De uitvinding van de boekdrukkunst

De uitvinding van de boekdrukkunst Jarenlang hebben ze in Haarlem gedacht dat hij de uitvinder van de boekdrukkunst was. Er staat dan ook een reusachtig standbeeld van hem op de Grote Markt. En aan die Markt, waar nu café Studio is, zou hij hebben gewoond; Laurens Janszoon Coster.

Boekdrukkunst

Jarenlang hebben ze in Haarlem gedacht dat hij de uitvinder van de boekdrukkunst was. Er staat dan ook een reusachtig standbeeld van hem op de Grote Markt. En aan die Markt, waar nu café Studio is, zou hij hebben gewoond; Laurens Janszoon Coster.

Drukkunst voor Laurens

Al in de 8e eeuw zijn de Chinezen bekend met blokdruk, waarbij ze gebruikmaken van gegraveerde houtblokken. Halverweg de 11e eeuw ontwikkelt Pi Shêng een systeem met losse letters. Eerst zijn die van aardewerk, 3 eeuwen later ook van hout of gegoten tin. Er wordt echter weinig gebruik van deze techniek gemaakt, omdat een drukpers en inkt ontbreken en omdat er teveel tekens in de Chineze taal voorkomen.

In andere landen werden er blokboeken gedrukt, waarbij een volledige pagina uit één blok hout werd gesneden. Het snijden van zo´n blok kostte erg veel tijd en men kon het na drukken van een boek worden weggegooid.

Laurens Janszoon Coster

Legende: Op een middag in 1423 ging Laurens (1405 – 1483) met zijn kleinkinderen in de Haarlemmerhout wandelen. Daar sneed hij voor de grap letters uit een stukje beukenbast. Hij liet ze in het zand vallen en werd daarmee de uitvinder van de boekdrukkunst. Er bestaat echter veel twijfel of onze Laurens Janszoon Coster, koster van een kerk, wel echt heeft bestaan.

Met het grote beeld van Laurens Janszoon Coster hier op de Grote Markt is nog iets vreemds aan de hand. De beeldhouwer wist namelijk niet hoe Coster er uitgezien had (logisch, want zelfs zijn bestaan is dubieus) en gebruikte vervolgens zijn eigen gezicht voor het beeld. Dus het is eigenlijk een “zelfportret” van Louis Royer, de Vlaamse beeldenkunstenaar. Die heeft tenminste wel bestaan (en het voegt nog een Vlaams element op de Grote Markt toe.)

Jo

Johann Gutenberg

Zijn knecht Johann Gutenberg(1398 – 1468) stal later de letters en ging naar Mainz. Een leuk verhaal dat in Haarlem en heel Nederland werd gekoesterd. Bij onze oosterburen wordt Gutenberg uiteraard als uitvinder van de boekdrukkunst beschouwd. Het is wel zeker dat hij in Mainz in 1441 in het geheim met zijn eerste experimenten begon. Hij leent voor zijn project geld van vrienden die hem na enige tijd niet meer wilde helpen, omdat Johann niet wilde vertellen waar hij al dat geld voor nodig had. Hij is eigenlijk goudsmid en komt op het idee de door hem opgedane technieken voor metaalbewerking te gebruiken voor het drukken van boeken. Hij combineert een oude wijnpers en losse letters tot een drukpers. Hij gebruikte op olie gebaseerde inkt. in 1438 begonnen zijn vrienden een stichting. Maar er gingen dingen fout. Eén van de vrienden stierf en diens kinderen eisten een deel op. Gutenberg werd voor het gerecht gedaagd. Gutenberg won, maar het geheim van zijn werk was onthuld en de strijd om de boekdrukkunst was begonnen.

Hij wist zakenman Johann Fust te overtuigen hem twee grote leningen te geven. In In augustus 1456 slaagt hij erin dit boek te drukken. Hij heeft er 2 jaar aan gewerkt voordat het klaar was. Hij toonde het resultaat op een beurs in de buurt van Frankfurt, waar bezoekers verrukt waren over de duidelijkheid ervan. Spoedig daarna wilde Fust zijn geld terug, maar Gutenberg kon of wou niet betalen. Opnieuw werd hij voor de rechter gedaagd en dit keer verloor hij. Fust legde beslag op al zijn spullen, nam de assistent van Gutenberg over en werd 's werelds eerste succesvolle drukker. In 1500 bleken er reeds 30.000 boeken te zijn gedrukt.

En Johann Gutenberg ? Hij bleef drukken, maar verdiende er niet veel aan. De aartsbisschop van Mainz voorzag hem van voedsel en kleding en in 1468 stierf Gutenberg. De toekomst waaraan hij zoveel had bijgedragen ging verder zonder hem.

