Iron Dome: Israëls raketschild tegen Palestijnse raketten

In antwoord op de voortdurende raketaanvallen (Kassam, Katoesja) vanuit Gaza op Israël door de terroristische organisatie Hamas heeft Israël een raketschild ontwikkeld om binnen vliegende raketten te onderscheppen en te vernietigen. Op 5 en 6 januari 2010 heeft Israël succesvol testen uitgevoerd met het raket onderscheppingssyteem. Vanaf juni 2010 zal het schild rondom Gaza geplaatst worden om zo raketaanvallen tegen te gaan.

Korte afstandsraketten

In Zuid-Israël werd op 5 en 6 januari 2010 verschillende testen gedaan met de Iron Dome, de raketschild die korte afstandsraketten moet gaan onderscheppen vanuit Gaza en/of Libanon. Er werd geoefend met verschillende dreigingen die zich gelijkertijd afspeelden. Elke dreiging werd succesvol onderschept door het systeem. Dit impliceert dat de ontwikkeling van het systeem tot een einde is gekomen. Het project werd uitgevoerd door leden van de Administratie voor de Ontwikkeling van Wapens en de Technologie Industrie van het Ministerie van Defensie en Rafael. Het raketschild zal in gebruik genomen worden door een speciaal bataljon van de Israëlische Luchtmacht.

Doornemen van alle mogelijke scenario's

Bij de oefening werden alle mogelijke scenario's doorgenomen waarbij verschillende type dreigingen werden gelanceerd die allemaal geneutraliseerd werden. Het systeem identificeerde een groot aantal dreigingen, veranderde hun koers, bepaalde interceptie koersen en lanceerde de onderscheppers die hun doelen vernietigden. Met andere woorden alle systemen functioneerden correct en de dreigingen werden geneutraliseerd zoals gepland.

Verschillende componenten geïntegreerd tot een eindproduct

Binnen het raamwerk van de oefeningen, werden alle componenten van de Iron Dome Raket interceptie systeem geïntegreerd: een radar (ontwikkeld door Elta Systems), Controle en commando componenten (ontwikkeld door Emperset) en lanceer en interceptie componenten (ontwikkeld door Rafael Systems). Alles bij elkaar leidde tot het eindproduct.

Minister van defensie Ehud Barak

Minister van defensie Ehud barak was zeer te spreken over het nieuwe verdedigingssysteem. Hij noemde het een mijlpaal die moet zorgen voor de bescherming van de inwoners van Zuid-Israël en Noord-Israël tegen raketaanvallen. Hij prees alle partijen die zich de afgelopen paar jaar hadden ingezet voor de ontwikkeling van het systeem.
Het systeem zal er voor zorgen dat de nationale veiligheid van Israël voor de noordelijke en zuidelijke regio's enorm verbeterd zal worden. Israël zal er alles aan doen dat haar gehele bevolking gevrijwaard zal blijven van raketaanvallen met een veelzijdig verdedigingssysteem. Er is nog nooit in zo'n snel tempo een goed verdedigingssysteem ontwikkeld.

Meerdere verdedigingssystemen

De Iron Dome is geschikt voor het onderscheppen van korte afstandsraketten. Een ander systeem is de David Sling voor middellange afstandsraketten (ontwikkeld door Rafael samen met het Amerikaanse Raytheon) en de Arrow voor lange afstandsraketten (ontwikkeld door Israëls ruimtevaartindustrie). Die laatste wordt momenteel uitvoerig getest. Zo ontstaat een veelzijdige laag raketdefensie systeem die allerlei soorten raketten moet onderscheppen, inclusief mortieren. Israël loopt hiermee voorop in de wereld.
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn Kassam- en Gradraketten?Regelmatig wordt Israël vanuit Gaza door raketten getroffen. Er zijn verschillende soorten raketten: o.a de Kassam en de…
Oorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenOorlogen en operaties tussen Israël en de ArabierenIsraël heeft in haar korte bestaan al vele oorlogen moeten voeren om als staat te blijven voortbestaan. Israël heeft tot…
Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voerenMet slimme granaten, 'denkende' kogels en robotstrijders, zullen Israëlische soldaten in de frontlinie binnen de nabije…
Veiligheidshek Israël is geen ApartheidsmuurVeiligheidshek Israël is geen ApartheidsmuurOmdat Israël veelvuldig door zelfmoordaanslagen wordt getroffen, bouwt het sinds een aantal jaren een 680 kilometer lang…

Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Het Oranjehotel, de angst voor ieder verzetslidHet Oranjehotel is de cynische benaming voor het huis van bewaring in Scheveningen. Deze benaming komt voort uit de Twee…
Bronnen en referenties
  • HaAretz
Jehoeda (1.614 artikelen)
Laatste update: 02-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.