Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)

Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de Israëlische samenleving. Tegenwoordig (2009) komt 13,3 miljard dollar van het nationaal budget ten goede aan het leger: land- lucht- en zeemacht In totaal gaat het om ongeveer 50.000 beroepssoldaten en 400.000 reservisten (in totaal ongeveer 1,2 miljoen mannen en 1,2 miljoen vrouwen gevechtsklaar). Overleven is een nationale obsessie voor Israël.

Regering is baas van het leger

Uniek in het Midden-Oosten is dat het commando over Israëls leger in handen van de regering is. Zij bepaalt welke acties ondernomen worden. De minister van defensie is de vertegenwoordiger van het leger bij de regering.

Opperbevelhebber (ra'mat'kal)

De administratieve en operationele controle van de IDF (Tsahal) ligt in handen van de opperbevelhebber (ra'mat'kal). Meestal is de opperbevelhebber een officier van de paratroepen die grote gevechtskwaliteiten heeft getoond en een onberispelijk verleden heeft.

Generale staf (mateh haklali)

De generale staf (mateh haklali) is een forum van militaire commandanten waarin de inlichtingen en operatie eenheden zijn vertegenwoordigd: de drie territoriale commando's (Noord, Centraal en Zuid), alsook de personeelsafdeling, luchtmacht, marine en grondtroepen commando's.

Grondtroepen

De grondtroepen bestaan uit:
  1. 4 reserve paratroepen brigades (1955)
  2. de Golani brigade (1948)
  3. de Giva'ati infanterie brigade (1948)
  4. de Kfir brigade (2005)
  5. Nachal brigade
  6. pantser divisie
  7. artillerie divisie
  8. de genie
  9. inlichtingen divisie

Andere takken zijn: het vrouwen korps (chen), militaire politie, geschut, medische troepen, educatie, rabbinaat, adjudantschap, advocaat-genraal en algemene diensten.

Gezamenlijk commando

Er bestaat een gezamenlijk commando (de Israëlische Strijdkrachten); er dus geen aparte land-zee, of luchtmacht. De opperbevelhebber is de algemeen commandant, waarbij de marine en de luchtmacht wel vrijheden hebben om te opereren. Hierdoor wordt niet voor eigen eer gestreden maar is iedereen gelijk.

Iedere Israëlische soldaat die 18 jaar is, ondergaat eenzelfde progressie van rangen: basistraining, beroepscursus en dan 3 jaar monotoon maar noodzakelijke arbeid. De enige verschillen tussen de soldaten zijn hun vaardigheden en ervaringen.

Taak leger

Taak van het leger is om Israël te verdedigen. Het is daarvoor professioneel uitgerust en staat klaar om elk moment in actie te komen. De grondtroepen vormen de hoofdmacht van het leger. Het cijfermateriaal is geheim, maar het gaat om een enorm arsenaal. Naast soldaten zijn er duizenden tanks artillerie. De voornaamste kracht is echter de menselijke component; de soldaten die dag en nacht klaar staan.
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, daardoor is de inhoud van artikelen mogelijk niet op alle punten actueel.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Israëlisch-Arabische oorlogen: de Golfoorlog 1991Israëlisch-Arabische oorlogen: de Golfoorlog 1991In augustus 1990 viel Irak Koeweit binnen en dreigde Israël aan te vallen met verschillende soorten wapens, inclusief ni…
Israëls leger: IDF - Tsahal - soldaten (dienstplicht)Bijna iedereen in Israël heeft dienstplicht. Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar dienen respectievelijk 3 en 2 jaar. De enig…
Israëls leger: IDF - Tsahal - vrouwen & reservistenDe geheime wapens van Israëls leger zijn de vrouwen en de reservisten. Vrouwen spelen een zeer belangrijke rol als instr…

Israëls leger: IDF - Tsahal - Givati infanterieIsraëls leger: IDF - Tsahal - Givati infanterieDe Givati is de infanterie brigade van de IDF, het Israëlische leger. De soldaten waren actief bij vooral de grens met L…
Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voerenMet slimme granaten, 'denkende' kogels en robotstrijders, zullen Israëlische soldaten in de frontlinie binnen de nabije…
Bronnen en referenties
  • Israel's army - Samuel Katz
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kan de inhoud deels verouderd zijn. Reageren en discussi√ęren bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!