InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > 2013 Het Jaar van het Voorlezen

2013 Het Jaar van het Voorlezen

Stichting Lezen bestaat 25 jaar, De Nationale Voorleeswedstrijd 20 jaar, BoekStart vijf jaar, het is de tiende editie van De Nationale Voorleesdagen en dus is 2013 uitgeroepen tot JAAR VAN HET VOORLEZEN! De vier organisaties van de boeken- en bibliotheekbranche werken samen en organiseren dit jaar door het hele land activiteiten rondom voorlezen. Iedereen die het voorlezen wil stimuleren, is uitgenodigd om mee te doen. In dit artikel een overzicht van de grootste voorleesevenementen voor jonge kinderen.

Jaar van het Voorlezen

Vier organisaties van de boeken- en bibliotheekbranche vormen samen een Leescoalitie die 2013 tot 'Het Jaar van het Voorlezen' heeft uitgeroepen. Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken hadden samen zoveel jubilea te vieren dat ze besloten tot een gezamelijk feestjaar. Naast de vaste voorleesactiviteiten zal er dit jaar veel extra`s worden georganiseerd op het gebied van (voor)lezen voor verschillende leeftijden. Genoemd worden workshops, lezingen en bijzondere voorleessessies. De organisatie wil "het belang en de mogelijkheden van voorlezen voor kinderen én volwassenen benadrukken" en ervoor zorgen dat "voorlezen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van ieders leven."

Het belang van voorlezen

Er is zoveel onderzoek gedaan naar het belang van voorlezen, dat de positieve waarde van voorlezen aan kinderen van jonge leeftijd wel vast staat. Op de website Voorlezendoetgoed vind je 77 redenen om voor te lezen! Niet alleen scoren kinderen die worden voorgelezen beter op school en is hun woordenschat groter, uit onderzoek is ook gebleken dat kinderen na het begeleid lezen van prentenboeken, emoties beter kunnen verwoorden en herkennen bij anderen. Juist met de complexere emoties als jaloezie en verlegenheid kunnen ze beter uit de voeten. Maar boven alles is voorlezen natuurlijk genieten! Genieten van verhalen voor luisteraar én lezer.

Voorleesactiviteiten

Ieder jaar weer zijn er de vaste voorleesactiviteiten, waar veel scholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven enthousiast aan meewerken. In het Jaar van het Voorlezen zal er nog meer aandacht zijn voor deze activiteiten en zullen er bepaalde programma`s zoals bijvoorbeeld de Gedichtendag, in vernieuwde vorm worden aangeboden. Hieronder een aantal van de terugkerende voorleesactiviteiten die geschikt zijn voor jonge kinderen.

Boekstart; voorlezen voor baby`s

BoekStart is een programma dat georganiseerd wordt door de openbare bibliotheek, ondersteund door de gemeente en het consultatiebureau. Het heeft als doel ouders met jonge kinderen te stimuleren in het voorlezen Er worden speciale ouder-en-kind-bijeenkomsten in de bibliotheek georganiseerd, aan ouders wordt een gratis boekstartkoffertje en een bibliotheek lidmaatschap aangeboden. Verder is er in de bibliotheek een BoekStarthoek met babyboekjes en kun je er terecht voor adviezen en boekentips.

De Nationale Voorleesdagen

Nederland begint het boekenjaar altijd goed met de Nationale Voorleesdagen! In het leven geroepen om het voorlezen aan baby`s, peuters en kleuters te stimuleren. Uit onderzoek is gebleken is dat voorlezen voor deze groep van groot belang is. Vaak worden er bekende Nederlanders uitgenodigd om te komen voorlezen en wordt er op scholen, speelzalen en dagverblijven een voorleesontbijt georganiseerd. Verder wordt er door een vakjury van bibliothecarissen de Prentenboek Top Tien samengesteld.

