InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Boek in eigen beheer uitgeven

Boek in eigen beheer uitgeven

Boek in eigen beheer uitgeven Veel mensen zijn bezig een boek te schrijven. Dit geven ze dan uit in eigen beheer. In de meeste gevallen is dat omdat een uitgever het niet wil uitgeven. Daar kan hij verschillende redenen voor hebben. Er zijn gelukkig genoeg drukkers te vinden die een boek kunnen drukken zodat mensen het zelf kunnen uitgeven. Ook kunt u een redacteur inhuren. Daarnaast zult u erover moeten nadenken waar en hoe u het boek wilt verkopen. Lees er alles over in dit artikel. Uitgeverijen worden overspoeld met mensen die manuscripten aanbieden. Slechts een klein aantal wordt uiteindelijk ook echt uitgegeven als boek door de uitgever. Er zijn verschillende redenen waarom een uitgever een manuscript niet besluit uit te geven. Eén van de meest belangrijke redenen is dat de kwaliteit vaak onvoldoende is. Een deel van de schrijvers leidt aan zelfoverschatting of heeft een positief zelfbeeld. Een andere reden is, ook vaak voorkomend, is dat de schrijver te weinig naamsbekendheid heeft, of dat het onderwerp weinig aanspreekt. Daardoor kan het dat uitgever het boek te weinig prioriteit geeft en zich er niet voldoende in verdiept, maar het kan ook zijn dat hij geen risico's wil nemen en liever voor een bekende schrijver kiest waarvan bekend is dat deze succes heeft geboekt. Een derde reden waarom een boek niet wordt uitgegeven is omdat er een te kleine markt voor is. voor een bepaald genre boeken namelijk non-fictie moet er wel een doelgroep zijn die groot genoeg is om de gemaakte kosten terug te verdienen en eventueel winst te maken Ook bij uitgevers moet de schoorsteen roken en daarom printen ze lang niet ieder boek. Dit zal veel voorkomen bij bijvoorbeeld persoonlijke verhalen.

Bekende schrijvers

Er zijn verschillende bekende schrijvers die ook ooit begonnen zijn met het uitgeven van hun boeken in eigen beheer. Onder andere Sonja Bakker en J.K. Rowling, de schrijfster van Harry Potter, begonnen met het uitgeven van boeken in eigen beheer. Een wijdverbreid misverstand is overigens dat een uitgever een boek niet meer zou willen uitgeven wanneer het in eigen beheer is uitgeven. Dit is niet waar. Als u later dus toch nog ontdekt wordt kunt u met een gerust hart de rechten overdragen en uw boek voor een tweede keer uitgeven.

Boek uitgeven in eigen beheer

Omdat uitgevers veel manuscripten afwijzen kiezen veel mensen er dan maar voor om hun boek in eigen beheer uit te geven. Dit hoeft niet heel moeilijk te zijn, maar het kan wel in de kosten lopen. Via internet zijn er veel aanbieders te vinden die het voor mensen mogelijk maken om dit te doen. Vaak is dit wel duur, omdat het in de meeste gevallen zal gaan om een boek in een relatief kleine oplage. Daar moeten dan de persen apart voor aangezet worden en de opstartkosten zijn simpelweg erg duur. Iets anders waar het u aan ontbreekt is een goede redacteur die naar spelling, maar ook de opbouw van het boek kan krijgen. Dit is werk dat de uitgever meestal voor zijn rekening neemt. U kunt er voor kiezen om een redacteur in te huren, maar dan gaat het wel nog meer in de kosten lopen. Ditzelfde geldt voor de ontwerper die de opmaak van het boek kan doen. Des te meer u zelf kunt doen, des te goedkoper het is.

Boek verkopen

Wanneer u het boek hebt gedrukt moet u natuurlijk het ook aan de man brengen. Een eerste mogelijkheid zijn natuurlijk kennissen en vrienden, maar deze markt is uiteraard beperkt. Een tweede mogelijkheid is de plaatselijke boekwinkel, maar een potentiële grotere afzetmarkt is via het internet. Het meest ideaal is natuurlijk als u over een onderwerp heeft geschreven waar een bepaalde markt voor is. Deze markt hoeft niet heel groot te zijn, want ook in een kleine markt kunt u relatief veel boeken uitzetten. Veel is voor een boek dat in eigen beheer is uitgegeven honderd, zeker niet ver daarboven. Er zal meer vraag zijn naar een boek over bloemschikken dan naar een roman van een schrijfster die niemand kent.

Bij veel drukker bestaat de mogelijkheid Printing on Demand, afgekort ook wel bekend staand als PoD. Dit betekent dat een boek pas wordt gedrukt wanneer u een bestelling heeft binnengekregen. De kosten voor de druk van een boek liggen daardoor wel wat hoger, maar u blijft in ieder geval niet zitten met een hele stapel boeken wanneer de verkoop plotseling tegen valt. Door betere technieken wordt deze mogelijkheid wel steeds goedkoper. Een van de bekende uitgeverijen die daar veel ervaring mee heeft is Uitgeverij Boekenbent. Samen met Uitgeverij Darshan is zij één van de grootste spelers op de Nederlandse boekenmarkt.

Aandachtspunten

Ook kunt u via de drukker een eigen ISBN-nummer aanvragen. Hiermee staat het boek dan geregistreerd. Stuur ook zeker een exemplaar naar de Koninklijke Bibliotheek zodat uw boek ook voor het nageslacht bewaard blijft. Een wijdverbreid misverstand is overigens dat een uitgever een boek niet meer zou willen uitgeven wanneer het in eigen beheer is uitgeven. Dit is niet waar. Als u later dus toch nog ontdekt wordt kunt u met een gerust hart de rechten overdragen en uw boek voor een tweede keer uitgeven.

Lees verder

© 2010 - 2019 Simcha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je boek in eigen beheer uitgevenSteeds vaker hoor je over mensen die hun boek in eigen beheer publiceren. Dit betekent dat er geen reguliere uitgever tu…
Eigen boek uitgeven met POD-systeemHeel veel hobbyschrijvers hebben wel eens geprobeerd om via een erkende uitgever een boek uit te geven. Nagenoeg evenvee…
Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Een afwijzing van een uitgeverij, wat nu?Je hebt je tijden uitgesloofd op een manuscript en het na veel wikken en wegen naar een uitgeverij gestuurd. En dan komt…
Een boek schrijvenIs een boek schrijven altijd al jouw droom geweest? Altijd al jouw idee willen neerpennen om met de rest van de wereld t…
Boek in eigen beheer verkopenBoek in eigen beheer verkopenAls je een boek in eigen beheer hebt uitgegeven, moet je zorgen voor promotie. Het boek moet de aandacht krijgen van de…

Reageer op het artikel "Boek in eigen beheer uitgeven"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Simcha
Laatste update: 09-10-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Special: Boekenmarkt
Schrijf mee!