InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Oorlog > Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101

Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101

In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te ontwikkelen voor wraak- en verkenningsoperaties. Eenheid 30 is een eerste experiment. Later volgt Eenheid 101 die met haar acties het moreel van het leger opvijzelt. De eenheid wordt geleid door Ariël Sharon.

Eenheid 101

Eenheid 101 is een idee van kolonel Mishael Shaham, commandant van de 16de Jeruzalem Brigade. In augustus 1953 benadert hij majoor Ariël Sharon die op dat moment geschiedenis studeert aan de Hebreeuwse Universiteit. Ze beramen een plan om een beruchte Arabische moordenaar uit te schakelen die zes kilometer ten noord-westen van Jeruzalem woont in Nebi Samuel. Sharon verzamelt zeven man om zich heen die samen de aanval uitvoeren.

Na de operatie vraagt Shaham toestemming aan de generale staf om Eenheid 101 op te richten. Hij krijgt die. De Eenheid (vernoemd naar de 101ste Airborne Divisie van het Amerikaanse leger) wordt geleid door Sharon en bestaat uit slechts vijftig strijders. Eén van de strijders is de beroemde Meir Har-Zion die reputatie opgedaan heeft als Nachal-strijder.

De leden van de eenheid trainen hard: sabotage, judo en lange marssen in de nacht door vijandelijk gebied. Ook leren ze goed met wapens omgaan, zowel vuurwapens als steekwapens. Ze dragen gewone burgerkleding, zijn ongeschoren en salueren niet. Toch is het een gedisciplineerde eenheid. Ze kennen twee ongeschreven wetten:
  1. niemand keert terug naar de basis als een missie niet is uitgevoerd.
  2. elke operatie vereist een eerlijk rapport.

Operaties

De eerste operatie betreft een aanval op El Barei vluchtelingenkamp in de Gaza-strook om een guerilla-groep te elimineren en om het huis van kolonel Mustapha Hafez, het hoofd van de Egyptische militaire inlichtingendienst in het gebied, te vernietigen. De aktie lukt gedeeltelijk. Hafez blijkt niet thuis te zijn. Hij wordt drie jaar later alsnog gedood.

Bijna elke nacht steekt Eenheid 101 de Jordaanse of Egyptische grens over voor verkennings- of wraakacties. Eén van de meest bloedige acties vindt plaats in Kibya (Jordanië). Er komen 69 mannen, vrouwen en kinderen om die, ondanks onderzoek, in hun huizen verscholen blijken. Het levert Israël veel buitenlandse kritiek op. Ondanks dat wordt het moreel van het Israëlische leger juist sterker.

De Eenheid blijft maar vijf maanden bestaan. Dan wordt het opgenomen in het 890ste Paratroepen Battaljon. Eenheid 101 blijkt de eerste stap te zijn in de vorming van nog meer elite eenheden in het leger, de sayerot.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2007 - 2019 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: paratroepen (1949-1967)Het bevel een paratroepen-eenheid op te richten in het Israëlische leger werd uitgevaardigd op 10 mei 1948. De commando-…
Boekrecensie: Ariel Sharon - Johan BoefrecensieBoekrecensie: Ariel Sharon - Johan BoefIn 2005 verscheen het boek 'Ariel Sharon - koning van Israël' van Johan Boef. Het boek gaat over het leven van Ariel Sha…
Israëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Op 14 mei 1941 wordt de Palmach opgericht. Het is een mobiele elite eenheid die als een guerilla groep opereert tegen Ar…
Beugelbekkie: een leuke animatieserie!ďKijk nou, ik ben een beugelbekkie! Vriendjes, houd daar je mond maar over!Ē Bijna iedereen kent dit introliedje van Beu…
Bronnen en referenties
  • Samuel Katz: Follow me!
  • Ariel Sharon: Warrior

Reageer op het artikel "Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!