Judea en Samaria: Toekomst “Groene Lijn” van 1949

De Groene Lijn is een bestandslijn tussen Israël en Jordanië na Israëls Onafhankelijkheidsoorlog in 1949. Het scheidt Judea, Samaria, Oost-Jeruzalem en Gaza van de rest van Israël. De bestandslijn werd destijds versterkt door Nachal nederzettingen waar soldaten hun diensttijd met agrarisch werk combineerden. Een paar kilometers van de bestandslijn werden een aantal regio's ontwikkeld zoals Lachish, Besor, en Ta'anach. Na de oorlog van 1967 veranderde de regio politiek en territoriaal.

Groene Lijn – zwakke defensie

De Groene Lijn is volgens geograaf Elisha Efrat om vier redenen een zwakke defensie voor Israël:
  1. de relatief lange lengte
  2. moeilijke bergachtige topografie
  3. grote Arabische bevolking aan beide zijden (Israëlische Arabieren in het westen; Palestijnen in het oosten)
  4. relatief weinig Joodse bevolking

Weinig veiligheidselementen

De Groene Lijn kent weinig veiligheidselementen die Israël de garantie geven zich te verdedigen tegen Arabische infiltratie en terroristische aanslagen. De bestandslijn werd destijds overeengekomen op Rhodes zonder rekening te houden met de geografische kenmerken van het gebied. De relatief lange lengte en wadi's kunnen gebruikt worden door de infiltranten. Destijds woonden 60.000 Arabieren ten oosten langs de Groene Lijn. Tegenwoordig zijn dat er meer dan 200.000. Ten westen van de Groene Lijn wonen nog eens 230.000 Israëlische Arabieren. Wat betreft de Joodse bevolking geldt dat er 130.000 Joden ten westen van de Groene Lijn wonen en 100.000 Joden ten oosten langs de Groene Lijn.

Veiligheidshek

Omdat Israël op enig moment overspoeld werd door zelfmoordterroristen vanuit Judea en Samaria die aanslagen gingen plegen is in 2000 besloten om een veiligheidshek te bouwen om infiltraties tegen te gaan. Het is geen hermetisch afgesloten hekwerk vanwege het berggebied en vanwege de mogelijkheid om Arabieren in Israël te laten werken.

Israëlisch standpunt t.a.v. de Groene Lijn

De toenmalige premier Ariel Sharon heeft een brief van president Bush ontvangen waarin staat dat Israël niet hoeft terug te keren naar de bestandslijnen van 1949. Tevens nam de Israëlische regering de beslissing dat bij terugtrekking Israël in ieder geval de grote Joodse nederzettingenblokken zou annexeren als ook gebieden (zoals de Jordaan Vallei) die belangrijk zijn voor Israëls veiligheid.

Palestijns standpunt t.a.v. de Groene Lijn

De Palestijnen eisen een volledige Israëlische terugtrekking uit de West Bank. Maar feitelijk eisen ze de opheffing van heel Israël als Joodse staat.

”Axis of the Hills” plan

In de jaren '90 van de vorige eeuw kwam het Ministerie van Volkshuisvesting met het “Axis of the Hills” plan. Dit plan beoogde het bevolken van het gebied ten westen van de Groene Lijn om zo meer Joden in het gebied te laten wonen. Dit gebeurde in een periode dat Israël overspoeld werd met Joodse immigranten uit de voormalige Sovjet Unie. De nieuwe dorpen en steden vormen een parallelle ketting langs de Kustvlakte dat overbevolkt is. Er is ook een economische infrastructuur om de nederzettingen te ondersteunen. Verder zou het gebied profiteren van een nationale weg dat noord en zuid Israël met elkaar verbindt. Er zijn vier grote centra voor diensten en industriële werkgelegenheid. Deze centra zijn: Modi'in, Rosh Ha'ayin, Kochav Yair en Qazir-Harish. Om deze centra heen worden rurale nederzettingen gebouwd met elk een bevolking van 1000-4000 inwoners. Ook worden veertien industriële complexen gebouwd. Het wegennetwerk gaat ook door land van Arabische dorpen (Arabieren hebben veelal moeite om land af te staan voor openbare planning).

