InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Heftan Tattat, Twents gedicht

Heftan Tattat, Twents gedicht

Heftan tattat, Hee har völs te völ patat had. Zo luidt een regel in het Twentse gedicht Heftan Tattat van Willem Wilmink. Het gaat over hartfalen als gevolg van overmatige consumptie (van fast food). Een fraai voorbeeld van droge Twentse humor. Wilmink schreef veel teksten voor artiesten, vertalingen, gedichten, en cabaretteksten. Leest u zelf maar; het spreekt voor zich.

Willem Wilmink

Willem Wilmink (1936, Enschede) studeerde Nederlands en Geschiedenis. Van 1961 tot 1978 was hij universitair docent moderne letterkunde aan het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. Gedurende zijn hele leven was hij zeer productief in kunstvormen als cabaret, dichten, zingen, en als vertaler en tekstbewerker. Veel artiesten zijn beroemd geworden met de teksten die hij geschreven heeft. Daarnaast schreef hij historische artikelen over kathedralen en Belgisch bier.

Hij schreef zijn gedichten zowel in het Nederlands als in het Twents, de taal van zijn geboortegrond. Het dialect dat in Enschede (Enske of Éánske) wordt gesproken, noemt men ook wel stadsplat. Wilmink's stijl kenmerkte zich vooral door de toegankelijkheid en de eenvoud. Wilmink overleed op 2 Augustus 2003.

Twentse humor

Een mooi gedicht in het Twentse dialect is "Heftan hattat". Tussen de regels door lezen leert ons een hoop over Twentse humor. Wilmink gaat naar een verjaardagsfeestje. De gesprekken aldaar gaan alleen maar over Herman, Graads, Trui, Klaas, Leida, en Bernhard. Ze zijn allemaal ziek of dood. Doodziek van alle ellende gaat hij weer naar huis aan het einde van de avond.

De humor van Twentenaren is vaak droog. Herman Finkers, de grappenmaker die in heel Almelo bekend is, was een goede vriend van Wilmink. In zijn boek "Ich bin ein Almeloer" staat de feestrede die hij voor Willem Wilmink hield (toen deze nog leefde), tijdens een feestelijke bijeenkomst ter ere van Willem Wilmink.
Finkers haalt telkens de namen Carel Willink en Willem Wilmink door elkaar, waardoor bij de toehoorders de indruk ontstaat alsof Wilmink overleden zou zijn.

Het Twents kenmerkt zich door een zekere mate van smeuïgheid, wat in de gedichten van Wilmink naar voren komt. Hij gebruikt veel korte zinnetjes met veel verbuigingen van de klinkers.

Heftan Hattat

Zundag weer verjöarsviseet
en iej weet wa hoo dat geet:
Herman hef zoo zeek ewes,
Graads mut ok weer oonder t mes,
Trui hebt z' alns a vort-enomn,
Kloas is oet de tied ekomn,
Leida hef zon pien in t lief,
oo, dat aarme, aarme wief.
En hoo is t dan noe met Bernard?
Heftan tattat! Heftan tattat!
Hee har völs te völ patat had
en doo hef e t dus an t hart had.

Dat genöal, oo man oo man,
doodzeek goa'j op hoes op-an.
© 2009 - 2018 Tronic, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Biografie: Herman FinkersHerman Finkers is een Twentse cabaretier uit Almelo. Door zijn succesvolle voorstellingen die bekend staan om de woordgr…
Twents, een variant van het NedersaksischHet Twentse dialect is een variant op het Nedersaksisch, wat een in Nederland en Duitsland officieel erkende streektaal…
Eredivisie voetbal programma 2008 - 2009Eredivisie voetbal competitie 2008 - 2009 Het complete wedstrijdoverzicht van de nieuwe voetbalcompetitie is er weer! Ve…
Gedicht analyse van het gedicht 'Vader'Het gedicht Vader is geschreven door Willem Wilmink. In het gedicht komen verschillende vormaspecten en een achterliggen…
Eredivisie 2014-2015 FC Twente programmaEredivisie 2014-2015 FC Twente programmaFC Twente start het Eredivisie seizoen 2014-2015 met een uitwedstrijd tegen Cambuur Leeuwarden op zaterdag 9 augustus 20…
Bronnen en referenties
  • www.tubantia.nl

Reageer op het artikel "Heftan Tattat, Twents gedicht"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tronic (infoteur), 11-08-2011 06:57 #2
Ie hebt geliek :-D

Hallo, 10-07-2011 21:41 #1
Het is geen Enske, maar Eanske. Het word ook anders uitgesproken als simpel 'enske'. Meer als éánske.

Infoteur: Tronic
Laatste update: 23-10-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 2
Schrijf mee!