InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Serie Q van Jussi Adler-Olsen

Serie Q van Jussi Adler-Olsen

Serie Q van Jussi Adler-Olsen Serie Q van Jussi Adler-Olsen bevat tot op heden vier delen die in Nederland zijn gepubliceerd. Het eerste deel is De vrouw in de kooi, het tweede De fazantenmoordenaar, het derde De noodkreet in de fles en het vierde Dossier 64. De serie gaat over Afdeling Q die werkt aan onopgelost moordzaken. De afdeling staat onderleiding van politieman Carl Mørk. De auteur werkt aan een vervolg op de boeken. Het laatste deel tot nu toe verscheen in 2013, Het Marco-effect. Er zullen nog meerdere delen verschijnen.

Over Serie Q

Serie Q van Jussi Adler-Olsen gaat over Carl Mørk, een politieman die werkt op de Afdeling Q. Afdeling Q is een speciale politieafdeling waar de zogenaamde ‘cold cases’ nog eens tegen het licht worden gehouden. Carl en zijn afdeling werken aan onopgeloste zaken en proberen hierin een doorbraak te realiseren. De hoofdpersonen op deze afdeling zijn Carl Mørk en zijn ondergeschikte Assad. Carl is een begaafde en onorthodoxe rechercheur. Hij krijgt bij zijn werk assistentie van Assad, een gevluchte Syriër.

Boeken uit Serie Q op volgorde:

 1. De vrouw in de kooi
 2. De fazantenmoordenaars
 3. De noodkreet in de fles
 4. Dossier 64
 5. Het Marco-effect

De auteur werkt aan een vervolg op de huidige vier boeken. Het is bedoeling dat er ongeveer tien delen zullen worden gepubliceerd.

De vrouw in de kooi

In het eerste boek, De vrouw in de kooi, verdwijnt de jonge, linkse politica Merete Lynggaard zonder dat ze een spoor achterlaat. In de media wordt van alles gesuggereerd. Het zou een moord kunnen zijn, zelfmoord, maar ook een geplande vrijwillige verdwijning. De verdwijning is vijf jaar geleden als Carl en zijn team aandacht aan de zaak besteden. Ze komen op het spoor van een crimineel die wordt gedreven door haat.
In de tweede verhaallijn worden de belevenissen van de slachtoffer, Merete Lynggaard, gevolgd. Ze worden gevangen gehouden in een kooi. Het blijkt een compressieruimte te zijn, waarin het leven ondraaglijk is. Ze leeft in toenemende wanhoop, terwijl haar onbekende ontvoerders haar observeren.

 • Oorspronkelijke titel: Kvinden i buret
 • Omvang: 382 p.
 • ISBN: 9789044615975
 • Prijs: va. € 8.00
 • Datum: Mei 2010

De fazantenmoordenaars

In het tweede boek, De fazantenmoordenaars, belandt de zaak van een ogenschijnlijk opgeloste moordzaak op het bureau van Carl Mørk in Afdeling Q. In 1987 werden twee verminkte lichamen, broer en zus, gevonden in een zomerhuisje. De dader bevindt zich in een groep van kostschoolleerlingen die uit de rijkste kringen van het land afkomstig zijn. De zaak verdwijnt in de doofpot, totdat een van de verdachten zich vrijwillig aangeeft. De zaak lijkt opgelost. Carl gaat samen met zijn assistent Assad op onderzoek uit. Het brengt hen in aanraking met de armste mensen die op straat leven en de rijkste mensen van het land. Hij moet de zaak van hogerhand echter achter zich laten. Maar stapje voor stapje weten ze de zaak uiteindelijk op te lossen en komen ze bij de fazanten moordenaars.

