik zo'n opmerking vreemd.

MVG,

Etsel

Emen (infoteur), 20-07-2009 17:13 #2
Klopt, ik kon er niet uit halen dat het om specifiek mensen ging die het Joodse volk willen uitroeien. Bedankt voor de uitleg. Reactie infoteur, 20-07-2009
Stond er toch duidelijk: "De Tora vertelt ons dat Amalek de eeuwige vijand van Israël is. God voert in elke generatie oorlog met Amalek. Het einde van de geschiedenis zal Amalek overwonnen worden en zal de Tora de wereld bedekken zoals het water de zeeën."

Als je de Bijbel kent had je het overigens ook al geweten.

Groet, Etsel

Emen (infoteur), 20-07-2009 11:37 #1
Interessant stukje. Je gaat echter wel aan wat dingen voorbij. Onder de Israëliers bevinden zich ook Amalek, net als dat de palastijnen niet alleen Amalek zijn, waar plaats je deze dan onder? Iraniërs geloven voor een groot deel in Één God en vallen dus niet onder Amalek(ongetwijfeld wel een vijand van Israël). Een groot deel van de Christenen geloven in God als zijnde drie, zijn zij dan ook Amalek? De Atheïsten zijn Amalek, dus zijn alle Atheïsten in deze visie vijand van Israël?

Je besluit met: "Iran dreigt Israël met uitroeiing. Iran kan dus met recht als Amalek worden beschouwd. Het is gerechtvaardigd dat Israël hier stappen tegen onderneemt."

Betere communicatie bedoel je als stappen hoop ik? Reactie infoteur, 20-07-2009
Hallo Emen,

Als ik je reactie goed begrijp, dan heb je mijn stukje niet helemaal begrepen. Amalekieten zijn mensen die het Joodse volk willen uitroeien. Ik heb een aantal voorbeelden hiervan genoemd, zoals Nazi's, het huidige Iran dat Israël wil vernietigen, etc.

Moslims of christenen als zodanig kunnen niet als Amalekieten worden beschouwd, tenzij ze alle Joden willen uitroeien.

Met stappen tegen Iran bedoel ik dat Israël Iran zal aanvallen, tenzij maatregelen van de internationale gemeenschap zullen helpen om te voorkomen Iran een nucleaire macht wordt. Ga er echter maar vanuit dat Israël in de nabije toekomst Iran zal aanvallen.

Groet, Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: 11-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Jodendom
Reacties: 5
Schrijf mee!