Door de ontdekking van Johann Gutenberg toonde aan dat men redelijk snel een tekst kon zetten uit losse loden letters. Doordat men losse letters had, kon men makkelijk en snel een nieuwe pagina tekst zetten, omdat de letter te hergebruiken waren. Zijn eerste project was een bijbel, een monsterproject.

Boeken

De uitvinding van de boekdrukkunst wordt wel gezien als de grootste van het afgelopen millennium. Met de boekdrukkunst kreeg het gewone volk de beschikking over boeken. Boeken nemen een belangrijke plaats in in het leven van de mens.
Boeken konden nu veel sneller gedrukt worden. Het duurde echter nog wel 20 jaar voordat het eerste boek in de Nederlanden werd gedrukt. De eerste teksten waren in het Latijn, maar al snel kwamen ook teksten in het Nederlands.De drukkers Jacob Jacobszoon van der Meer en Mauricius Yemantszoon produceerden op 10 januari 1477 verscheen de Delftse Bijbel (alleen het Oude Testament) in het Nederlands.

Joh. Enschede & zonen

Dat de Costerlegende in Haarlem zo populair was en eigenlijk nog altijd is, zegt wel wat over Haarlem. Deze stad is namelijk een drukkerstad geworden en is dat nog steeds. Vanaf 1703 is de firma Joh. Enschedé & Zonen (inmiddels koninklijke) actief in de stad als drukker van de stad, van de oudste krant van Nederland en van ons papiergeld. Eerst in het centrum, maar sinds korte tijd aan de rand van de stad.

Haarlems Dagblad

Op 8 januari 1656 verschijnt in Haarlem de “eerste Weeckelycke Courante van Europa”, uitgegeven door de drukker Abraham Casteleyn. Zijn drukkerij bevindt zich in die tijd in het winkelpand op de hoek van de Grote Houtstraat – Grote Markt te Haarlem. In de gevel boven de entree van de huidige winkel is nog steeds iets herkenbaar dat verwijst naar de drukkerij. Pas in 1847 wordt de krant een dagblad. Naam, formaat, omvang en frequentie wijzigen tot een dagblad met de naam: “Oprechte Haerlemsche Courant”. De titel doet vermoeden dat dit dagblad regionaal georiënteerd is, maar niets is minder waar. Deze krant is namelijk vanaf het begin zowel nationaal als internationaal georiënteerd en groeit uit tot de belangrijkste nieuwsbron in ons land.
De Oprechte Haerlemsche Courant mag dan wel de oudste krant van ons land zijn, het oudste dagblad van Nederland is de Leeuwarder Courant.
Tijdens de Tweede wereldoorlog dwingen de Duitsers de eigenaren van de Oprechte in 1942 samen te gaan met het Haarlems Dagblad onder de naam Haarlemsche Courant. Tegenwoordig verschijnt het Haarlems Dagblad met als ondertitel “Oprechte Haerlemse Courant 1656”.
© 2006 - 2020 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekdrukkunst, de kunst van het drukkenBoekdrukkunst is de manier waarmee het mogelijk is om boeken en geschriften te verveelvoudigen. Dit proces gebeurt tegen…
De boekdrukkunst, een revolutie in de informatieoverdrachtDe boekdrukkunst, een revolutie in de informatieoverdrachtJohann Gutenberg vond circa 1450 de boekdrukkunst uit. Zijn uitvinding bleek al snel meer dan een verlengstuk van de han…
Boekdrukkunst: van blokdruk naar digitale drukBoekdrukkunst: van blokdruk naar digitale drukOoit werden boeken helemaal met de hand geschreven. Dat was letterlijk monnikenwerk want het waren vooral monniken die z…
Handzetten een oud beroep in de drukkerswereldHet beroep handzetten is het met de hand vervaardigen van zetsel op de zetterij-afdeling van een drukkerij. Het zetsel b…

Het Urker dialectHet Urker dialect wordt gesproken op het voormalig eiland Urk en is het meest vitale dialect van Nederland omdat iederee…
Alfabet (26 letter)Alfabet (26 letter)Het alfabet is genoemd naar de Griekse letters alfa en bèta, samengevoegd alfabet. Alfabet betekent een reeks letterteke…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "De uitvinding van de boekdrukkunst"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Bruno van de Vliet, 21-10-2017 10:18 #8
In de reacties lees ik veel onkunde. Gutenberg heeft helemaal niet de drukpers uitgevonden, dat hebben de chinezen gedaan 300 jaar voor hem. Gutenberg was een alchimist en hij heeft een legering gevonden om letters te gieten die een scherpe afdruk gaven, die sterk genoeg waren voor hergebruik en die gemakkelijk konden geklasseerd worden in zogenaamde zetkasten. Gutenberg heeft jaren gezocht naar die legering en dat heeft tot het bankroet van zijn firma geleid. Van Laurens Janszoon Coster is alleen geweten dat hij met houten letters drukte - en niet met tinnen letters, dat zou ook helemaal niet kunnen. Tin is ongeschikt en onbestendig genoeg om letters mee te gieten die fijne lettertekens op hogere oplagen zou verdragen.
Een andere bijdrage over Moretus is volledig verkeerd omdat het hier over de schoonzoon gaat van Christopher Plantijn en dat is zo'n 150 jaar later. Reactie infoteur, 28-12-2017
Bedankt!

