Heeft Israel atoomwapens?

Heeft Israel atoomwapens? Als er een land is dat geheimzinnig doet over het in bezit hebben van kernwapens dan is dat Israël wel. Zou het niet beter zijn om gewoon te erkennen dat het land kernwapens bezit? Ik denk het niet. Beter is het om het bezit ervan in het ongewisse te laten. Dit moet voorkomen dat heel het Midden Oosten zich in een race om de atoombom zal storten.

Sjimon Peres en de 'introductieformule'.

Volgens het Britse defensieblad Jane’s Intelligence Review heeft Israël zo’n tweehonderd kernwapens. Maar op speculaties naar zijn kernwapenarsenaal antwoordt Israël al sinds 1963 dat Israël nooit als eerste atoomwapens in het Midden-Oosten zal introduceren. Het is het antwoord dat Sjimon Peres in 1963 tijdens een ontmoeting op het Witte Huis gaf toen hem gevraagd werd of Israël bezig was met het ontwikkelen van de atoombom. Sindsdien wordt de 'formule' gebruikt om Israëls dubbelzinnige beleid te verklaren. Alleen al de speculatie dat Israël de atoombom bezit, moet als afschrikking dienen. De toezegging dat Israël haar niet als eerste zal 'introduceren' moet voorkomen dat het gehele Midden-Oosten een atoombom wil, die voor Israël slechts een laatste, uiterste redmiddel is. En tenslotte dient de introductieformule om inspectie als ook een aanvaring met de VS te voorkomen. Want officieel is Washington tegen atoomwapenbezit van Israël. In werkelijkheid is het echter nooit een echt geheim geweest. Israël kent twee reactoren: één in Nachal Sorek, welke onderworpen is aan internationale inspectie; en één in Dimona dat niet onderworpen is aan internationale inspectie. Israëls kernreactor in Dimona in de Negev-woestijn wordt in de volksmond spottend 'de textielfabriek' genoemd. Deze bezit de capaciteit om voldoende plutonium te produceren voor militaire doeleinden. De onthullingen in 1986 van Mordechai Vanunu, een technicus die in Dimona had gewerkt, bevestigen wat eenieder al vermoedt.

Israël weigert overigens om het Nucleair Non-Proliferatie Verdrag te ondertekenen vanwege de permanente staat van oorlog met de Arabische landen. Wel heeft Israël bij de Verenigde Naties verklaard dat het bereid is te onderhandelen over een multilateraal verdrag, welke alle landen in het Midden-oosten betreft, om zo een nucleair vrije-zone te creëren in de regio. Echter dit initiatief is verworpen door de Arabische landen.

Mordechai Vanunu

Mordechai Vanunu heeft voor zijn onthullingen achttien jaar in de gevangenis van Ashkelon gezeten. Hij werd door de Israelische rechtbank in 1988 veroordeeld wegens spionage, landverraad en het openbaar maken van staatsgeheimen. Na zijn militaire diensttijd trad Vanunu in dienst als technisch controleur in nachtdienst bij het atoomonderzoekscentrum in Dimona. Hij verklaarde akkoord te zijn gegaan met de Wet op de Staatsgeheimen waarin staat dat wie vertrouwelijke bedrijfsinformatie verraadt vijftien jaar hechtenis kan krijgen. De binnenlandse veiligheidsdienst (Shin Beth) hield Vanunu wel in de gaten, maar ondernam geen actie. Zo kreeg Vanunu toegang tot Machon 2, de zes ondergrondse en meest geheime verdiepingen van het centrum in Dimona, waar Israel atoomwapens produceert. Tijdens een nachtdienst smokkelde hij in zijn broodtrommeltje een fototoestel naar binnen, waarmee hij 57 foto’s maakte van de laboratoria, contro-lepanelen, en modellen van de bom.

Vanunu werkte van 1977 tot en met 1985 ruim acht jaar voor Israels atoomcentrum toen hij wegens labiel gedrag ontslagen werd. Hij reisde via het Verre Oosten naar Australië, waar hij christen werd bij de kerk van dominee John McKnight. Vanunu laat zijn foto’s van Dimona zien. McKnight spoort hem aan deze bewijzen van Israels atoomwapen in de media te brengen. "Christenen moeten een actieve rol spelen in de strijd tegen kernwapens," aldus McKnight.

De foto's komen terecht bij de Engelse krant The Sunday Times. Deze controleert de juistheid van de gegevens. De kerngeleerde Frank Barnaby zegt dat Israel één van de grootste kernmachten ter wereld is als het verhaal van Vanunu klopt. Ook bevestigt de Israelische ambassade in London dat Vanunu in Dimona werkte.

Ondertussen is Vanunu verleid door de blondine Cindy, in werkelijkheid de Mossad-agente Cheryl Bentov. Zij nodigt hem mee naar Rome, waar de Mossad toeslaat, hem verdoofd en hem met een jacht naar Israel laat varen. Op 5 oktober 1986 publiceert The Sunday Times op 5 het hele verhaal van Vanunu, geïllustreerd door vijf van de foto’s.

Verspreking van premier Ehud Olmert

Met zijn verspreking in een interview voor de Duitse tv is premier Olmert de eerste Israëlische leider die openlijk erkent dat zijn land over nucleaire wapens beschikt. In antwoord op een vraag over Irans oproep om Israël van de aardbodem te vegen, zegt Olmert dat Israël nog nooit gedreigd heeft een ander land te vernietigen. "Iran dreigt openlijk en uitdrukkelijk Israël van de kaart te vegen. Kunt u zeggen dat dit hetzelfde is, als het om hun wens gaat om atoomwapens te bezitten, net als Amerika, Frankrijk, Israël en Rusland?"

