Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)

Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945) Op 14 mei 1941 wordt de Palmach opgericht. Het is een mobiele elite eenheid die als een guerilla groep opereert tegen Arabische aanvallen in Palestina en tegen Duitsland en Italië. De elite eenheid wordt gevormd uit de beste Haganah strijders en uit vorige elite eenheden -fosh en Special Night Squads (zie mijn artikel over Israëls eerste elite eenheden). Hier volgt een beschrijving van activiteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog (1941-1945).

Palmach

De Palmach, onderleiding van commandant Jitzchak Sadeh, vecht samen met de Britten en geallieerden in Syrië en Libanon. Ze pleegt sabotage-acties en houdt verkenningstochten. Nadat Syrië en Libanon in handen vallen van de geallieerden, blijft de Palmach trainen voor het geval de Duitsers via Egypte Palestina bereiken. De Britten trainen 300 Palmach strijders, terwijl de Haganah er 900 traint. Grootschalige oefeningen worden gehouden bij kibboets Mishmar HaEmek in de Jisraeel Vallei. De strijders leren omgaan met allerlei soorten vuurwapens. Ook ontwikkelen ze een eigen soort judo (krav maga).

Er worden drie eenheden geformeerd:
  1. Arabische eenheid (Arabische joden leren te handelen, denken en praten als lokale Arabieren).
  2. Duitse eenheid (Oostenrijkse en Duitse joden worden opgeleid te infiltreren in het Duitse leger).
  3. Balkan eenheid (joden vechten mee met de Britten in Joegoslavië).

Palestina

De belangrijkste taak blijft echter de verdediging van Palestina. Vooral nadat de Britten de Duiters bij El Amein in Egypte tegenhouden en het Midden Oosten vrijwaren van nazi overheerzing.

In 1943 beëindigt de samenwerking met de Britten. Deze confisqueren wapens en munitie van de Palmach. De eenheid wordt opgenomen door kibboetsiem waar tweewekelijkse training wordt afgewisseld met tweewekelijkse arbeid. Dit is ook terug te vinden in het symbool van de Palmach: twee graanschoven en een zwaard (zie plaatje bovenaan). De rol van de vrouw wordt ook belangrijker. Ze zijn van onschatbare waarden in het verzamelen van informatie en het saboteren.

Een belangrijke taak wordt het illegaal binnenhalen van overlevenden van de Holocaust. In 1943 wordt de Pal'yam opgericht, een marine-eenheid. Vier taken krijgt de Palyam: sabotage, transport, aanval, guerrilla oorlogsvoering. De strijders komen uit vissersdorpjes. Ook wordt in 1943 de Pal'avir opgericht, een bescheiden luchtmacht met wat gliders en een paar Piper Cubs.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bestaat de Palmach uit vier goed georganiseerde bataljons met meer dan 2000 strijders. Het is klaar voor de strijd om de Britten uit Palestina te verjagen (zie mijn artikel Joods verzet tegen Britten in Palestina (1946-1948)).

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)Gedurende de jaren 1946-1948 strijden drie joodse verzetsgroepen tegen het Britse Mandaat en de Arabieren in Palestina.…
Israëlische elite eenheden: de eerste eenheden (1936-1940)Al vóór de oprichting van de Staat israël in 1948 zijn joodse elite eenheden actief in de strijd tegen Arabieren. De eer…
Israëlische elite eenheden: Ariël Sharon - elite eenheid 101In de jaren 1950 wordt de nieuwe staat Israël geplaagd door Palestijnse infiltraties. Israël begint elite eenheden te on…
Israëlische elite eenheden: de Irgoen (1931-1948)De Irgoen heeft een slechte reputatie. Het wordt gezien als een joods terroristische organisatie die een harde strijd vo…

Wat is Krav Maga - Israëlische zelfverdediging?Wat is Krav Maga - Israëlische zelfverdediging?Krav Maga (in het Hebreeuws: קרב מגע en betekent vrij vertaald contactgevecht) is ee…
Hitlers kopstukken: Alfred RosenbergHij was de schrijver van het boek ‘Der Mythus des 20. Jahrhunderts’. Dit was na Hitlers ‘Mein Kampf’ het best verkochte…
Bronnen en referenties
  • Samuel Katz - Follow me!
  • Palmach website

Reageer op het artikel "Israëlische elite eenheden: de Palmach (1941-1945)"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

M. Kuiper, 14-07-2010 08:26 #1
KRAV MAGA is GEEN! Judo krav maga is een uitgebreid samangasteld systeem van gevechts en zelfverdedigings technieken.

Krav maga (uitspraak kraf magá; Hebreeuws:?, contactgevecht) is een verdedigingskunst, die zijn oorsprong heeft in Israël. De oprichter van de beweging is Imrich Sde-Or (IMI Lichtenfeld), kortweg Imi genoemd.

Imi werd al jong geconfronteerd met antisemitisme en geweld dat daarmee gepaard ging. Hij beoefende al op jonge leeftijd krachtsporten zoals gewichtheffen en worstelen, en werd in het laatste zelfs kampioen. Imi wist per schip te ontkomen aan de op hand zijnde nazi-overheersing, en emigreerde naar het Britse mandaatgebied Palestina. Vanaf 1944 onderwees Imi mensen van de Hagana en Palmach in de zaken waarin hij vaardig was, zoals worstelen en zwemmen. In 1948, toen de staat Israël werd gesticht, werd hij hoofdinstructeur voor Krav Maga aan het instituut voor fysieke training van het Israëlische defensieleger. Later werd de zelfverdedigingskunst meer afgestemd op burgers. In latere jaren kreeg Krav Maga steeds meer een internationaal karakter, met scholen in diverse landen, waaronder Nederland en België. In Nederland is het in toenemende mate een onderdeel aan het worden van de opleiding tot politieagenten en militairen (net als in veel andere landen overgens).

Kenmerkend voor Krav Maga is dat training vaak plaatsvindt met zeer uiteenlopende realistische situaties, zoals een ontvoeringssituatie, gevaar 's nachts, aanvallen op een belangrijk persoon, aanvallen met een vuurwapen of mes, enzovoorts. Verder wordt vaak op verschillende locaties getraind, dit in tegenstelling tot veel budo's die een vaste dojo hebben. Waar zelfverdedigingsvormen als aikido en jiujitsu zeer subtiele technieken kennen, die de meeste mensen pas in echte gevechtssituaties effectief kunnen toepassen als zij ze jarenlang hebben geoefend, en het wushu zeer veel sierlijke vormen kent, beperkt het Krav Maga zich grotendeels tot technieken die hoe dan ook snel effect hebben. Dit komt voornamelijk omdat deze manier van krijgskunst niet of veel minder is beladen met zaken als "eer" alsmede het feit dat het Krav Maga een relatief jonge vorm van zelfverdediging betreft, alsmede het feit dat deze vorm van zelfverdediging is ontstaan in een periode waar andere vormen van geweld en wapengebruik ontstonden.

Het Krav Maga kent dan ook geen kata en is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren om te gaan met (levens-)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes of vuurwapen. Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is het krav maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. Trappen en stoten naar het kruis zijn toegestaan, evenals ellebogen naar het hoofd en het prikken van vingers in ogen of tegen de keel. Het is dan ook geen sport maar een zelfverdedigingssysteem. De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk conflictsituaties proberen te vermijden, maar in het geval van een daadwerkelijke conflictsituatie, alles doen om te overwinnen.

Bron: Wikipedia

groetem M Kuiper
Kravist

Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 1
Schrijf mee!