Israëlische elite eenheden: verzet tegen Britten (1946-1948)
Gedurende de jaren 1946-1948 strijden drie joodse verzetsgroepen tegen het Britse Mandaat en de Arabieren in Palestina. Het zijn de Haganah, de Irgoen en Lechi. Hier volgt een overzicht van hun activiteiten.
Crisis in Palestina
In 1945 lijkt een crisis in Palestina onvermijdelijk. Er zijn interne conflicten tussen Arabieren en joden. En de Britten houden joodse overlevenden van de Holocaust die Israël willen bereiken tegen. Drie verschillende joodse verzetsgroepen strijden tegen zowel de Arabieren als de Engelsen:
- Haganah (10.000 strijders + 3.000 Palmach elite eenheden)
- Irgoen (3.000 strijders + 1000 heyl krav soldaten)
- Lechi (500 strijders)
Irgoen en Lechi strijden zonder voorbehoud tegen de Engelsen. De Haganah heeft daar meer moeite mee. Ze kiest voor drie strategieën: illegale immigratie, illegale nederzettingen en militaire actie door Palmach tegen militaire doelen om Engeland de zionistische aspiraties duidelijk te maken.
Joodse overlevenden Holocaust.
Eén van de belangrijkste doelen van de Palmach is het smokkelen van joden uit Europa naar Palestina. Ze krijgt hierbij steun van de Mossad en de Joodse Brigade. Veel schepen worden door de Engelsen tegengehouden. Maar er is ook succes. Zo worden er Britse marineschepen gesaboteerd met zelfgemaakte explosieven. En zo komen de overlevenden toch in Palestina aan.
Soms werkt de Haganah samen met de Irgoen en Lechi: de Hebreeuwse Weerstandsbeweging (1945). Op 1 november 1945 worden door de beweging 153 sabotage-acties uitgevoerd op spoorwegen door het hele land. Toch werkt de Palmach het liefst alleen. Op 17/18 juni 1946 worden elf bruggen over wegen en spoor opgeblazen. Op 20/21 juli 1947 worden Britse radarstations op het Karmelgebergte bij Haifa aangevallen. Bij alle aanvallen moet worden gemeld dat de 3000 Palmach-strijders slecht bewapend zijn: slechts 656 geweren.
Avondklok
De Britten stellen op 29 juni 1946 een avondklok in. In kibboets Yagur worden 325 geweren, 96 mortieren, 78 pistolen, 425.000 munitie, 5.000 granaten en 800 pond explosieven in beslag genomen door de Engelsen. De Haganah opereert nog maar op kleine schaal. De Irgoen daarentegen gaat er vol tegen aan. Het blaast het King David Hotel in Jeruzalem op. Hier zit de Britse Mandaatsregering. Negentig mensen komen om het leven. De Haganah is woedend. Maar het resulteert wel in het vertrek van de Engelsen uit Palestina. De Palestijnse Kwestie wordt voor de Verenigde Naties neergelegd en zowel joden als Arabieren maken zich op voor de strijd.