Israëlische ex-commando leert hoe te beschermen

Israëlische ex-commando leert hoe te beschermen De Israëlische ex-commando Itay Gil leert wereldwijd veiligheidsdiensten hoe ze zichzelf moeten 'beschermen'. Vooral na de aanslagen van 11 september wordt wereldwijd een beroep op hem gedaan. Itay Gil is niet een persoon die je in een donker steegje zou willen tegenkomen. Met zijn kale hoofd en getrainde lijf ziet de 44-jarige Israëlische voormalige ex-commando er uit zoals je zou verwachten van iemand bij een anti-terreur eenheid -intens, no-nonsense en geheel gefocust.

Gils onderneming is opgericht in 1997 en heet Protect. Het behoort tot een paar privé-organisaties van de Israëlische regering en het leger. En sinds de aanslagen van 11 september biedt Gil overal ter wereld trainingen aan.
"Terrorisme is een wereldwijd fenomeen, het maakt niet uit waar je kijkt", zegt Gil vanachter zijn bureau op het Protect hoofdkwartier in Jeruzalem, dat een sportschool en een vechthal bevat. "Als je naar Spanje gaat, als je naar Amerika gaat, ze hebben allemaal dezelfde ervaringen. En helaas, terrorisme zal een groot issue zijn in de nabije toekomst. En het treft zowel de openbare, als de privé sector en sectoren zoals de luchtvaart en zeevaart."

Speciaal

Wat maakt Gil speciaal? "Ik breng iets speciaals: mijn kennis is een combinatie van man tegen man gevecht en wapentechniek. Hier", zegt hij en wijst naar twee studenten die aan het kickboxen zijn, "we doen scenario's voor de politie in het controleren en het in bedwang houden van mogelijke terroristen, het omgaan met huiselijk geweld of iemand schietend in een school of een klaslokaal. We hebben paintball wapens, dus kunnen we de werkelijke situatie simuleren."

Na zijn verplicht militaire dienst werd hij gekozen mee te doen in Israëls elite anti-terreur eenheid 'Yamam', waar hij carrière maakte als vechter. Gedurende de loop van 10 geweldadige jaren, nam hij deel aan drie missies per dag.

"Als je ergens in de wereld van de beveiliging de naam Yamam noemt weten ze waar je over praat. Ieder jaar proberen honderden mensen aangenomen te worden voor de eenheid, maar slechts minder dan 1% wordt geaccepteerd", zegt Gil. "Ik heb zes jaar gediend als een strijder en vijf jaar lang was ik hoofdtrainer voor alle speciale eenheden van de grenspolitie en undercover agenten.

Terreur voorkomen

Wat hij leerde en onderwees gedurende deze jaren waren taktieken om succesvolle terreur aanvallen te voorkomen, van gevechtshandelingen tot het element van verrassing en hoe levens te redden.

Gil: "We praten niet alleen over stompen, trappen, blokkeren en schieten, we praten ook over veiligheid. Ik geloof als een politieman één van onze cursussen volgt, dat we hem kunnen leren hoe de schade te beperken. Daarnaast is er operationeel gedrag; hoe de situatie te benaderen. Je kan vlakbij een crimineel komen en met hem praten en plotseling wordt je aangevallen met een mes. Als je op een afstandje staat en autoriteit uitstraalt, dan is het resultaat anders."

Ten tijde van zijn jaren bij Yamam, leidde Gil alle trainingsprogramma's voor de Israëlische grenspolitie alsook de de undercover poltie-eenheid van 1992 tot 1997, voor meer dan 5000 mensen elk jaar. En de de belangrijkste les die hij onderwees was de noodzaak elke nieuwe situatie te evalueren.

"Dat is waarom er zoveel verschillende trainingsscenario's zijn", zegt hij. "En mensen komen naar me toe en zeggen: 'Ik wil dit of dat proberen.'. Laten we het eerst testen. En natuurlijk, we zullen de training sessie op video opnemen zodat de mensen later kunnen zien hoe hun oefeningen waren. Veel mensen handelen niet erg goed. Het is niet om ze te bekritiseren. Het is om hen beter te maken voor als het er op aankomt."

Reputatie

Met zijn reputatie in Israël duurde het niet lang voordat het buitenland interesse in hem toonde. Europa en Amerika raadpleegde hem. "In het algemeen zijn deze mensen erg hongerig naar de Israëlische ervaring. We zijn allemaal gefocust op één doel: de wereld veiliger te maken en in vrede te leven. Naar mijn mening is de eerste die beschermd moet worden de burger. Daarom bieden we ook seminars voor burgers. Wat moeten ze bijvoorbeeld doen bij een schietincident op school. Het is zaak dat ze zelf iets ondernemen en niet wachten op de politie. Dan kan het te laat zijn."

Gil noemt de aanslag op de universiteit in West Virginia als een klassiek voorbeeld. Een 70 jarige Holocaust-overlevende vocht terug en blokkeerde de deur met zijn lichaam en stierf. Hij deed tenminste iets. Misschien heeft hij daardoor vele levens gered.

Gil heeft ook een boek geschreven (2004): Stopping Suicide Attackers. "Het boek geeft een serieuze uitleg. Eén van de lessen gaat over de verplichting die een burger heeft ten tijde van een aanval. In Israël zie je dat sterk. Als ze zien dat het een terrorist is, schieten ze hem meteen neer. Dit is bij de Israëlische wet mogelijk, het is namelijk noodweer. Wanneer je een crimineel een oude dame ziet beroven, moet je meteen ingrijpen."

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Israëls leger (1): IDF - Tsahal - Slagorde (Order of battle)Vanaf de eerste dag van Israëls bestaan, en eigenlijk al daarvoor, maakt het leger een belangrijk onderdeel uit van de I…
Hondentraining Train je hond met handsignalenHondentraining Train je hond met handsignalenAls je de hond commandoís gaat leren, kun je hem gelijktijdig leren hoe op je gebaren te reageren. Het aanleren van mond…
Ehud Barak, Israëls meest gedecoreerde soldaatVoordat Ehud Barak de Israëlische politieke arena betreedt (hij is een paar jaar minister-president en nu is hij ministe…
Israëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenIsraëls leger (8): IDF - Tsahal - Sayeret: speciale eenhedenSayeret betekent 'verkenningseenheid'. Deze eenheden binnen het Israëlische leger zijn gespecialiseerd in commando actie…
Wat zijn Kassam- en Gradraketten?Regelmatig wordt Israël vanuit Gaza door raketten getroffen. Er zijn verschillende soorten raketten: o.a de Kassam en de…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Israëlische ex-commando leert hoe te beschermen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 04-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!