Israëls leger: IDF - Tsahal - vrouwen & reservisten

De geheime wapens van Israëls leger zijn de vrouwen en de reservisten. Vrouwen spelen een zeer belangrijke rol als instructeurs van hun mannelijke collega's: instructeur scherpschutter, tankinstructeur, etc. Vrouwen blijken ook zeer handig met radars en computers te zijn. Reservisten (mannen) zijn belangrijk vanwege hun ervaring in eerdere oorlogen.

Traditie: vrouwen in het leger

Al vanaf de beginperiode zijn vrouwen actief in het Israëlische leger. De zionisten streefden naar gelijkheid tussen man en vrouw. Ze waren actief als strijders in HaShomer, de eerste strijdmacht van de Joden in Palestina. In de strijd om een onafhankelijke staat was er sprake van een chronisch tekort aan mankracht. Vrouwen gingen taken vervullen die eerder door mannen werden vervuld. Bij de strijdgroepen Irgoen en de Sterngroep waren vrouwen actief als operateur, boodschappers, spionnen en zelfs explosieven experts. In de strijdgroep de Palmach excelleerden vrouwen in intensieve militaire en wapentraining. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog waren vrouwen wel gedwongen om mee te vechten. Zodoende vielen er honderden doden onder vrouwen.

Chen (charme)

Na 1948 werd besloten dat vrouwen nooit meer in gevechtseenheden zouden opereren. Er werd een vrouwenkorps opgericht: chen (charme). Vrouwen kregen ondersteunende taken. Toch hebben ze tijdens oorlogen nog meegevochten. Tegen 1982 was Chen geheel geïntegreerd in het leger: communicatie, logistiek en inlichtingen. Ook bij de luchtmacht zijn ze actief: o.a. analyseren van luchtfoto's. Tegenwoordig kan geen enkele eenheid van het leger meer zonder de Chen.

Dienstplicht

Volgens de Militaire Dienst Wet uit 1959 moeten alle vrouwen vanaf 18 jaar in dienst. Uitzondering zijn getrouwde vrouwen, vrouwen met een strafblad en religieuze vrouwen. De vrouwen krijgen een basistraining die minder intensief is dan die van de mannen. Sommigen leren schieten met een Uzi en M-16. Naast de gewone eenheden zijn er twee exclusieve vrouwelijke eenheden: yachas en chiba. Yachas staat voor verpleegster eenheid en chiba voor vrouwelijke soldaten in politiedienst. Deze eenheden zijn speciaal voor vrouwen uit gebroken gezinnen, met minimale opleiding en voor wie dienst de enige mogelijkheid is om deel te nemen aan de Israëlische maatschappij. De chiba soldaten zijn vooral anti-terroristen patrouilles, zonder wapens en communicatie. Ze helpen bij het evacueren van burgers.

De meeste baantjes voor vrouwen in het leger lijken niet erg eervol, zoals yachas, chiba, secretaresse, etc. maar er zijn ook vrouwen die wel belangrijk werk verrichten: radar operateurs bij de marine om ontwikkelingen in Libanon te monitoren, parachute instructeurs, onderwijzeressen voor nieuwe immigranten die de taal niet goed beheersen, paratroeper aanval instructeurs, infanterie peloton commando's, etc. Er zijn zelfs tankinstructeurs bij.

Mannen en vrouwen bij elkaar in het leger vereist veel regelgeving om vrouwen te beschermen. Maar ware liefde kan niet voorkomen dat man en vrouw aan elkaar hechten. Vele paartjes ontstaan in het leger.

Recente cijfers over vrouwen binnen de IDF - anno 2011

  • 33% van de soldaten in de IDF is vrouw;
  • 51% van de officieren in de IDF zijn vrouw, zowel beroeps als reservist;
  • 3% van de vrouwen dient in gevechtseenheden;
  • 15% van de vrouwen maakt deel uit van het technisch personeel.

Reservisten – miloeiem nikiem

Hoe belangrijk de reservisten in het Israëlische leger wel niet zijn blijkt uit de Israëlische uitdrukking: “Er zijn geen burgers in Israël slechts soldaten die elf maanden per jaar verlof hebben.” Elk jaar moet de gemiddelde Israëliër (man) 1 maand in dienst. Het gaat niet om een simpel tijdverdrijf of training, maar vaak om echte strijd. De reservisten moeten tot hun 45ste hun dienstplicht blijven vervullen.

Historisch bekeken hebben de reservisten in Israëls oorlogen de beslissende factor gespeeld. Volgens strategen zijn de gewone eenheden in staat om 24 uur lang een vijandelijke invasie tegen te houden. Daarna moeten ze hulp krijgen van de reservisten. In 1973 hebben de reservisten Israël gered. Ze zijn de best onderwezen en meest voorzichtige soldaten.

Het lijkt niet leuk om elk jaar weer 1 maand in dienst te moeten, maar de meeste reservisten zien het als een soort school reünie waarbij allerlei oude herinneringen naar boven worden gehaald. Ongeacht sociale status dient iedereen weer in het leger. Het kan voorkomen dat een werknemer de commandant is van zijn werkgever. Maar dat maakt niemand wat uit. Ook komt het voor dat een 19-jarige vrouwelijke soldaat een 48-jarige mannelijke soldaat onderricht geeft in de nieuwste technologieën. Dat is het Israëlische leger: iedereen gelijk.
© 2010 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kan de inhoud op punten verouderd zijn.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIsraëlisch-Arabisch conflict: Jom KippoeroorlogIn de maanden naar de aanloop van de Jom Kippoeroorlog in 1973 had de Israëlische militaire inlichtingendienst (Aman) ra…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Israëls leger: IDF - Tsahal - soldaten (dienstplicht)Bijna iedereen in Israël heeft dienstplicht. Mannen en vrouwen vanaf 18 jaar dienen respectievelijk 3 en 2 jaar. De enig…
Boekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzrecensieBoekrecensie: Israel's army – Samuel M. KatzIsrael's army (1990) is een overzichtelijk boek over het Israëlische leger geschreven door Samuel M. Katz die zelf ook i…

Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Israëls leger: IDF - Tsahal - de Israëlische officierDegenen die als officier dienen in het Israëlische leger zijn de beste soldaten. Zij moeten er wel een hoge prijs voor b…
Bronnen en referenties
  • Israel's army – Samuel M. Katz
Jehoeda (1.615 artikelen)
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kan de inhoud op punten verouderd zijn. Reageren is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!