10 voorbeelden van taalmanipulatie

We worden door de taal gemanipuleerd. In 1984 van George Orwell wordt een volk gemanipuleerd door woorden meerdere betekenissen te geven en woorden te laten verdwijnen. Deze vorm van manipulatie werkt heel slinks; je moet je er van bewust zijn om het door te hebben. Een makkelijk voorbeeld is het woord ´bezuiniging´. Dat lijkt een goede zaak aangezien een bezuiniging impliceert dat er teveel geld wordt uitgegeven en dat dit best minder kan. Echter betekent in de praktijk een bezuiniging niet zelden een lastenverzwaring voor de inwoners van een land. De overheid ontneemt geld van mensen onder het mom van bezuiniging.

Inhoud:


1. Flexibele arbeidsmarkt

Een flexibele arbeidsmarkt is een mooi klinkend woord. Je zou bijna denken: dat willen we allemaal wel. In de praktijk betekent het dat er geen vaste contracten meer worden verstrekt. Je krijgt alleen een nul urencontract. Je kan dan flexibele uren per week draaien; oftewel: in principe kan je de ene week niet hoeven te werken terwijl de andere week je helemaal krom van het werkt. Daarnaast hoeft de werkgever je niet meer te ontslaan. Hij stopt gewoon met je inhuren. Flexibel is vooral goed voor de werkgever.

2. Bestrijdingsmiddelen

Bestrijdingsmiddelen in de landbouw klinken alsof het een goed doel dient. Er wordt iets bestreden dat ongewenst wordt geacht. Dat klinkt mooi, toch? Bestrijdingsmiddelen zijn voor mens en dier puur vergif. Als het op groente zit dat je eet kan je er ziek van worden. Meestal blijven residuen gif op de voeding of zelfs in de voeding aanwezig. Gif kan namelijk door sommige schillen heen sijpelen. Dit gif hoopt zich op in het lichaam waar het tot allerlei kwalijke zaken kan leiden. Uiteindelijk bestrijden de middelen vooral de mens.

3. Fructose is vruchtensuiker

In vruchten zit een gezonde vorm van suiker. Dat noemen we vruchtensuiker of fructose. Fabrikanten hebben het woord fructose gekaapt. Ze maken zelf geraffineerde vormen van suiker die ze vervolgens fructose noemen zodat het een idee van gezondheid wordt meegegeven. Dat is pure manipulatie. Jarenlang hebben mensen gedacht dat er in jams daadwerkelijk gezonde fructose was toegevoegd. Nu kan iedereen op internet de juiste informatie achterhalen. Fructose is niets anders dan een soort vergif, net als suiker.

4. Volkoren brood

Vroeger was elk brood volkoren. Een volkoren brood was een gewoon brood. Er zat de volle tarwekorrel in. Nu is er wit brood. Dat is brood wat niet is gemaakt van de volle tarwekorrel. Daarom is brood wat daar wel van wordt gemaakt volkorenbrood gaan heten. Daarna werden de regels van hoe je een brood mag noemen opgerekt. Een wit brood waar drie volkoren tarwekorrels in zitten en wat bruin gekleurd is, mag je een volkorenbrood noemen. Wat ooit een gewoon brood was moet nu volkorenbrood heten. Terwijl wat nu volkorenbrood genoemd wordt door broodfabrikanten, in feite wit brood met een kleurtje en drie tarwekorrels is. Alleen echt biologisch brood, oftewel het vroegere gewone brood, is daadwerkelijk volkoren.

5. Light product

Er is nog nooit iemand afgevallen van een light product. Light producten bevatten synthetische zoetstoffen waardoor het lichaam een grote aandrang ontwikkelt om suiker te eten. De synthetica in light producten zijn dermate giftig dat jet lichaam ze slecht afbreekt. Het afbreken kost veel energie; daarom worden light producten ´nutriëntenrovers´ genoemd. Het teveel aan kunstmatige zoetstoffen wordt in het lichaam geparkeerd. Ze worden op geslagen door ze in te kapselen met lichaamsvet. Omdat het verteren en opslaan nutriënten kost, schreeuwt het lichaam via het hongergevoel om suiker en wit meel als je light producten eet. Het lichaam kan dan beter de synthetische zoetstoffen inkapselen. Het gevolg van het in vet kapselen is dat je dikker wordt. Light is een leugen; mensen worden door het woord light gemanipuleerd.

6. Biologische voeding is normale voeding

Biologische voeding heeft een aura van alternativiteit. In feite is biologisch voedsel het oorspronkelijke voedsel van de mens. Het is abnormaal om materialen die in blikjes, pakjes en zakjes zitten voedsel te noemen. De voedselindustrie heeft abnormaliteit tot algemene norm verheven.

7. Zeezout

Zeezout bevat 84 mineralen en sporenelementen. Maar zeezout wordt verkocht terwijl er maar één mineraal in zit: natriumchloride. Bovendien kan dit zout gewoon van het land komen. Het wordt opgepompt uit een zoutlaag in de grond, geraffineerd en vervolgens gelabeld als zeezout. Dat mag van de overheid omdat de laag waaruit het wordt opgepompt honderden miljoenen jaren geleden een zee was. Zeezout uit de supermarkt bevat niet meer de mineralen en sporenelementen. Zoutproducent Akzo Nobel noemt de 84 mineralen ´vervuiling´. In feite is deze groep aan mineralen en sporenelementen enorm gezond. We hebben niet alleen maar natriumchloride nodig maar ook alle andere mineralen en sporenelementen. Alle mineralen die in zeezout zitten komen voor in ons bloed. Het is erg verstandig om te zorgen dat je genoeg 100% zeezout eet, dat je kunt kopen bij de biologische winkel. Je kunt er ook himalayazout kopen, waarin de 84 overige mineralen zitten.

