Israëls leger: IDF - Tsahal - Pantsereenheden

Hoewel de pantser eenheden (cheel shirion) een beetje onderschat worden vergeleken bij de paratroepen, givati en golani soldaten, zijn ze toch erg belangrijk en spelen ze vaak een beslissende rol in de oorlogen van Israël. In de Jom Kippoer oorlog waren de meeste slachtoffers onder de tanksoldaten die de natie toen hebben gered vooraan in de strijd. Nadien zijn de pantsereenheden enorm populair geworden waarbij vooral de Merkava tank (foto) een gewild speelgoedje is.

Basistraining

De basistraining is gelijk aan die van de infanterie soldaten. Zij het dat het twaalf weken duurt. De lessen uit de verschillende oorlogen die kunnen worden getrokken is dat de strijd niet over is wanneer een tank eenmaal is geraakt. Het gaat om overleven en zich een weg terug banen naar de eigen linie. Dus de toekomstige Merkava, Patton en Centurion commandanten moeten tijdens hun basistraining verplichte marsen houden, leren schieten met infanterie wapens en individuele gevechtstraining. Naast de basistraining bezoeken de recruten actieve tank eenheden door heel Israël, zoals op de Golan Vlakte en en de Jordaan Vallei. Ze ruiken dieselolie en zien de met modder en stof besmeurde soldaten. Ook bezoeken ze de overblijfselen van verlaten T-55 en T-62 Syrische tanks uit de Eerste Libanonoorlog van 1982. Dan gaan de recruten ergens naar centraal Israël toe. Daar moeten ze tanks schoonmaken en leren ze hoe kwetsbaar een tank kan zijn vooral vanwege de infanterie soldaat. De basistraining wordt afgesloten met een bezoek aan Latrun, tussen Jeruzalem en Tel Aviv, dat in 1948 de hel op aarde was. Duizenden soldaten aan beide zijden werden hier gedood. Latrun is de gedenkplaats van de vele duizenden Israëlische tanksoldaten die zijn omgekomen in de oorlogen.

IDF tank school

Jaren was 'Juli' de IDFs tank school ergens in Zuid Israël. Later werd de school verplaatst naar 'Kalman Magan' in de Negevwoestijn. Hier worden de soldaten 18 uur per dag opgeleid: theorie, veldtraining en harde fysieke gevechtsinstructies in de hitte. De soldaten kunnen niet bepalen in welke tank ze gaan vechten. De meesten willen in een Merkava maar komen uiteindelijk in de M-60 en Centurion terecht en sommigen zelfs in opgekanpte Arabische tanks die zijn veroverd: T-54, T-55 en T-62.

Merkava: beste tank ter wereld

Israël heeft noodgedwongen een eigen tank moeten bouwen: de Merkava. Dit kwam vanwege een Frans embargo in 1967. Toen werd ook het Kfir vliegtuig ontwikkeld. De Merkava bezit alle ervaringen die Israëlische tanks in de strijd hebben opgedaan. De tanks moeten een combinatie van drie elementen hebben: vuurkracht, bescherming en mobiliteit. De Merkava is een enorm voertuig dat meer dan 66 ton weegt. Zijn belangrijkste wapentuig is een 105 mm kanon die letterlijk duizenden Arabische tanks heeft vernietigd. Daarnaast staan er nog machine geweren op (7.62 mm en 52/60 mm). Er kunnen naast de bemanning in de achterruimte nog 5 infanteriesoldaten zitten. Enige nadeel is dat de Tank 'slechts' 30 mijlen per uur kan. In de Eerste Libanonoorlog heeft de tank zijn waarde bewezen door de Syrische T-72 te verslaan (de meest moderne Sovjet tank uit die tijd). Hoewel Merkava's werden getroffen werd niet één bemanningslid gedood. Er kwamen verschillende versies van de Merkava in omloop.
Maar de Merkava is slechts zo goed omdat de bemanning goed is. Deze wordt aan verschillende 'psychotechnisch' testen onderworpen. De belangrijkste bemanningslid is de schutter. Niet iedereen kan schutter worden. Het mag voor de buitenstaander vreemd lijken, maar instructeurs zijn vaak vrouwen. Ze zijn een zeer professionele kracht. Ze leren hoe te schieten, hoe de tank de besturen en zelf hoe een moter te reviseren.

