InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Boekenweek 2014

Boekenweek 2014

Boekenweek 2014 In 2014 vindt de 79e Boekenweek plaats. Vanaf dit jaar zal de Boekenweek niet alleen in Nederland, maar ook in Vlaanderen worden gehouden. Het Boekenweekgeschenk van 2014 is 'Een mooie jonge vrouw', geschreven door Tommy Wieringa. De Boekenweek is een nationaal jaarlijks terugkerend evenement dat voor het eerst plaats vond in 1932.

Wanneer vindt de Boekenweek 2014 plaats?

De 79e Boekenweek begint op 8 maart 2014 en duurt tot 16 maart 2014. Het traditionele Boekenbal zal plaatsvinden op 7 maart 2014 in de Stadsschouwburg te Amsterdam. Op zaterdag 15 maart 2014 zal het Boekenbal voor Lezers gehouden worden in De Harmonie te Leeuwarden. Tijdens de Boekenweek zullen auteurs door het land reizen en in boekwinkels en bibliotheken signeersessie en lezingen geven. Ook wordt er tijdens literatuurlessen op middelbare scholen speciale aandacht besteed aan de Boekenweek.

Voor het eerst ook in België

2014 is het eerste jaar waarin de Boekenweek zowel in Nederland als in Vlaanderen tegelijk en onder dezelfde naam plaats vindt. Vanaf 2012 verscheen het Boekenweekgeschenk al in Vlaanderen onder de naam Geschenkboek tijdens De Literaire Lente, maar vanaf 2014 zullen de Boekenweek en het Boekenweekgeschenk in Vlaams België dezelfde naam hebben als in Nederland. Met dit initiatief hoopt de Nederlandse Taalunie dat mensen uit Vlaanderen meer boeken gaan lezen van Nederlandse schrijvers en vice versa.

Thema

Ieder jaar wordt er een bepaald thema aan de Boekenweek gekoppeld. Het doel van dit thema is het vestigen van de aandacht op nieuwe boeken in een bepaald segment, maar juist ook op oudere uitgaven. Activiteiten die plaatsvinden in boekwinkels en bibliotheken zijn opgesteld rondom dit thema. Tevens biedt het thema een aanknopingspunt voor de media voor het schrijven van berichten over de Boekenweek en activiteiten er omheen. Het thema van de Boekenweek 2014 is reizen. De Boekenweek heeft als motto "Ondertussen ergens anders".

Boekenweekessay

Jaarlijks wordt er een Nederlandstalige schrijver uitgenodigd een essay te schrijven voor de Boekenweek. In 2014 wordt de Boekenweekessay geschreven door Jelle Brandt Corstius. De essay heeft als titel 'Arctisch Dagboek' en is gebaseerd op een cruise die Brandt Corstius maakte op de Witte Zee. Het Boekenweekessay is voor € 2,50 verkrijgbaar in de boekwinkel tijdens de Boekenweek.

Boekenweekbundel

In 2013 werd de eerste boekenweekbundel getiteld 'Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden' uitgebracht. Wegens succes zal er in 2014 eveneens een Boekenweekbundel verschijnen met dierbare reisherinneringen van meerdere auteurs, onder andere Floortje Dessing, Adriaan van Dis, Frans Timmermans, Derk Bolt, Petra Stienen, Redmond O'Hanlon, Erica Terpstra, André Rieu en Laura Verster. De bundel van 2014 heeft als titel: Ondertussen ergens anders.

Schrijfwedstrijd Boekenweekbundel

Net als het voorgaande jaar vindt er in 2014 wederom een Boekenweek-schrijfwedstrijd plaats. De juryvoorzitter van deze wedstrijd is evenals in 2013 auteur Abdelkader Benali. Benali zal de schrijvers van de vijf beste, mooiste of ontroerendste reiservaringen (maximaal 1000 woorden) meenemen op een literaire ontdekkingsreis naar Marokko. De schrijfwedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Djoser en De Bibliotheek, en zal starten op 1 februari 2014.

Boekenweekgeschenk

Het geschenk voor de Boekenweek 2014 is geschreven door Tommy Wieringa (Goor, 1967) en is getiteld 'Een mooie jonge vrouw'. Het boek gaat niet over reizen, zoals het boekenweekthema wellicht wel zou doen vermoeden, al geeft de schrijver aan dat 'het leven van mensen zien ontluiken ook een reis op zich is'. Het verhaal gaat over een briljante microbioloog van in de 40 die een verhouding begint met een jonge, knappe vrouw. Hij komt erachter dat hij ondanks dat het verouderen niet kan voorkomen. Je ontvangt het Boekenweekgeschenk bij aanschaf van minstens € 12,50 aan Nederlandstalige boeken.

Gratis reizen bij NS

Na groot succes in voorgaande jaren mag je op dit jaar ook weer een dag gratis met de trein reizen op vertoon van het Boekenweekgeschenk. In 2014 zal iedereen met een Boekenweekgeschenk op zondag 16 maart gratis in de tweede klas mogen reizen in alle binnenlandse treinen van NS, NS Hispeed, Arriva, Connexxion, Breng Syntus en Veolia. De actie is niet geldig in Thalys.
© 2014 - 2019 Marrie123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Boekenweek 2016: Duitsland - Was ich noch zu sagen hätteBoekenweek 2016: Duitsland - Was ich noch zu sagen hätteDe Boekenweek is in 1932 geïntroduceerd om het (Nederlandse) boek onder de aandacht te brengen en vond jaarlijks plaats…
Het boekenweekgeschenkIedereen kent de boekenweekgeschenken wel. De kleine boeken die je rond november gratis krijgt bij aankoop van een boek.…
recensieTommy Wieringa – Een mooie jonge vrouw‘Een mooie jonge vrouw’ is het boekenweek geschenk van 2014. Wieringa schrijft over een man van in de veertig die een ve…
Bronnen en referenties
  • www.boekenweek.nl
  • www.nu.nl
  • www.nos.nl
  • www.telegraaf.nl
  • http://web.cpnb.nl/cpnb/campagne.vm?c=95

Reageer op het artikel "Boekenweek 2014"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marrie123
Laatste update: 18-01-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!