Anoniemiteiten, 01-06-2016 08:39 #7
Ik heb een vraag: verschillende mensen probeerden een manier te vinden om sneller boeken te maken aan het einde van de middeleeuwen. hoe deden de chinezen dat? Reactie infoteur, 18-07-2016
Bedankt, maar sorry geen idee

P. de Groot, 11-01-2016 16:50 #6
Dat Coster de boekdrukkunst heeft uitgevonden is een totale misvatting. Als hij wat zou hebben uitgevonden zal dat de losse letterdruk zijn, zodat deze letters meerdere keren gebruikt konden worden. Zo is het beroep handzetter ontstaan, wat nu niet meer bestaat.

pdg

Mariacaris, 15-06-2012 12:54 #5
Ik las enige jaren geleden dat de boekdrukkunst werd uitgevonden door een man uit Tours (Fr.) geboren 1514. naam Mouretouche. Hij kwam naar Haarlem, trouwde een Nederlandse vrouw woonde in Antwerpen en werkte in Gent. Zijn nalatenschap is te vinden in een patriciërshuis in Gent of Antwerpen. Er zouden 1562 publicaties en 25000 werken zijn bewaard. Op de beneden verdieping zijn 48 werken van RUBENS te bezichtigen.
Ik lees wel de naam MORETUS, waarschijnlijk de verbastering van zijn oorspronkelijke naam? Huis zou te vinden zijn bij de VRIJDAG MARKT in Antwerpen?

Alman, 25-04-2012 17:05 #4
De bijbels uit Mainz zijn van na 1450, en Gutenbergs naam staat nergens in 'zijn' bijbels vermeld. Wanneer men het in Duitsland honderd jaar nadien over de uitvinding van de boekdrukkunst had, werd alleen naar de eerste drukpers uit Mainz verwezen, Gutenberg werd niet eens genoemd. Ook bestaat er geen portretten uit de tijd van deze Duitse uitvinder, terwijl hij zo beroemd zou zijn geweest. Er zijn enkele processtukken, maar die tonen niet aan dat de geheime uitvinding waaraan Gutenberg werkte een drukpers was. Nota bene de gezaghebbende Keulse Kroniek van 1499 meldt bovendien, dat de boekdrukkunst in Holland is uitgevonden. Het lijkt niet waarschijnlijk dat dit een verzinsel is, het is zelfs aannemelijk dat de schrijver de drukker uit Mainz heeft gekend.
Mocht Gutenberg zich werkelijk met de drukkunst hebben beziggehouden, dan is er nog de kwestie van de techniek. Hij kwam kennelijk niet op het idee om de letters in lood te gieten, en liet alle benodigde letters snijden. Uit onderzoek is immers gebleken dat de bijbels uit Mainz met verschillende letters is gedrukt, elke letter liet hij snijden. Financieel natuurlijk een bodemloze put, waardoor geldschieters hem voor de rechter daagden. Het zou kunnen dat Gutenberg Hollands drukwerk in handen had gekregen, maar niet begreep dat het met gegoten drukletters was vervaardigd. Een reden te meer voor twijfel rond de Duitse claim.
Wikipedia verwijst naar een krantenbericht uit 1982, waarin wordt gemeld dat een Haarlems handschrift uit 1430 werd geveild, met… een twaalftal drukletters.
Ieder moet weten wat hij zelf geloofd, maar dat de bakermat van de boekdrukkunst in Duitsland ligt, is geen vaststaand feit.

Peter, 17-07-2010 00:08 #3
Het zal een eeuwige strijd blijven tussen Coster en Gutenberg. Coster was er wat betreft de boekdrukkunst vroeg bij, maar wat betreft zijn kleinkinderen heb ik zo mijn twijfels. M.i. liep hij niet op z´n 18de met dit grut door de Haarlemmerhout.

Maaike, 11-01-2008 11:03 #2
Hartstikke handig artikel als je Maatschappijleer moet maken. Zeer bedankt :-p

Amber, 24-11-2007 11:47 #1
Het is heel ingewikkeld uitgelegd ik snap er niks van Johannes Gutenberg heeft de boekdrukkunst uitgevonden maar waar woonden hij, hoeveel kinderen had hij? Ik moet dat wel weten voor een les van latijn!

Infoteur: Storm
Gepubliceerd: 24-11-2006
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 8
Schrijf mee!