Antitank helikopter, Gazelle

Eén van de gevaarlijkste tegenstanders van de tanks is de antitank helikopter. Israël kwam er tijdens de Eerste Libanonoorlog mee in aanraking; de Franse Gazelle helikopters gebruikt door de Syriërs met dodelijke HOT-missiles. Ook gebruikten de Syriërs de Sovjet Mi-24. Israël moest aanval helikopters, de Hugh Defender 500 en Bell 209, inzetten om aanvallen af te slaan. De tanks moesten nu leren om een .50 kaliber machine geweer te gebruiken die op de antitank helikopters konden schieten.

Tza'ma'p

Na de tank school volgt de Tza'ma'p. Dit is een soort hogeschool waar de jonge soldaat zijn resterende 30 maanden van actieve dienstplicht vervult. Hier leert hij het verschil tussen theorie en de feiten in het veld. In zijn totale diensttijd zal de tanksoldaat zo'n 6000 uur in zijn tank bivakkeren. Maar tegenwoordig wordt ook veel met de simulator gedaan. Hier kunnen gratis granaten worden afgeschoten en kunnen duizenden kilometers gereden worden zonder een druppel benzine. Er zijn ook talloze trainingsmogelijkheden toepasbaar. Toch zal er ook in het echt geoefend moeten worden op de Golan Hoogvlakte. Hier trainen ze onder het toeziend oog van duizenden Syrische tanks aan de andere kant van de grens. De tanksoldaten moeten altijd paraat staan en dat betekent dat ze in hun pakken slapen met schoenen aan en het Glilon geweer bij de hand.

Actieve eenheden

  • 7de Pantser Brigade (Sa'ar – storm): staat onder het Noordelijke Commando; heeft deelgenomen in alle oorlogen; de Mark 2 Merkava tank is de belangrijkste tank in deze brigade.
  • 188ste Pantser Brigade (Barak – bliksem): staat onder het Noordelijke Commando; is actief sinds de Zesdaagse Oorlog van 1947; vocht in de eerste linie tijdens de Jom Kippoer oorlog van 1973 op de Golan Hoogvlakte en verloor vele commandanten; de Mark 3 Merkava tanks is de belangrijkste tank in deze brigade.
  • 162ste Pantser Divisie: staat onder het Centrale Commando.
    • 401ste Pantser Brigade (Ikvot HaBarzel): vocht in de eerste linie tijdens de Jom Kippoer oorlog van 1973 in de Sinaï en verloor vele commandanten; de Mark 4 Merkava tank is de belangrijkste tank.
  • 366ste Pantser Divisie: staat onder het Zuidelijk Commando.
  • 460ste Pantser Brigade (Bnee Or): Dit is de trainingsbrigade

Daarnaast zijn er nog reserve brigades: 14de Pantser Brigade, 211de Brigade, 847ste Brigade, 500ste Brigade.
© 2010 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger: IDF- Tsahal - Golani en MerkavaIsraëls leger: IDF- Tsahal - Golani en MerkavaDe Golani Brigade (infanterie) is vooral actief in Noord-Israël. Het heeft in de oorlogen van 1948, 1967 en 1973 tegen v…
M4 Sherman: Amerikaanse tank in de Tweede WereldoorlogM4 Sherman: Amerikaanse tank in de Tweede WereldoorlogDe M4 Sherman tank, operationeel sinds 1941, is de meest gebruikte geallieerde tank tijdens de Tweede Wereldoorlog van A…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
De geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierDe geschiedenis van het eerste polshorloge: Tank van CartierCartier is een exclusief merk dat al ruim meer dan een eeuw kwaliteitssieraden creëert. De ontwerpen van Louis Cartier w…

Israëls leger: IDF - Tsahal - Nachal & KfirIsraëls leger: IDF - Tsahal - Nachal & KfirDe Nachal – No'ar Chaloetzie Lochem – Strijdende Pioniers Jeugd is gevormd uit de Gadna (Jeugd Bataljons) de opvolger va…
Israëls leger: IDF - Tsahal - ParatroepenDe paratroepen (hatzanchaniem) zijn de elite troepen van het Israëlische leger. Hier willen de meeste jongeren zich bij…
Bronnen en referenties
  • Israel's army – Samuel M. Katz
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 04-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.