Libris Literatuur Prijs 2019: genomineerden en winnaar

Libris Literatuur Prijs 2019: genomineerden en winnaar Maandag 18 maart 2019 werd door de jury bekendgemaakt welke zes literaire romans kans maakten op de Libris Literatuur Prijs 2019. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan de volgens de jury beste Nederlandstalige literaire roman uit het voorbije jaar. De kanshebbers voor 2019 waren de auteurs Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer. Op maandag 6 mei is tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel in Amsterdam door de voorzitter van de jury Jet Bussemaker bekendgemaakt dat Rob van Essen zich de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2019 mag noemen. Deze bekendmaking werd rechtstreeks uitgezonden bij Nieuwsuur op NPO 2.

Zes genomineerden voor de Libris Literatuur Prijs 2019

Op maandag 18 maart 2019 is door de jury bekendgemaakt welke zes boeken waren genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2019, de prijs voor de beste van oorsprong Nederlandstalige literaire roman voor volwassenen uit 2018. Onder de genomineerden vier mannen en twee vrouwen.

Shortlist romans

Uit een oorspronkelijke, op 4 februari 2019 bekendgemaakte, ‘groslijst’ van in 2018 verschenen boeken is een zogeheten longlist met achttien titels ontstaan waaruit uiteindelijk de shortlist is overgebleven met zes titels. De voor de prijs genomineerde auteurs waren (in alfabetische volgorde op achternaam) Jan van Aken, Johan de Boose, Rob van Essen, Esther Gerritsen, Bregje Hofstede en Ilja Leonard Pfeijffer.

Het totale prijzenbedrag voor de Libris Literatuur Prijs is € 65.000. De winnaar of winnares ontvangt € 52.500 en een oorkonde, de overigen ontvangen ieder € 2500.

De jury en juryvoorzitter Jet Bussemaker

De jury voor de 26ste Libris Literatuur Prijs bestond uit voorzitter Jet Bussemaker (oud-minister van Cultuur), Sigrit Bousset (programmamaker en directeur Huis van Herman Teirlinck, Beersel), Erica van Boven (hoogleraar letterkunde Open Universiteit), Dries Muus (literair criticus Het Parool) en Petra Possel (journalist en presentator NTR en NRC Handelsblad). De juryvoorzitter is altijd een bekend politicus of een persoon uit het bedrijfsleven of uit de wereld van de cultuur terwijl de vijfkoppige jury uit minimaal één Vlaming (ditmaal Sigrit Bousset) bestaat. Onder de genomineerden bevond zich eveneens een Vlaming (Johan de Boose).

Libris Literatuur Prijs

De naam van de prijs is afkomstig van boekhandelketen Libris, tevens sponsor van de prijs. Libris is een in 1982 ontstane samenwerkingsvorm van zelfstandige boekhandelondernemers en dient als tegenwicht voor andere ketens in de boekhandelbranche zoals AKO en Bruna. De Librisprijs is de Nederlandse variant op de Britse Booker Prize. In 1994 is de prijs voor het eerst uitgereikt (aan schrijfster Frida Vogels voor het tweede deel van haar trilogie De harde kern). Sindsdien hebben slechts twee andere vrouwelijke auteurs de prijs gewonnen, namelijk D. Hooijer (Sleur is een roofdier, 2008) en Connie Palmen (Jij zegt het, 2016). Viermaal ging de prijs naar een Vlaming: Hugo Claus (De geruchten, 1997), Dimitri Verhulst (Godverdomse dagen op een godverdomse bol, 2009), Bernard Dewulf (Kleine dagen, 2010) en Yves Petry (De maagd Marino, 2011).