De Prentenboek Top Tien 2013
 • Agent en Boef en de Boefagent -Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
 • Er was eens een vosje…-Gitte Spee
 • Gek hondje -Adam Stower
 • Ik wil een knuffel -David Melling
 • Neushoorns eten geen pannenkoeken -Anna Kemp & Sara Ogilvie
 • Nog 100 nachtjes slapen -Milja Praagman
 • Pieter de papegaaiduiker -Petr Horácek
 • Superbeesje is al onderweg -Guido van Genechten
 • Vrolijk -Mies van Hout
 • Waarom lig jij in mijn bedje -Joke van Leeuwen


Kinderboekenweek

Het motto van de Kinderboekenweek 2013 is dit jaar ‘Klaar voor de start!’ De kinderboekenweek vindt plaats voor de 59e keer, van 2 tot en met 13 oktober 2013. Harmen van Straaten schrijft het kinderboekenweekgeschenk en Loes Riphagen maakt het prentenboek. Het thema is dit jaar 'sport en spel'. Boeken over bewegen, over winnen en verliezen en over talent en training staan dus op het erepodium komend najaar.

De Nationale Voorleeswedstrijd

De Nationale Voorleeswedstrijd bestaat dit jaar twintig jaar en heeft als doel: (voor)leesplezier en leesbevordering. Er hebben al meer dan een miljoen kinderen uit groep 7 en 8 meegedaan aan de wedstrijd, als voorlezer of als luisteraar. Alle basisscholen in Nederland zijn dit jaar uitgenodigd mee te doen en hebben een gratis deelnamepakket ontvangen. In de eerste ronde gaan scholen op zoek naar een schoolkampioen, die moet voor december bekend zijn. De tweede (lokale) ronde, schoolkampioenen tegen elkaar in de bibliotheek, moet voor maart zijn afgerond. De derde ronde is de regionale ronde, die wordt georganiseerd door de provinciale bibliotheekorganisatie Cubiss in de maand maart. En tenslotte wordt in mei de voorleeskampioen van het jaar gekozen tijdens de finale van de landelijke Voorleeswedstrijd.

Poëzieweek

De poëzieweek begint op donderdag 31 januari met Gedichtendag. Verschillende poëzie evenementen zijn gebundeld in deze eerste poëzieweek en het thema is Muziek! Anna Enquist schrijft het eerste Poëziegeschenk, getiteld Een kooi van klank.
De poëzieweek zal eindigen op woensdag 6 februari en Nederland heeft dan, na Ramsey Nasr, een nieuwe Dichter des Vaderlands.
Ook voor jonge kinderen is er veel te beleven die week; op de website van gedichtendag vind je onder meer, een serie uitgewerkte lessen rond prachtige gedichten speciaal voor kinderen in het basisonderwijs.

Jaar van het Voorlezen website

Op de website van het Jaar van het Voorlezen kan iedereen die iets organiseerd op het gebied van voorlezen, zijn activiteit aanmelden. Je vindt er een kalender die vol staat met voorlees evenementen door het hele land. Even je postcode invoeren en je ziet wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. Verder kun je er filmpjes vinden van kinderboekenschrijvers die voorlezen uit eigen werk en van bekende 'voorlezende' Nederlanders. Ook voor achtergrondinformatie, voorleestips, onderzoeksgegevens en voorleesnieuws kun je daar terecht.

Lees verder

© 2013 - 2019 Elas, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Interactief voorlezenHet onderwijs van nu is interactief. Zelf bij het voorlezen is interactiviteit belangrijk. Het blijkt dat kinderen meer…
Voorlezen is leukVoorlezen is leukVoorlezen is leuk maar niet alleen dat. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen, leert ze hoe de taal in elkaar…
Voorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen bij peuters en kleutersVoorlezen is goed voor kinderen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon heel leuk. Voorlezen kan een feestje zijn voor z…
Voorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen voor kinderen vanaf 8 t/m 12 jaarVoorlezen bij kleuters is vanzelfsprekend. Het is een bedritueel en wordt van ouders verwacht. Voorlezen bij oudere kind…
Voorlezen aan je kind: zeven tipsVoorlezen is erg belangrijk voor de leesontwikkeling van je kind. Het kind leert klanken herkennen, weet hoe hij een boe…
Bronnen en referenties
 • www.jaarvanhetvoorlezen.nl
 • www.denationalevoorleeswedstrijd.nl
 • http://www.gedichtendag.com
 • http://www.voorlezendoetgoed.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=64&Itemid=28
 • http://www.rug.nl/news-and-events/news/archief2011/161_kwant
 • http://www.leesmonitor.nu/page/10005/invloed-prentenboeken

Reageer op het artikel "2013 Het Jaar van het Voorlezen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Elas
Laatste update: 27-01-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!