8. Sojamelk

Melk komt van koeien, kamelen of geiten, maar niet van een sojaboon. De sojaboon waarvan een drank wordt gemaakt is in hoge mate een bewerkt product. Het is dusdanig bewerkt dat je over erg veel fantasie moet beschikken om sojamelk een natuurproduct te noemen. Sojamelk hoeft niet gekoeld te worden; het blijft maandenlang geopend goed omdat er geen bacterie is die dit spul te pruimen vindt. Het staat in de schappen van de supermarkt naast melk, uit marketingoverwegingen. Sommige consumenten denken met sojamelk een waardige vervanger van melk in handen te hebben. Uiteraard is melk zelf een waterig aftreksel van wat ooit supergezonde rauwe melk was. Maar sojamelk is nog enkele graden slechter.

9. Bezuiniging

Een bezuiniging heeft een positieve bijklank; je denkt gelijk dat er iets overbodigs wordt afgeschaft waardoor het geld beter besteed wordt. Dat is complete flauwe kul. De werkelijke betekenis van bezuiniging is: lastenverzwaring. Mensen zijn meer geld kwijt aan overheidsdiensten.

10. Huuraanpassing

Huren gaan nooit omlaag. Ze gaan jaarlijks omhoog. Toch zijn er legio woningcorporaties die het woord huuraanpassing hanteren. Het woord aanpassing creëert de illusie dat men eerst heeft zitten nadenken: moet de huur dit jaar naar boven of naar beneden worden bijgesteld? Echter, er bestaan geen praktijkvoorbeelden van ´aanpassingen´ die ten voordele van huurders zijn uitgepakt. Het woord ´aanpassing´ is een manipulatief woord.

Weet je een voorbeeld?

In dit artikel staan 10 voorbeelden van taalmanipulatie. Er zijn nog veel meer voorbeelden. De lezer kan bijdragen aan dit artikel door met een goed voorbeeld te komen.
© 2013 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schrijver en Criticus George OrwellOrwell was een schrijver en criticus die zich verzette tegen sociaal onrecht en tegen totalitarisme. Hij was een voorsta…
Correct formuleren: DubbelopVeel schrijvers maken formuleringsfouten. Wie deze formuleringsfouten kan herkennen zal bij het schrijven proberen dit s…
Smoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolSmoothies en sappen voor het hart en tegen cholesterolEen gezond hart hangt nauw samen met een goed cholesterol niveau. Door om de twee dagen één van deze sappen of smoothies…
De oorsprong en populariteit van sojamelkWat is de oorsprong van soja? Hoe wordt sojamelk gemaakt en hoe is zij populair geworden? Welke soja producten kan ik op…

Waarom zeggen kinderen geps, weps, raps en rusp?Zoals alle ouders weten hebben kinderen moeite om gesp en wesp te zeggen. Dit fenomeen dat alle kinderen treft wordt off…
Bekende Nederlandse literaire gedichten over de zeeBekende Nederlandse literaire gedichten over de zee‘De Zee, de Zee klotst voort in eindeloze deining, De Zee, waarin mijn Ziel zichzelf weerspiegeld ziet’. De zee is al ee…
Bronnen en referenties
  • Sojamelk: het verzwegen verhaal van kanker, Brian Peskin
  • Andere onderwerpen: de krant, politieke discussies, div. tijdschriften en radioprogramma´s
  • Foto: wikimedia commons

Reageer op het artikel "10 voorbeelden van taalmanipulatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ces1 (infoteur), 22-10-2013 23:59 #2
Pas infoteur, bijgevolg kan ik nu pas reageren.
Een goed en zelfs heel actueel artikel. Er zijn natuurlijk heel wat voorbeelden. Een recent eufemisme uit de mond van de Federal Reserve: "quantitave easing", wat gewoon een mooie term is voor geld bijdrukken, waarbij dan ook nog eens geen onderliggende waarde aan gekoppeld is. Louter bedrog dus… maar daar zijn heel wat financiële experts… experts in :)
Omgekeerd, het degraderen van woorden, komt ook voor: Deerne, trut, barbaar, satan hadden in vroegere tijden helemaal die negatieve klank niet die ze nu hebben.
Vergelijk ook eens het Nederlandse "fokken " met het Engelse "to fuck" ; je kan je wel voorstellen wat iemand zou denken als je "veefokker" letterlijk, maar etymologisch correct naar het Engels zou omzetten. Je stelling gaat dus ook in andere talen op. Reactie infoteur, 23-10-2013
Leuk!

Drie (infoteur), 21-07-2013 00:03 #1
Interessant artikel, Tom008! Etnische zuivering is er een. Uit mijn ziekteperiode ken ik de term okselkliertoilet, het verwijderen van de lymfeklieren uit de oksel bij borstkanker. Afschuwelijke termen. Reactie infoteur, 22-07-2013
Mooie aanvullingen. Dat zijn typisch woorden die een negatieve betekenis hebben maar positief klinken waardoor we er snel aan voorbij gaan.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Schrijf mee!