Een overzicht van de zes genomineerde literaire romans, in alfabetisch volgorde op achternaam van de auteur:

Jan van Aken: De ommegang

(uitgever Querido)
Jan van Aken (1961) is naast schrijver tevens docent aan de Schrijversvakschool in Amsterdam. Van Aken legt zich toe op historische romans en is al eens de ‘Nederlandse Umberto Eco’ genoemd. Sinds 2000 zijn zeven romans verschenen. De genomineerde roman De ommegang wordt in 2018 bekroond met de F. Borderwijk-prijs terwijl diens voorganger De afvallige uit 2013 op de longlist van zowel de AKO- als de Libris Literatuur Prijs komt.

De ommegang speelt in de vijftiende eeuw; het leven van Isidorus van Rillington, geheugenkunstenaar, heelmeester en architect, verandert compleet door een ontmoeting die hij heeft. Hij reist naar Konstanz waar de machthebbers der aarde bijeen zijn gekomen om de christelijke wereld van de ondergang te redden.

Johan de Boose: Het Vloekhout

(uitgever De Bezige Bij)
Johan de Boose (1962) is een Belgische schrijver, dichter en publicist. Sinds 1991 zijn van zijn hand 21 romans, verhalen- en poëziebundels verschenen. De Grensganger, reis langs de ruïnes van het IJzeren Gordijn wordt in 2008 bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs. De Boose heeft Slavische talen en Oost-Europakunde gestudeerd aan de Universiteit Gent.

Een stuk hout dat afkomstig is van een boom in Palestina wordt gebruikt voor de kruisiging van de profeet Jesjoea. Dit hout beschikt over magische krachten: het kan praten en is lustopwekkend bij degene die het aanraakt. De lezer wordt door de schrijver meegenomen langs opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van Europa.

Rob van Essen: De goede zoon

(uitgever Atlas Contact)
Rob van Essen (1963) is naast schrijver tevens vertaler en recensent. Van zijn sinds 1996 verschenen twaalf romans en verhalenbundels wordt Hier wonen ook mensen in 2014 bekroond met de J.M.A .Biesheuvel-prijs. In 2009 ontvangt Van Essen voor zijn roman Visser een nominatie voor de Libris Literatuur Prijs.

In De goede zoon, dat speelt in de nabije toekomst, maakt de hoofdpersoon de balans op na de dood van zijn moeder. 'De moeder gaat dood, hij (de naamloze hoofdpersoon) neemt haar stoel in huis en gaat op reis met een vriend die hij veertig jaar niet heeft gezien, zonder te weten waar hij heen gaat, zonder te weten waarom ze ergens heen gaan. Hetzelfde gebrek aan houvast treft ook de lezer,' volgens literair weblog Tzum.

Esther Gerritsen: De trooster

(uitgever De Geus)
Het werk van Esther Gerritsen (1972) is onder te verdelen in toneel, hoorspel, proza en scenario. De auteur van het Boekenweekgeschenk 2016 heeft al diverse prijzen in ontvangst mogen nemen waaronder de Frans Kellendonk-prijs (2014) en de eerste BNG Bank Literatuurprijs (2005).

De trooster gaat over Jacob, een conciërge in een klooster. Jacob is mismaakt en een buitenstaander tussen de andere kloosterlingen. Als een wereldse figuur, ex-staatssecretaris Henry Loman, in het klooster komt sluit deze vriendschap met de stuurse conciërge die zich gevleid voelt door deze aandacht. Jacob denkt dat het tijd is voor Loman om tot inkeer te komen en dat hij daarin een rol kan spelen.

Bregje Hofstede: Drift

(uitgever Das Mag)
Bregje Hofstede (1988) is de jongste auteur onder de zes genomineerden. Haar debuutroman De hemel boven Parijs wordt in 2014 genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs; van de roman is tevens een Duitse en een Deense vertaling verschenen.

Het bij de kleinschalige Nederlandse literaire uitgeverij Das Mag uitgegeven Drift gaat over een jonge vrouw die trouwt met haar jeugdliefde. Kort daarna loopt ze bij hem weg. De roman is 'een onverbloemd verhaal over iemand die wegloopt van huis omdat ze jarenlang wegliep van zichzelf. Over hoe overweldigend een eerste liefde is, totdat die je benauwt'.

