Wat zijn Kassam- en Gradraketten?

Regelmatig wordt Israël vanuit Gaza door raketten getroffen. Er zijn verschillende soorten raketten: o.a de Kassam en de Grad (Katoesja). De Kassam raketten worden het meest gebruikt. Ze zijn erg onnauwkeurig, missen vaak doelen, maar hebben toch al voor wat dood en verderf gezorgd. Vooral het Israëlische plaatsje Sderot moet het ontgelden. De Oslo-akkoorden hielden in dat het Israëlische leger zich zou terugtrekken uit steden. Er waren critici die voorspelden dat er met raketten zou worden geschoten, maar zij werden als doemdenkers bestempeld. Toch is dit precies wat er gebeurde. De eerste mortiergranaat viel op 29 september 2000 in Kfar Darom.

Vliegende pijpen

De voormalige woordvoerder van Sharon, Dov Weisglass, noemde de raketten vliegende pijpen. Een eufemisme als excuus om er niet veel actie tegen te ondernemen. Maar ondertussen zijn wel duizenden raketten afgevuurd en hebben deze dood en verderf gezaaid.

De Kassamraket is meer dan een vliegende pijp. Er zijn een stuk of 12 types. Het zijn metalen pijpen die in een spits toelopen in de vorm van een kegel. In deze kegel zit explosief materiaal. Daar achter zit de motor dat niets meer is dan een chemisch mengsel dat hoge gasdruk binnen de pijp creëert. De gassen verlaten via een kleine opening aan de achterkant van de raket en zo ontstaat de stuwkracht van de raket. Rond de opening zijn vier gestabiliseerde vleugeltjes die moeten zorgen voor precisie.

Izz ad-Din al-Kassam

De Kassam raket is ontwikkeld door Hamas en vernoemd naar de strijder Izz ad-Din al-Kassam. De Kassam mk1 heeft een bereik van 3 kilometer. Het kan daardoor Sderot bereiken. De raket kan echter alleen een lading van 500 gram bij zich dragen. Kassam mk2 heeft een bereik van 8 kilometer en een lading van 7 kilogram. Daarop volgde Kassam mk3 met een bereik van 10 kilometer en een lading van 10 kilogram. Deze twee raketten komen echter niet verder dan Sderot die Kassam mk1 ook al kon bereiken. Gevaarlijker is de toename van de explosieve lading.

Islamitische Jihad

De Islamitische Jihad heeft haar eigen raket: Al Koeds en de Al Koeds 101. De laatste is extreem gevaarlijk. Het heeft een bereik van 16 kilometer en kan de Israëlische stad Asjkelon bereiken.

In 2005 zijn er in het noorden van de West Bank raketten afgeschoten. Waarschijnlijk gaat het om de Jenin mk1 model ontwikkeld door Fatach, die een bereik heeft van 10 kilometer. Als Fatach erin slaagt om vanaf Kalkilija raketten af te vuren dan is het centrum van Israël in gevaar.

Er zijn aanwijzingen dat er meer raketten door Fatach worden ontwikkeld: de Sriah en al-Kafa. Ook zijn er Al-Nasser en Yasser raketten. In de media worden ze vaak ten onrechte aangeduid als Kassam raketten.

Grad-raket (Katoesja)

Op zondag 26 maart 2006 gaven bronnen binnen Fatach aan honderden Grad (BM21)-raketten te hebben. Op 28 maart 2006 werd een eerste Grad-raket afgevuurd op Asjkelon. De Grad-raket komt in 64 landen voor en is daarmee de meest verspreide raket. Een Grad-lanceerder kan in minder dan 20 seconden 40 raketten afvuren. De koppen kunnen 66 kilogram aan explosieven dragen. Ze zijn echter weinig accuraat. De maximale reikwijdte is 36 kilometer.

Israël reageert met handen gebonden

Israël reageert af en toe met een grote militaire operatie. Men is nu bezig met het ontwikkelen van een raketschild dat in 2010 klaar moet zijn. Tot die tijd zal Israël zich zeker niet verder terugtrekken uit de West Bank.
© 2007 - 2020 Jehoeda, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Oorlog op afstand Aaldert van Soest'Oorlog op afstand' (2007) is een boek (scriptie voor de studie Internationale Betrekkingen) van Aaldert van Soest over…
Iron Dome: Israëls raketschild tegen Palestijnse rakettenIn antwoord op de voortdurende raketaanvallen (Kassam, Katoesja) vanuit Gaza op Israël door de terroristische organisati…
Boekrecensie: Hamas - Wim KortenoevenrecensieBoekrecensie: Hamas - Wim KortenoevenHamas portret en achtergronden van Wim Kortenoeven is een boek over de Islamitische Verzetsbeweging Hamas. In het boek…
Boekrecensie: Zoon van Hamas  Mosab Hassan YousefrecensieBoekrecensie: Zoon van Hamas Mosab Hassan Yousef'Zoon van Hamas' (2010) is een autobiografisch verhaal van de voormalige Palestijnse terrorist Mosab Hassan Yousef, zoon…

Israëlische ex-commando leert hoe te beschermenIsraëlische ex-commando leert hoe te beschermenDe Israëlische ex-commando Itay Gil leert wereldwijd veiligheidsdiensten hoe ze zichzelf moeten 'beschermen'. Vooral na…
Wat is Krav Maga - Israëlische zelfverdediging?Wat is Krav Maga - Israëlische zelfverdediging?Krav Maga (in het Hebreeuws: קרב מגע en betekent vrij vertaald contactgevecht) is ee…
Bronnen en referenties
  • Omedia

Reageer op het artikel "Wat zijn Kassam- en Gradraketten?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jehoeda
Laatste update: 11-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!