Inspectie door Internationaal Atoomenergie Agentschap IAEA

Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft op 20 september 2007 in een resolutie Israël veroordeeld, omdat het land zijn atoomwapenprogramma neit onder internationaal toezicht wil plaatsen. Van de 144 lidstaten stemden 53 voor de resolutie en slechts twee tegen: Israël en de Verenigde Staten. 47 Lidstaten onthielden zich.

Israël had bezwaar tegen twee alinea's in een resolutie over veiligheid in het Midden-Oosten. Eén alinea riep landen in het Midden-Oosten op geen nucleaire wapens te ontwikkelen, testen of op andere wijze te verkrijgen; de andere alinea riep landen die over nucleaire wapens beschikken op om zich niet te verzetten tegen het atoomwapenvrij maken van het Midden-Oosten. Beide passages waren overduidelijk tegen Israël gericht, dat nucleaire wapens bezit maar dit toegeeft noch ontkent.

Irak en Iran

Dat Israël geheimzinnig doet is vooral om te voorkomen dat andere landen in het Midden Oosten atoomwapens gaan produceren. Bijna was Irak zover. Maar in juni 1981 grijpt Israël in. De Israëlische regering claimde dat de Iraakse kernreactor in Osirak in datzelfde jaar in juli of september in werking zou treden. Nu hebben ze voorkomen dat er geen radio-actieve straling vrijkwam. Bovendien hebben ze op zondag gebombardeerd omdat de werknemers toen thuis zaten. Zo vielen er weinig slachtoffers.

Momenteel vormt Iran een bedreiging. Het land is hard op weg naar het produceren van kernwapens die over een paar jaar gereed kunnen zijn. Als de wereld niet tijdig ingrijpt is de kans groot dat Israël dat gaat doen. Pas geleden heeft Israël ook Syrië aangevallen. Het wordt door sommige militaire experts gezien als een dry-run voor een aanval tegen Iran. Een aanval tegen Iran brengt wel gevaren met zich mee omdat Iran zegt meer dan 600 raketten op Israël te hebben gericht.

Meer informatie: Startpagina - Israëlische leger (IDF) / Israëlische oorlogen .
© 2007 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Two minutes over Bagdad - Amos Perlmutter e.aTwo minutes over Bagdad (1982/2003) gaat over het Israëlische bombardement op de kerncentrale Osirak nabij Bagdad in Ira…
Positieve feiten over IsraëlPositieve feiten over IsraëlIsraël kan trots zijn. Het doet het relatief goed op het gebied van wetenschap, technologie, democratie, migratiepolitie…
Israëlisch-Arabische oorlogen (8): de Golfoorlog 1991Israëlisch-Arabische oorlogen (8): de Golfoorlog 1991In augustus 1990 viel Irak Koeweit binnen en dreigde Israël aan te vallen met verschillende soorten wapens, inclusief ni…
Israël/VS - Iran aanvallen om nucleaire oorlog te voorkomenmijn kijk opIsraël/VS - Iran aanvallen om nucleaire oorlog te voorkomenIn 2015 heeft de internationale gemeenschap o.l.v. de Amerikaanse regering Obama een deal gesloten met Iran. In deze dea…

Oorlog & InvasieOorlog & InvasieOorlog & Invasie. Hoe lang duurde de oorlog in Vietnam? Wat was de Honderdjarige Oorlog? Wie streden de slag bij Verdun…
Israëlische ex-commando leert hoe te beschermenIsraëlische ex-commando leert hoe te beschermenDe Israëlische ex-commando Itay Gil leert wereldwijd veiligheidsdiensten hoe ze zichzelf moeten 'beschermen'. Vooral na…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Comfreak, Pixabay
  • Volkskrant
  • CIDI
  • Trouw
  • Political Dictionary of the State of Israel - Susan Hattis Rolef

Reageer op het artikel "Heeft Israel atoomwapens?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Mathgenius (infoteur), 24-07-2013 14:50 #1
Uit dit artikel blijkt dat Israël een hypocriete vijandig land is dat andere landen aanvalt zonder grondige redenen. Bovendien is er geen enkel bewijs dat Iran kernwapens wilt produceren de Israëlische geheime dienst heeft dit zelfs toegegeven.

Waarom heeft Israël wel het recht om kernwapens te hebben en andere landen in het midden oosten niet, wat mij betreft heeft niemand kernwapens maar het is ook niet goed als alleen Israël kernwapens heeft. Zoals uit jou artikel blijkt zijn die sprookjesgeloovers helemaal gek en voordat je het weet gooien ze een bom op Iran en vermoorden ze miljoenen mensen. Zij zijn diegene met 300+ kernwapens!

''Momenteel vormt Iran een bedreiging. Het land is hard op weg naar het produceren van kernwapens die over een paar jaar gereed kunnen zijn.''

Kom met bewijzen en niet dezelfde bullshit dat je van Israël hoort. Reactie infoteur, 24-07-2013
Citaat: "Kom met bewijzen en niet dezelfde bullshit dat je van Israël hoort."

Bovenaan schrijf je nog dat de Israëlische geheime dienst heeft toegegeven dat er geen enkel bewijs is dat Iran kernwapens wil produceren.

Geloof je Israël nu wel of niet?

Groet,

Etsel

Infoteur: Etsel
Laatste update: Juli 2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Special: Israëlische leger en oorlogen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!