InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Boekenweek 2019: novelle Jan Siebelink, essay Murat Isik

Boekenweek 2019: novelle Jan Siebelink, essay Murat Isik

Boekenweek 2019: novelle Jan Siebelink, essay Murat Isik De Boekenweek is in 1932 geïntroduceerd om het (Nederlandse) boek onder de aandacht te brengen en vindt jaarlijks plaats in maart. In 2019 is de Boekenweek toe aan de 84ste editie. Elke Boekenweek heeft een thema; het thema voor 2019 is ‘De moeder de vrouw’. Iedereen die in de boekhandel tussen zaterdag 23 en zondag 31 maart 2019 voor € 12,50 aan (Nederlandse) boeken besteedt, ontvangt tevens het door Jan Siebelink (foto) geschreven boekenweekgeschenk ‘Jas van belofte’. Op vertoon van deze novelle kan op zondag 31 maart 2019 gratis met de NS-treinen worden gereisd. Daarnaast verschijnt een speciaal voor de Boekenweek geschreven essay van Murat Isik onder de titel ‘Mijn moeders strijd’.

De Boekenweek

De eerste Boekenweek wordt gehouden in 1932 en heeft als doel het, bij voorkeur Nederlandstalige, boek te promoten. In 2019 vindt de Boekenweek voor de 84ste keer plaats; de jaren 1942-1945 zijn overgeslagen. Iedereen die in de boekhandel tijdens de Boekenweek voor € 12,50 aan boeken uitgeeft, ontvangt tevens het boekenweekgeschenk dat in 2019 is geschreven door Jan Siebelink. Naast dit traditionele geschenk verschijnt er in het kader van het thema ‘De moeder de vrouw’ een speciaal geschreven essay van Murat Isik, getiteld ‘Mijn moeders strijd’. Beide titels zijn een gezamenlijke uitgave van de CPNB (de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) en Boek.be (de confederatie van de Vereniging voor Vlaamse Boekhandels).

Boekenweek België

De Boekenweek in België loopt niet synchroon met de Boekenweek in Nederland. Vlaanderen viert de Boekenweek - die dit jaar samenvalt met de start van het Festival van de Boekhandel dat de hele maand april duurt - een week later, te weten van zaterdag 30 maart tot zondag 7 april.

Thema Boekenweek 2019 ‘De moeder de vrouw’

Het thema voor de Boekenweek is ontleend aan het gelijknamige beroemde gedicht van Martinus Nijhoff (1894-1953) dat begint met de zin 'Ik ging naar Bommel om de brug te zien'. Het sonnet roept het beeld op van 'een psalmzingende vrouw op een schip die bij de ik-figuur in het gedicht een verlangen oproept naar zijn moeder'.

Het veelzijdige thema kent verschillende perspectieven; vanuit de moeder maar ook vanuit het kind. Het thema is volgens het CPNB bedoeld als een ode aan moeder de vrouw. Na het bekend worden van het thema is er meteen ook kritiek omdat het zou suggereren dat de vrouw 'alleen maar een moeder is, terwijl vrouwen veel meer dan dat zijn'.

Boekenbal

De Boekenweek 2019 word op vrijdagavond 22 maart geopend met het traditionele Boekenbal. Evenals in 2018 zal het Boekenbal plaatsvinden het Internationaal Theater Amsterdam (voorheen De Stadsschouwburg). Dit bal is alleen voor genodigden; de kaartjes ervoor worden voor een groot deel toegewezen aan schrijvers en uitgevers.

Boekenweekgeschenk CPNB

Nadat vanaf begin jaren zestig van alles en nog wat als boekenweekgeschenk heeft gediend (in de media soms wel aangeduid als ‘losse flodders’) vindt de ommekeer plaats in 1983. De keuze van de auteur van het geschenk is vanaf dat moment niet meer de verantwoordelijkheid van een commissie maar van Albert Voster, toenmalig directeur van de CPNB. Voster heeft het literaire boekenweekgeschenk geïntroduceerd. In 1984 verschijnt de novelle De ortolaan van Maarten ’t Hart en sindsdien is die traditie voortgezet. In de loop van de jaren krijgt het steeds meer aandacht in de media en worden de oplages ieder jaar groter met een piek in 2009 van 968.000 exemplaren. Het geschenk voor 2018 van Griet Op De Beeck wordt in een fysieke oplage van 661.000 stuks door de boekwinkels cadeau gedaan aan haar klanten, terwijl het als e-book 25.300 keer is gedownload.

