Israëlische elite eenheden: paratroepen (1949-1967)

Het bevel een paratroepen-eenheid op te richten in het Israëlische leger werd uitgevaardigd op 10 mei 1948. De commando-eenheid had tot taak operaties uit te voeren achter de vijandelijke linies. Aanvankelijk ging het om een bataljon, maar dit werd later omgevormd tot een brigade. De eerste commandant was Joel Palgi. De beroemde Ariël Sharon is ook nog een tijdje commandant geweest.

Paratroepen (Hatzanchaniem) bestonden oorspronkelijk uit drie componenten

De Paratroepen bestonden oorspronkelijk uit drie componenten:
  1. vrijwilligers van de Tsahal (het leger);
  2. buitenlandse vrijwilligers (waaronder veel niet-Joden);
  3. de Tsjechische Brigade.

Basis paratroepen op Tel Nof

De basis van de eenheid was Achuza in Haifa. De trainingsomstandigheden waren daar slecht. Men gebruikte tweedehands wapens. Er werden vele fouten gemaakt waardoor het moraal daalde. Joël Palgi, de eerste commandant, werd vervangen door Jehoeda Harari. Deze verplaatste de Achuza basis naar het vliegveld Tel Nof, vlakbij Rechovot. Hier konden parachutesprongen worden uitgevoerd.

Eenheid wordt bataljon (890ste Airborne Infanterie Paratroop Bataljon)

In 1950 werd de eenheid een bataljon (890ste Airborne Infanterie Paratroop Bataljon). Men kwam echter mensen tekort. Het bataljon moest het hebben van nieuwe immigranten, want de jeugd koos voor de Nachal-infanterie brigade. Hirari zocht atleten, worstelaars, boksers voor het bataljon die geleid zouden worden door dappere officieren. Alle officieren kregen parachute training waarmee de fysieke fitness kon worden aangescherpt en moed kon worden getoond. Zo ontstond een nieuwe commando waar veel vrijwilligers voor waren. In 1951 waren er echter nog maar 180 strijders.

Elite eenheid

Pogingen om de 890ste in een elite eenheid om te vormen gebeurde traag. Er vonden tragische ongelukken plaats. Ook eindigden operaties vaak in verwarring en was er weinig coördinatie onder de paratroepen en de commandanten.

Ondertussen waren er in 1952 meer dan 3000 grensincidenten waarbij Arabische fedayeen vanuit Syrië, Jordanië en Egypte Israël binnenkwamen. Harari had zijn mannen getraind voor operaties ver achter de vijandelijke linies, niet voor kleine grensoverschrijdende operaties die de IDF juist nu nodig had. Daarvoor werd Eenheid 101 ingeschakeld. Deze stond o.l.v. Ariël Sharon (zie artikel: Ariël Sharon en elite eenheid 101)

Eenheid 101 opgenomen in de 890ste Paratroop Bataljon

Eenheid 101 werd later opgenomen in de 890ste Paratroop bataljon. Dit ging erg moeizaam. Sharons mannen van Eenheid 101 waren meer een soort guerillastrijders, terwijl de paratroepen meer echte soldaten waren met uniformen en baretten. Toch zou de invloed van Eenheid 101 op het bataljon groot zijn en als voorbeeld dienen.

Eén van de acties die uitgevoerd werden was operatie 'Baruch I' tegen een Jordaans legerkamp. Soldaat Jibli raakte hierbij gewond. Er werd besloten hem achter te laten en werd daardoor gevangen genomen. Na een paar maanden kwam hij weer vrij. Maar dit incident leidde ertoe dat het Israëlische leger besloot geen enkele soldaat meer op het strijdtoneel achter te laten. Dit is ook tot op heden het beleid van de IDF.

Nachal D compagnie opgenomen in het 890ste Paratroop Bataljon

In 1954 werd de Nachal D Compagnie van Motta Gur opgenomen in het Bataljon. Nachal D was een elite binnen de elite. De 890ste Bataljon hield grootschalige oefeningen en in 1955 vond een grote vergeldingsactie plaats tegen de invallen van Arabische fedayeen. De operatie staat bekend als 'Chetz Shachor' (Zwarte Speer). Een Egyptische legerbasis in Gaza werd aangevallen. Tijdens deze actie werd voor het eerst de UZI 9mm machinegeweer gebruikt. De UZI was makkelijk te hanteren en had een grote vuurkracht plus accuratesse. De aanval werd een succes en de paratroepen, met name de sayeret, werden een sensatie. Het was duidelijk dat de gevechtsrol voor het bataljon zou worden uitgebreid.

Van Bataljon naar Brigade

Operatie Elkayam op 30 augustus 1955 tegen Khan Yunis in Gaza werd de eerste gemechaniseerde actie. Na twee andere operaties, 'Eged' en 'Ha'ar ga'ash' tegen Egyptische doelen, werd het bataljon ook in het noorden ingezet tegen Syrië (operatie 'Eli-zait'). Het werd een succes, maar het was gelijk de laatste operatie van het Bataljon. Er kwam een grotere organisatie. Ariël Sharon werd commandant van de Paratroepen Brigade. Er volgden verschillende acties tegen Jordaanse doelen.

In 1956 kwam de Sinaï-oorlog waarbij Israël samen met Frankrijk en Engeland vocht tegen Egypte. De Paratroepen Brigade vocht bij de Mitla Pas. Na 10 uur werd de strijd gewonnen. De Brigade had 38 doden en 120 gewonden te betreuren. Het werd gezien als een debacle. Sharon moest wijken als commandant van de Brigade.

In 1957 veranderde de naam in Eenheid 202 (Hativat Hatzanchaniem). De sayeret tzanchaniem werd uitgebreid tot een commando-eenheid. Er werden honderden acties uitgevoerd.

In 1964 werd Raful Eitan hoofd van de Brigade. Er werden twee reservisten brigades gevormd. Ook kwam de eerste generatie soldaten die in Israël waren geboren. Zij zouden voornamelijk tegen de nieuw gevormde PLO gaan strijden.
© 2009 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: Golani Brigade (1948-1962)Israëlische elite eenheden: Golani Brigade (1948-1962)De Golani Brigade is een infanterie brigade. De Brigade heeft hard moeten vechten om zich te ontwikkelen tot een elite s…
Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te on…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Israëls leger: IDF - Tsahal - ParatroepenDe paratroepen (hatzanchaniem) zijn de elite troepen van het Israëlische leger. Hier willen de meeste jongeren zich bij…

Tweede Wereldoorlog: Pieterburen in oorlogstijdIn De Marne waren in oorlogstijd twee dorpen waar de Duitse bezetters een garnizoen ondergebracht hadden: de havenplaats…
Tweede Wereldoorlog: onderduiken op De Haar (Ulrum)Velen die in de Tweede Wereldoorlog wat te vrezen hadden van de Duitse bezetter vonden een onderduikadres in De Marne (N…
Jehoeda (1.504 artikelen)
Laatste update: 03-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.