Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voeren

Met slimme granaten, 'denkende' kogels en robotstrijders, zullen Israëlische soldaten in de frontlinie binnen de nabije toekomst verleden tijd zijn. Robots zullen voortaan de vijand gaan bestrijden te land, ter zee en in de lucht. Er zullen nergens meer soldaten aanwezig zijn op het slagveld. De eerste robotsystemen worden al door het Israëlische leger en andere legers gebruikt. Alleen de hoge kosten zorgen ervoor dat sciencefiction voorlopig nog geen werkelijkheid wordt.

Israëlische militaire industrie leider in wapentechnologie

Waar troepen nog noodzakelijk zijn, zullen verbeterde breedband technologieën, ontwikkeld door de civiele communicatie industrie, dienen als een noodzakelijk onderdeel van de moderne militaire infrastructuur. Soldaten zullen in staat zijn hun doelen te merken met coördinaten en met lasers waarna raketten op tientallen kilometers afstand hun doel kunnen treffen. Spionage satellieten die nu nog verschillende tonnen wegen, zullen op den duur 100 kilogram of minder wegen, met motoren die de omvang zullen hebben van een postzegel. Kogels zullen zelf kunnen 'denken', evenals raketten.

Israël is zich hard aan het voorbereiden op de wapens voor de jaren 2020. De ontwikkeling van nieuwe wapens is volop aan de gang en Israël is daar wereldleider in. Het gaat hierbij om twee woorden: miniatuur en accuraat. Het eerste moet er toe leiden dat de troepen makkelijker wapens en communicatie kunnen vervoeren; het tweede moet helpen minder slachtoffers onder de burgers te maken.

N.B. De Israëlische censuur staat niet toe dat alle geheimen prijs gegeven worden, maar er is wel een aardig beeld te scheppen.

Accuraat en miniatuur

Onbemande boten,voertuigen op land en in de lucht zullen vanaf een afstand bediend gaan worden. Zij zullen het werk gaan doen wat vroeger en nu nog de soldaten deden met gevaar voor eigen leven. Een ander kenmerk is de accuratesse die vooral bij stadsguerilla-oorlogen noodzakelijk is om bijkomende schade zoveel mogelijk te voorkomen. Het zal mogelijk worden om een raket van 70 kilometer afstand door een bepaald raam naar binnen te schieten waarbij zich de terroristen bevinden. Nu is het nog zo dat er af en toe onschuldige burgers omkomen. De wapens zullen dus veel efficiënter worden. Troepen zullen precies de juiste wapens tot hun beschikking krijgen voor een bepaald doel. Alles zal ook veel kleiner worden, vooral onbemande vliegtuigen. Israël werkt nu bijvoorbeeld al met de Mosquito die een vleugelbreedte van slechts 40 centimeter en vanaf de schouder gelanceerd kan worden. Maar zelfs dat zal nog kleiner worden in de toekomst.

Micro-satellieten en nanotechnologie

Satellieten zullen steeds beter worden en onder alle weersomstandigheden kunnen functioneren. Ze zullen in staat zijn om lange afstandsraketten van de vijand te vernietigen. Maar de satellieten zullen ook verdedigd moeten worden en ruimte-oorlogen zullen daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Israël is één van de weinige landen die een eigen satellietprogramma heeft. Men is hard bezig met de ontwikkeling van een nieuwe generatie satellieten die vooral klein zal zijn. Israël is daarbij koploper in de wereld. Er zijn al satellieten die slechts 300 kilo wegen. Israël lanceert de satellieten in westwaartse richting, tegen de rotatie van de aarde in, om veiligheidsredenen. Dit kost veel energie. Daarom moeten de satellieten kleiner worden, ook de motoren en de fotografische instrumenten, om zo energiekosten te besparen. De nieuwe generatie satellieten zullen maar 10 kilogram wegen en sommigen zelfs 1 kilogram (nano-satellieten). Ze zullen minder lang meegaan dan de zwaardere satellieten maar zijn relatief goedkoper. Nu al zijn satellietfoto's die een resolutie hebben van 70 centimeter. Maar Israël zal dat gaan verbeteren tot een hogere resolutie. Israël doet mee in zowel het MSAR project van NASA als het Venus project van Frankrijk. MSAR wil de oppervlakte van Venus in kaart brengen om te kijken of daar in de toekomst geland kan worden. Omdat Venus omgeven wordt door wolken van giftige gassen en speciale radar apparatuur nodig is, is Israël bezig die te ontwikkelen.

