Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenheden

Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenheden Sayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando acties en andere speciale missies. Ze behoren tot verschillende onderdelen van het leger: Golani, Paratroepen, etc. Ze versterken een compagnie of bataljon. De beroemdste sayeret is Sayeret Matkal. Deze eenheid is de crème de la crème van het Israëlische leger o.a. betrokken bij reddingsoperatie Entebbe. Andere bekende eenheid is Duvdevan.

Sayeret eenheden in het Israëlische leger

Alle gevechtseenheden van de IDF hebben een eenheid die getraind is voor speciale missies. Ze zijn gespecialiseerd in wapens, verkenning en man tot man gevecht. Aanvankelijk was er slechts één eenheid: Palsar. Nu zijn er eenheden met de omvang van een bataljon (Gadsar = verkenningseenheid). Elke Gadsar bestaat uit drie compagnieën (Plugot): sloop (plugat cheel handasa), verkenning (plugat sioer) en anti-tank / zware wapens (plugat neged tankiem). Elke infanterie korps heeft een Gadsar: Nachal (centrale commando), Golani (noordelijke commando), Paratroepen (centrale commando) en Givati (zuidelijke commando).

Sayeret Matkal

De Sayeret Matkal is wel de bekendste elite eenheid. Wie bij deze eenheid zit behoort tot de absolute top. De eenheid maakt onderdeel uit van de Paratroepen en volgt daar ook de basistraining van 4 maanden. Daarna volgt twee maanden gevorderde infanterie training binnen de eenheid. Gevolgd door drie weken parachute springen. Tot slot volgt 5 weken training aan de anti-terroristen school. De rest van de opleiding bestaat uit verkenning in ver gebied (navigatie en oriëntering). Meestal wordt dit in paren gedaan voor de veiligheid, maar er zijn ook solo opdrachten.

Bekende operaties zijn: Operatie Thunderbolt (Entebbe) en operatie Isotope (bestorming van een Boeing 707 die gekaapt werd door de Zwarte September groep. Meest bekende leden van de Sayeret Matkal zijn Yoni en Benjamin Netanjahoe en Ehud Barak.

Lijst van bekende actieve sayerot

 • Sayeret Matkal: Speciale operaties eenheid onder beval van de Generale Staf. Het is bedoeld als verkenningseenheid, maar heeft ook anti-terreur verantwoordelijkheden. De bekendste operatie is Entebbe.
 • Sayeret Golani: een elite eenheid onder het Noordelijke Commando. Er zijn drie onderdelen: Orev, Palsar en Palchan. In niet oorlogstijd voeren ze acties uit achter de vijandelijke linie.
 • Maglan: is een eenheid die achter de vijandelijke linies werkt. De eenheid is relatief nieuw en er is weinig over bekend. Ze heeft een rol gespeeld tijdens de Tweede Libanon Oorlog.
 • Jehidat Shaldag: een eenheid van de Israëlische luchtmacht. Ze is betrokken geweest bij verschillende operaties, waaronder Litani, Rekenschap, Boomgaard.
 • Sayeret Yahalom: een eenheid van de genie, gespecialiseerd in precieze afbraak en het plaatsen van bommen in en buiten de grenzen van Israël.
 • Shayeret 13: onderdeel van de marine en o.a. betrokken bij operaties tegen Tyrus, Jeugd Lente, Boelmoes 6 en de entering van de Free Gaza vloot waarbij 9 activisten werden gedood.
 • Duvdevan: betrokken bij speciale undercover operaties op de West Bank.
 • Sayeret Tzanchaniem: elite eenheid binnen de Paratroepen Brigade. Werkt samen met Sayeret Matkal en Sayeret Golani.
 • Sayeret Egoz: anti-guerrilla eenheid van het Noordelijke Commando
 • Eenheid Okets: K-9 eenheid.
 • Eenheid Moran en Eenheid Meitar: artillerie, anti-pantser eenheid
 • Eenheid Yachmam: eenheid gespecialiseerd in observatie en verkenning
 • Eenheid Yanmam: anti-luchtmacht eenheid.
 • Sayeret Maglan:anti-tank eenheid

Andere speciale eenheden:
 • Eenheid Yaban
 • Eenheid Yaltam
 • Lotar Eilat
 • Eenheid 669
 • Palsar 7, 188, 401;
 • Eenheid 707, 5707, 869,
 • Eenheid Alpine.

Lees verder

© 2010 - 2020 Jehoeda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ehud Barak, Israëls meest gedecoreerde soldaatVoordat Ehud Barak de Israëlische politieke arena betreedt (hij is een paar jaar minister-president en nu is hij ministe…
Israëlische elite eenheden: verkenningseenheden 1950/'60Israëlische elite eenheden: verkenningseenheden 1950/'60Israël kende in de beginjaren drie verkenningseenheden (sayarot): shaked, egoz, en haruv. Ze waren geformeerd rond Bedoe…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Boekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzrecensieBoekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzIsrael's army (1990) is een overzichtelijk boek over het Israëlische leger geschreven door Samuel M. Katz die zelf ook i…

Kinderen van Nazi-kopstukken IIHoe denk je over je vader of grootvader wanneer deze tot de kopstukken van het Derde Rijk behoorde? Schaam je je? Voel j…
Israëls leger: IDF - Tsahal - vrouwen & reservistenDe geheime wapens van Israëls leger zijn de vrouwen en de reservisten. Vrouwen spelen een zeer belangrijke rol als instr…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia

Reageer op het artikel "Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenheden"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jehoeda
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!