Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101

In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te ontwikkelen voor wraak- en verkenningsoperaties. Eenheid 30 is een eerste experiment. Later volgt Eenheid 101 die met haar acties het moreel van het leger opvijzelt. De eenheid wordt geleid door Ariël Sharon.

Eenheid 101

Eenheid 101 is een idee van kolonel Mishael Shaham, commandant van de 16de Jeruzalem Brigade. In augustus 1953 benadert hij majoor Ariël Sharon die op dat moment geschiedenis studeert aan de Hebreeuwse Universiteit. Ze beramen een plan om een beruchte Arabische moordenaar uit te schakelen die zes kilometer ten noord-westen van Jeruzalem woont in Nebi Samuel. Sharon verzamelt zeven man om zich heen die samen de aanval uitvoeren.

Na de operatie vraagt Shaham toestemming aan de generale staf om Eenheid 101 op te richten. Hij krijgt die. De Eenheid (vernoemd naar de 101ste Airborne Divisie van het Amerikaanse leger) wordt geleid door Sharon en bestaat uit slechts vijftig strijders. Eén van de strijders is de beroemde Meir Har-Zion die reputatie opgedaan heeft als Nachal-strijder.

De leden van de eenheid trainen hard: sabotage, judo en lange marssen in de nacht door vijandelijk gebied. Ook leren ze goed met wapens omgaan, zowel vuurwapens als steekwapens. Ze dragen gewone burgerkleding, zijn ongeschoren en salueren niet. Toch is het een gedisciplineerde eenheid. Ze kennen twee ongeschreven wetten:
  1. niemand keert terug naar de basis als een missie niet is uitgevoerd.
  2. elke operatie vereist een eerlijk rapport.

Operaties

De eerste operatie betreft een aanval op El Barei vluchtelingenkamp in de Gaza-strook om een guerilla-groep te elimineren en om het huis van kolonel Mustapha Hafez, het hoofd van de Egyptische militaire inlichtingendienst in het gebied, te vernietigen. De aktie lukt gedeeltelijk. Hafez blijkt niet thuis te zijn. Hij wordt drie jaar later alsnog gedood.

Bijna elke nacht steekt Eenheid 101 de Jordaanse of Egyptische grens over voor verkennings- of wraakacties. Eén van de meest bloedige acties vindt plaats in Kibya (Jordanië). Er komen 69 mannen, vrouwen en kinderen om die, ondanks onderzoek, in hun huizen verscholen blijken. Het levert Israël veel buitenlandse kritiek op. Ondanks dat wordt het moreel van het Israëlische leger juist sterker.

De Eenheid blijft maar vijf maanden bestaan. Dan wordt het opgenomen in het 890ste Paratroepen Battaljon. Eenheid 101 blijkt de eerste stap te zijn in de vorming van nog meer elite eenheden in het leger, de sayerot.
© 2007 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: paratroepen (1949-1967)Het bevel een paratroepen-eenheid op te richten in het Israëlische leger werd uitgevaardigd op 10 mei 1948. De commando-…
Israëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger: IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Beugelbekkie: een leuke animatieserie!“Kijk nou, ik ben een beugelbekkie! Vriendjes, houd daar je mond maar over!” Bijna iedereen kent dit introliedje van Beu…
Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)Op 14 mei 1941 wordt de Palmach opgericht. Het is een mobiele elite eenheid die als een guerilla groep opereert tegen Ar…

Israëlische elite eenheden: de eerste eenheden (1936-1940)Al vóór de oprichting van de Staat israël in 1948 zijn joodse elite eenheden actief in de strijd tegen Arabieren. De eer…
Hitlers kopstukken: Alfred RosenbergHij was de schrijver van het boek ‘Der Mythus des 20. Jahrhunderts’. Dit was na Hitlers ‘Mein Kampf’ het best verkochte…
Bronnen en referenties
  • Samuel Katz: Follow me!
  • Ariel Sharon: Warrior
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 03-07-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.