Maximaal 96 pagina’s

De enige eis die de CPNB aan het manuscript stelt is de lengte. De novelle, het essay of de roman moet gedrukt kunnen worden in 96 pagina’s. De enige uitzondering op deze regel is het boek Woede van Salman Rushdie in 2001, ook het enige geschenk dat naar het Nederlands moest worden vertaald. Vanaf 1987 wordt naar aanleiding van het thema van de Boekenweek tevens ieder jaar een essay geschreven.

Jan Siebelink

Jan Siebelink wordt geboren in 1938 in Velp. Hij groeit op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij is leraar Nederlands en Frans en studeert in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Siebelink schrijft daarnaast romans en verhalenbundels; in 1975 komt zijn eerste boek uit, de verhandelbundel Nachtschade. Na dit debuut verschijnt van zijn hand nagenoeg jaarlijks een roman, een verhalenbundel of een novelle. Bekende boeken uit het omvangrijke oeuvre van Siebelink zijn onder meer De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het koren en de uit 2005 stammende bestseller Knielen op een bed violen. Het laatstgenoemde boek beleeft enkele jaren na uitkomst de vijftigste druk, wordt bekroond met de AKO Literatuurprijs, krijgt een toneelversie terwijl in 2016 de verfilming onder regie van Ben Sombogaart in de Nederlandse bioscopen is te zien.

De gepubliceerde werken van de auteur die verantwoordelijk is voor het boekenweekgeschenk laten tijdens de Boekenweek doorgaans een stijging in verkoop zien.

Novelle ‘Jas van belofte’

'De novelle Jas van belofte, een psychologische roman, is een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven', volgens Jan Siebelink op zijn website.

Murat Isik

Murat Isik wordt geboren op 11 september 1977 in Izmir, Turkije. Isik is een Nederlandse schrijver van Zaza-Turkse afkomst, is jurist en studeert rechtsgeleerdheid aan de Universiteiten van Amsterdam en San Francisco. Zijn eerste roman Verloren grond krijgt in 2012 de Bronzen Uil Publieksprijs terwijl Wees onzichtbaar uit 2017 zowel de Nederlandse Boekhandelsprijs 2018 als de Libris Literatuur Prijs 2018 krijgt.

Essay ‘Mijn moeders strijd’

In de essay Mijn moeders strijd beschrijft Isik de emancipatiestrijd van zijn moeder Aynur, vanaf haar geboortedorp Baltas in het oosten van Turkije tot haar huidige (2019) woon- en werkplaats De Bijlmer. Doordat Aynur telkens de door haar broer gekozen huwelijkskandidaten afwijst komt ze voor het eerst in verzet. Als de druk dermate wordt opgevoerd dat ze wel moet trouwen en ze in Amsterdam terechtkomt, raakt ze sociaal geïsoleerd. Aynur onderscheidt zich van de vrouwen en moeders in haar omgeving als ze besluit zich te emanciperen.

Diverse activiteiten

Tijdens de Boekenweek vinden er in zowel grote als kleine plaatsen in bibliotheken, boekwinkels en theaters diverse activiteiten plaats, waaronder lezingen, signeersessies en filmvertoningen. Bekende auteurs lezen in het hele land voor, geven interviews of signeren hun boeken. Op de website van de Boekenweek is een overzicht te vinden van de geplande landelijke activiteiten.
© 2015 - 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementBoekenweek, een jaarlijks terugkerend evenementSinds 1932 wordt er jaarlijks een zogenaamde Boekenweek gehouden. Die “week” duurt geen zeven dagen maar tien dagen en v…
Biografie: Jan SiebelinkSiebelink werd opeens beroemd met zijn roman "Knielen op een bed violen", maar had voor die tijd al een omvangrijk oeuvr…
Verplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesVerplichte vrije dagen 2019 en 2020 en schoolvakantiesWat zijn in 2019 en 2020 de verplichte vrije dagen en schoolvakanties, wat zijn de data? Wie werkt heeft bovenop deze ve…
Boekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikBoekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikIn Wees onzichtbaar word je meegezogen in de wereld van Metin. Metin verhuist met zijn ouders en zus begin jaren tachtig…
Zorgtoeslag 2019 omhoogZorgtoeslag 2019 omhoogU krijgt in 2019 waarschijnlijk meer zorgtoeslag dan in 2018. Dit kan oplopen tot 92 euro extra per jaar voor een alleen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: De Bezige BijHannah Van Soelen, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
  • http://www.boekenweek.nl/index.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Martinus_Nijhoff
  • https://www.chicklit.nl/nieuws/164907/alles-over-boekenweek
  • http://jansiebelink.nl/jas-van-belofte/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Siebelink
  • https://www.boekenweek.nl/boekenweekessay/
Infoteur: Molleke
Laatste update: 17-07-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!