Visie van Jehoeda

Wie de Groene Lijn objectief in ogenschouw neemt kan alleen maar de conclusie trekken dat dit nimmer een grens kan vormen tussen Israël en een Palestijnse staat. Professor Efrat noemt vier redenen waarom de Groene Lijn een zwakke defensie vormt. Efrat vergeet nog twee belangrijke aspecten te noemen. Ten eerste liggen Judea en Samaria hoger dan de Kustvlakte van Israël. Ten tweede vormt deze hoge ligging een ideale positie voor Palestijnen om met raketten Israël te bestoken. De metropool Tel Aviv ligt vlakbij de West Bank en vormt zo een gemakkelijk doelwit voor Palestijnse terroristen. De eenzijdige Israëlische terugtrekking uit Gaza heeft op deze manier al voor heel wat ellende gezorgd. Terugtrekking uit Judea en Samaria zou de zaak alleen maar verergeren. Het is een illusie te denken dat dit vrede dichterbij zal brengen. Veel linkse Joden wijzen op het feit dat de Joden de minderheid vormen in Judea en Samaria en dat het onjuist is om als Joodse minderheid de baas te spelen over de Arabische meerderheid. Maar dit argument klopt niet. De Palestijnen willen namelijk ook de terugkeer van miljoenen Palestijnse 'vluchtelingen' naar Israël om zo daar een meerderheid te vormen. In dat geval zouden Joden ook uit Israël moeten vertrekken volgens de logica van linkse Joden omdat Arabieren dan immers daar de meerderheid vormen.

Het belangrijkste argument om tegen een Palestijnse staat in Judea en Samaria te zijn is het feit dat daar een Palestijnse dictatuur zal komen net zoals in Gaza. Voor de bevolking zal er dus alles behalve vrijheid zijn. Van Palestijnse zelfbeschikking zal voor de meerderheid van de Palestijnen dus geen sprake zijn. En Israël moet maar afwachten hoe gunstig zo'n dictatuur Israël gestemd is. Israël sloot destijds vrede met een dictatuur (Egypte). De dictatuur is nu vervangen door Israël vijandig gezinde mensen. Hoe lang zal de vrede tussen Israël en Egypte nog gehandhaafd blijven?

Wil er echt vrede komen dan zullen de Palestijnen op z'n minst een democratische staat moeten oprichten. Maar er zijn geen enkele garanties dat dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren. Zolang dat niet het geval is moet Israël Judea en Samaria zeker in haar bezit houden. Ook moet nog maar afgewacht worden wat de Arabische Winter oplevert. Wat voor gevolgen zal dit hebben voor Israël?
© 2012 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee goed voor je gezondheid en voor de lijnGroene thee heeft vele voordelen voor je gezondheid en is ook nog een goed voor de lijn. Bovendien is het ook nog eens h…
Hoe je kunt Afslanken met Groene TheeHoe je kunt Afslanken met Groene TheeAfslanken met groene thee is een gemakkelijke manier om gewicht te verliezen. Door vijf bekers groene thee per dag te dr…
Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Overgewicht? Afvallen? Drink groene thee!Groene thee blijkt een wapen tegen overgewicht te zijn! Volgens wetenschappers kan door het drinken van groene thee men…
Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee?Hoe gezond is groene thee? Groene thee wordt vaak als gezond gezien, je ziet het overal in terug; niet alleen in thee, m…

Familie Van Geuns - Oorlogsslachtoffers uit UlrumAl spoedig na het begin van de Duitse bezetting in 1940 werden de eerste anti-joodse maatregelen van kracht. Diverse geb…
WO II - 11. Amerikaanse gevechtsvliegtuigenDe Tweede Wereldoorlog. Bij de Blitzkrieg in Polen maakte het Duitse leger duidelijk hoe belangrijk dominantie in de luc…
Bronnen en referenties
  • The West Bank and Gaza Strip – Elisha Efrat
Jehoeda (1.536 artikelen)
Laatste update: 23-09-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Oorlog
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.