Israëls leger (2): IDF - Tsahal - soldaten (dienstplicht)

Bijna iedereen in Israël heeft dienstplicht. Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar dienen respectievelijk 3 en 2 jaar. De enige uitzonderingen zijn religieuze en getrouwde vrouwen, ultra-orthodoxe mannen en Israëlische Arabieren waarvan Druzen en Bedoeïnen vrijwillig dienen. Dienstplicht is de meest stressvolle periode in het leven van de Israëli, waarbij saaiheid afgewisseld wordt door enorme spanningen tijdens gevechten.

Mannen bijna acht jaar van hun leven in dienst

Vanaf de leeftijd van 16 jaar worden er testen afgenomen om te kijken welke richting de toekomstige soldaten zullen gaan. Twee jaar later is het zover. Dan wordt de schooltijd vervangen door twee of drie jaar dienstplicht. Hier worden de beste vriendschappen gesloten en raken mannen en vrouwen op elkaar verliefd. Omdat de mannen ook nog reserve dienst hebben tot hun 45ste (elk jaar een maand), spenderen ze zo'n acht jaar van hun leven in het leger.

Het Israëlische leger en de dienstplichtigen: een haat-liefde verhouding

Voor de meeste dienstplichtigen bestaat er een haat-liefde verhouding met het leger. Het leger is namelijk meer dan alleen maar vechten. Het is een meltingpot die nieuwe immigranten laat integreren in de Israëlische maatschappij. Het leger helpt met huizen bouwen, het leren van Hebreeuws, verschaft medische zorg, biedt jongeren de kans hun technische kennis te ontwikkelen, etc.

Het leger is een krachtige militaire macht met een menselijk gezicht. Soldaten worden aangemoedigd actief te zijn: er zijn kortingen op films, theaters en concerten. Er zijn ook koren die populaire liederen zingen die vooral over vrede gaan. Maar het leger gaat ook over verdriet; het verlies van soldaten, de familie en de natie als geheel.

Eigen radio zender: Ĝalei Tsahal

Het leger kent ook een eigen radiozender: Ĝalei Tsahal. Naast nieuws zendt het veel muziek uit om het monotone leven van de soldaat te veraangenamen. Het meest geliefde programma is voor de soldaten die in het weekend moeten werken terwijl de rest op weekendverlof gaat.

Politiek uit het leger houden

De politiek wordt zoveel mogelijk uit het leger geweerd, althans vermenging wordt vermeden. Dit is niet zonder reden; de politieke partijen variëren van uiterst rechts tot uiterst links. Politiek heeft weinig te maken met de dienstplicht. Er zijn linkse soldaten die in de zwaarste elite-eenheden zitten; er zijn rechtse hardliners die liever niet aan het front vechten. Wanneer politiek wel een invloed zou hebben dan kon in Israël al snel een militaire junta ontstaan. Dat zou de democratie van Israël aantasten.

Er worden wel eens politieke films gemaakt over het leger zoals: 'Twee vingers van Sidon'. Hierin wordt ingegaan op de Eerste Libanonoorlog in 1982 die een nationaal trauma heeft veroorzaakt zoals Vietnam destijds voor de VS.

Mening Etsel over de Israëlische dienstplicht

In Nederland bestaat er al sinds lange tijd geen dienstplicht meer. Dat is ook niet echt noodzakelijk omdat Nederland niet direct bedreigd wordt. Toch biedt dienstplicht wel een goede gelegenheid om jongeren discipline bij te brengen. Zo bouw je een stabiele samenleving op.

In Israël is naast de noodzaak om te vechten het leger een goede meltingpot om eenheid te creëren binnen de sterk verdeelde Israëlische samenleving waarbij migranten van over de hele wereld het land binnenkomen. Jongeren met verschillende achtergronden zijn gedwongen samen te werken. Dit schept een sterke band die belangrijk is om de samenleving soepel te laten functioneren.

Overigens blijkt het Israëlische leger ook een belangrijke stimulans te zijn voor de economie van het land. De Tsahal biedt soldaten hun technische kennis volop uit te leven en te ontwikkelen. Zo is Israël één van de voorlopers geworden wat betreft de high-tech industrie. Door het harde soldatenleven leren jongeren wat doorzetten betekent en zijn ze later in staat om risico's te nemen in het bedrijfsleven of op andere terreinen in het maatschappelijk leven. Zo biedt het leger dus veel meer dan alleen maar drie jaar gevechtservaring.

Lees verder

© 2010 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger (10): IDF - Tsahal - vrouwen & reservistenDe geheime wapens van Israëls leger zijn de vrouwen en de reservisten. Vrouwen spelen een zeer belangrijke rol als instr…
Israëls leger (1): IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Boekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzrecensieBoekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzIsrael's army (1990) is een overzichtelijk boek over het Israëlische leger geschreven door Samuel M. Katz die zelf ook i…
Israëlisch-Arabische oorlogen (6): Operatie Litani 1978Israëlisch-Arabische oorlogen (6): Operatie Litani 1978Operatie Litani was een Israëlische invasie in Libanon in 1978 tot aan de rivier de Litani. Doel was om de PLO ten noord…

Israëls leger (3): IDF - Tsahal - Givati infanterieIsraëls leger (3): IDF - Tsahal - Givati infanterieDe Givati is de infanterie brigade van de IDF, het Israëlische leger. De soldaten waren actief bij vooral de grens met L…
Israël gaat toekomstige oorlogen met robots voerenMet slimme granaten, 'denkende' kogels en robotstrijders, zullen Israëlische soldaten in de frontlinie binnen de nabije…
Bronnen en referenties
  • Israel's army – Samuel M. Katz

Reageer op het artikel "Israëls leger (2): IDF - Tsahal - soldaten (dienstplicht)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!