Ilja Leonard Pfeijffer: Grand Hotel Europa

(uitgever De Arbeiderspers)
Ilja Leonard Pfeijffer (1968) is de enige onder de genomineerden die de prijs al een keer heeft gewonnen; La Superba wordt niet alleen bekroond met de Tzumprijs maar eveneens voor de Libris Literatuur Prijs 2014. Pfeijffer is de eerste auteur na Thomas Rosenboom (in 1995 en 2000) die laatstgenoemde prijs een tweede maal kan winnen

Grand Hotel Europa is volgens NRC.nl 'een grootse satire over alles: van destructief massatoerisme tot de uitverkoop van de Euopese cultuur'. De hoofdpersonen in de roman zijn de schrijver zelf en Clio, zijn naar de muze van de geschiedschrijving vernoemde vriendin. Europa is zijn voorsprong in de wereld kwijt en heeft alleen nog maar verleden is bieden.

Bekendmaking winnaar Rob van Essen

Op maandag 6 mei 2019 is in het Amsterdamse Amstel Hotel tijdens een galadiner bekendgemaakt dat Rob van Essen de winnaar is geworden van de Libris Literatuur Prijs 2019 en tevens het bijbehorende geldbedrag en de oorkonde ontvangt. Tien jaar geleden (2009) is Van Essen al eens genomineerd geweest voor deze prijs.

Juryrapport over 'De goede zoon'

Volgens de jury schetst het boek 'een dystopisch beeld van de toekoms, maar niet zwaar of naargeestig; de roman snijdt ernstige kwesties aan maar houdt steeds een lichte toon. Met zijn bizarre invallen, groteske wendingen, lijnen en lagen is De goede zoon in de eerste plaats een analyse van wat het betekent te leven in deze tijd met een overdaad aan vrije tijd en luxe, met computers en robots, een analyse ook van het voorbijgaan van de tijd en het vasthouden ervan'.
© 2015 - 2020 Molleke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Esther GerritsenEsther Gerritsen (1972) is een Nederlandse schrijfster van romans, korte verhalen, theaterteksten, columns en artikelen.…
Clairy Polak, journaliste van NOVA en NieuwsuurClairy Polak heeft als presentatrice en journaliste haar sporen ruimschoots verdiend. Al vanaf 1995 was zij verbonden aa…
Wanneer spreken we van literatuur?Wanneer spreken we van literatuur?Literatuur blijft een vaag begrip. Wanneer is iets literatuur en wanneer is het dat niet? Veel mensen vragen zich dat af…
Nederlandse literatuurEr wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfsti…

Hiërogliefenschrift en hiëratisch schrift uit Oude EgypteHet schrift uit de tijd van het Oude Egypte was een beeldschrift dat bestond uit hiërogliefen. Hiëroglyfe is afkomstig u…
Boekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolBoekenweek 2020: Annejet van der Zijl en Özcan AkyolDe Boekenweek is in 1932 geïntroduceerd om het (Nederlandse) boek onder de aandacht te brengen en vindt jaarlijks plaats…
Bronnen en referenties
 • http://www.librisliteratuurprijs.nl/2019-shortlist
 • http://www.librisliteratuurprijs.nl/over_ons
 • https://www.tzum.info/2018/10/recensie-rob-van-essen-de-goede-zoon/
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/13/metafoor-voor-een-continent-a3060576
 • https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/de-nieuwe-pfeijffer-is-een-gezellig-boek-over-europa-liefde-en-toerisme-drie-sterren-~b33370af/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_van_Aken
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Johan_de_Boose
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rob_van_Essen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Esther_Gerritsen
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bregje_Hofstede
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ilja_Leonard_Pfeijffer

Reageer op het artikel "Libris Literatuur Prijs 2019: genomineerden en winnaar"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Molleke
Laatste update: Mei 2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 11
Schrijf mee!