De soldaat van de toekomst

Hoe zal de volgende oorlog eruit zien? Israël heeft zowel te maken met dreiging van Iran/Syrië als met terroristen uit Gaza (West Bank) en Libanon. Israël is bezig met de ontwikkeling van een multispectrum camera. De camera zal dingen kunnen zien die met geen enkel ander instrument te zien zijn. Dit zal een sleutelelement gaan worden in een volgende oorlog.

Het Israëlische leger vraagt om producten die licht, klein en niet te duur zijn. De toekomstige soldaat moet middelen hebben om te praten met het systeem, een compleet beeld krijgen van de situatie en gegevens uit te zenden. De strijd zal vooral tegen terroristen gevoerd gaan worden. Er zullen kleinere robots komen die in tunnels of gebouwen kunnen en beelden kunnen doorzenden naar de soldaat op afstand. Wat onbemande vliegtuigen betreft zal alles aerodynamischer moeten om langer in de lucht te kunnen blijven en wendbaarder te zijn. Ook op zee en op land zullen onbemande voertuigen komen. Kunstmatige intelligentie speelt hierbij een belangrijke rol om de robots te laten functioneren als mensen. Ze moeten ook kunnen aanvallen.

Slimme raketten, granaten en andere slimme projectielen

Met GPS systemen kunnen slimme raketten worden afgevuurd. Niet langer is afstand een probleem voor accuratesse. De VS gebruikte in Irak al het Guided Multiple Launch Rocket Systems waarbij geen luchtsteun meer nodig was voor de grondtroepen. Israël kent het Tzajad (jager) systeem. Hiermee kan een commandant in het veld om helikopter vuur vragen. Men kan zelfs vanaf de achterkant troepen aanvallen met slimme raketten. Lev Tahor (pure hart) is een slimme mortiergranaat met een GPS computer en kan doen wat raketten kunnen, maar is tien keer zo klein. Israël is de eerste in de wereld die een laser detector systeem voor raketten gebruikt en de eerste in de wereld met mortiergranaten geleid door GPS. De eerste granaat raakt meteen zijn doel. Een ander ontwikkeling is Refaiem (spook) waarbij een tank vuur-controle systeem op een geweer wordt geplaatst die het in staat stelt de reikwijdte van een doel te meten en het projectiel de opdracht kan geven daar te exploderen waar het de meeste schade toe zal brengen.

Iron Dome

In januari 2010 heeft Israël een succesvolle test gedaan met de Iron Dome. Dit is het nieuwe raketschild dat Israël moet gaan beschermen tegen inkomende Palestijnse raketten vanuit Gaza of Libanon. Vanaf juni 2010 wordt het opgesteld rondom Gaza.

Dreiging vanuit de derde cirkel

Israël heeft meer te vrezen van vijanden vanuit de derde cirkel, die niet aan Israël grenzen, zoals Iran. Belangrijk is hierbij het Arrow systeem voor de precieze onderschepping van lange afstandsraketten. De Arrow gaat door de atmosfeer van de aarde en lokaliseert zijn doel en vernietigt deze. Er worden ook lichtere raketten ontwikkeld die vanaf vliegtuigen kunnen worden geschoten. Ook de marine krijgt een nieuwe luchtdoelraket systeem dat samen met India wordt ontwikkeld. Onderzeeërs zullen uitgerust worden met nieuwe technologieën waarbij langer onder water kan worden gebleven en met nieuwe aanvalsmogelijkheden.

Israël is zich snel en goed aan het voorbereiden voor toekomstige uitdagingen!
© 2010 - 2020 Jehoeda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen: Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…
Israëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: UitputtingsoorlogNa de Zesdaagse Oorlog bleven de vijandigheden van de Arabieren tegen Israël doorgaan. Langs het Suezkanaal werden bloed…
Sterven XI: post traumatisch stress syndroomDe Israëlische professor Zahava Solomon uit Tel Aviv die de lange termijn effecten bestudeert op soldaten die vechten en…
Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70Israëlisch-Arabische oorlogen:Uitputtingsoorlog 1967-'70De Uitputtingsoorlog was een beperkte oorlog tussen het Israëlische leger, Egypte, de Sovjet Unie en de PLO tussen 1967-…

Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Iron Dome: Israëls raketschild tegen Palestijnse rakettenIn antwoord op de voortdurende raketaanvallen (Kassam, Katoesja) vanuit Gaza op Israël door de terroristische organisati…
Bronnen en referenties
  • HaAretz

Reageer op het artikel "Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voeren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jehoeda
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!