 • Oorspronkelijke titel: Fasandræberne
 • Omvang: 405 p.
 • ISBN: 9789044615982
 • Prijs: va. € 12.00
 • Datum: Juli 2010

De noodkreet in de fles

De noodkreet in de fles is het derde boek in de Serie Q. Dit keer werkt de afdeling aan een oplossing voor een vreemde brief die gevonden is per flessenpost. Op het papier blijkt menselijk bloed te zitten en er staat een onduidelijk stuk tekst op geschreven. Langzaamaan komen ze erachter wat er op het papier staat en blijkt te noodkreet serieuzer dat ze hadden gedacht. In 1996 blijken twee jongens te zijn verdwenen. Carl en Assad ontdekken dat deze zaak niet op zichzelf staat, maar dat er nog vele andere ontvoeringen in het land zijn gewest. Allen houden verband met verschillende religieuze sekten in Denemarken. En alle zaken hebben te maken gehad met enige vorm van afpersing. Uiteindelijk leidt het tot een bloedstollende achtervolging en ontknoping.

 • Oorspronkelijke titel: Flaskepost fra P.
 • Omvang: 494 p.
 • ISBN: 9789044615999
 • Prijs: va. € 12.00
 • Datum: Oktober 2010

Dossier 64

Het nieuwste boek in de serie is Dossier 64. In dit deel zorgt geweldpleging in Kopenhagen ervoor dat Carl’s assistente Rose gaat graven in een zaak van prostituee. Het dossier komt uit een stapel mappen die in de ijskast zijn gezet. Carl en Assad worden uiteindelijk gedwongen om met de zaak aan de slag te gaan. Ze komen achter verdachte aanwijzingen die leiden naar een eiland waar naartoe vroeger vrouwen van lichte zeden door de politie werden gedeporteerd en aan hun lot overgelaten. De hel op aarde.

 • Oorspronkelijke titel: Journal 64
 • Omvang: 469 p.
 • ISBN: 9789044617559
 • Prijs: va. € 14.95
 • Datum: Mei 2011

Losse boeken

Jussi Adler Olsen schreef naast deze serie boeken ook drie standalones/losse boeken:
 • Het alfabethuis, 432p, juni 2001, 9789026981944
 • De bedrijfsterrorist, 528p, mei 2002, 9789026982606
 • Het Washingtondecreet, 448p, januari 2012, 9789044618198
© 2012 - 2017 Blackshadow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Jussi Adler-Olsen en de Serie QJussi Adler-Olsen: een zeer getalenteerde Deense schrijver die al sinds lange tijd erg succesvol en populair is in Denem…
Review: The Introvert Advantage - Marti Olsen LaneyReview: The Introvert Advantage - Marti Olsen LaneyHet onderwerp van deze boekbespreking, “The Introvert Advantage” van schrijver Marti Olsen Laney, komt uit 2002 en besch…
Persoonlijkheid en geboortevolgordePersoonlijkheid en geboortevolgordeBepaalt de volgorde waarin iemand geboren wordt zijn of haar persoonlijkheid? Is de oudste per definitie een leider en d…
Mary-Kate en Ashley Olsen, een biografieMary-Kate en Ashley Olsen, een biografieMary-Kate en Ashley Olsen zijn twee Amerikaanse actrices die bekend zijn geworden door hun rol in de Amerikaanse komedie…
Sieraden: Aparte ringen trendsEen cocktailring is al jaren een statement sieraad, maar we zien steeds meer andere soorten ringen voorbijkomen. Zoals d…
Bronnen en referenties
 • http://uitgeverijprometheus.nl/

Reageer op het artikel "Serie Q van Jussi Adler-Olsen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Reacties

Linda, 02-08-2016 16:25 #3
Heb eerst de vrouw in de kooi gelezen en heb de fazantenmoordenaars bijna uit, moeilijk om te stoppen! Heb nog 3 andere boeken van de serie q gekocht ( dossier 64, de noodkreet in de fles, de grenzeloze) Het marco effect ga ik nog zeker aanschaffen. Heb ook de 2 dvd's besteld. een leuke verslaving, die Jussi Adler-Olsen!

Martinmorisse, 03-05-2016 08:05 #2
Wanneer verschijnt het volgende deel van serie q?

René Hoogenberk, 08-09-2015 09:38 #1
Ik heb "De noodkreet in de fles" gelezen en op Film1 de verfilming van het boek "De vrouw in de kooi" van Jussi Adler-Olsen gezien. In één woord: magistraal. Ik ga nu de resterende boeken lezen, dat is zeker.

Infoteur: Blackshadow
Laatste update: 17-06-2014
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 3
Schrijf mee!