2012: Het einde van de wereld

2012: Het einde van de wereld De laatste dag op aarde zou zijn op 21 december 2012. Dat is in ieder geval wat de Maya kalender voorspeld. Maar wat is nu precies het verhaal achter het einde van de wereld? Waarop is deze gedachte gebaseerd? Wat houdt de voorspelling in? Hoe zal de wereld eindigen? Hier een overzicht over de voorspelling(en) van het einde van de wereld.

Het einde van de wereld

Al vele keren is het einde van de wereld voorspelt, maar nog elke keer weet de aarde en de mens te ontsnappen aan dat lot. Ook dit jaar, op 21 december, wordt het einde van ons leven voorspelt.

Het eind van de wereld kan op verschillende manieren aantreden:
 • Door menselijk handelen (cultuurramp);
 • Door ondergang van de menselijke beschaving (filosofisch);
 • Voorspeld via religie;
 • Buitenaardse gebeurtenis (astronomie).

Cultuurramp

Menselijk handelen zou op allerlei manieren het eind van de wereld kunnen veroorzaken. Dit zou te maken kunnen maken met een te laag geboortecijfer, waardoor uiteindelijk nog maar heel weinig mensen op de wereld zijn. Het zou ook kunnen komen door milieuvervuiling, door een opwarming van de aarde, of door een eventuele Derde Wereldoorlog. Riskant wetenschappelijk onderzoek zou ook een oorzaak kunnen zijn, via nanotechnologie, deeltjesfysica (gemaakte oerknal), of biotechnologie.

Filosofie

Pessimisme zou al genoeg kunnen zijn om de mensheid te eindigen, volgens Arthur Schopenhauer, die stelde dat de menselijke slechtheid onoplosbaar is. De aarde zou namelijk beter af zijn zonder de mens.

Religie

Vele religies hebben het eind van de wereld en het begin van een nieuwe wereld voorspeld. In de Noordse mythologie was er Ragnarok, waarbij de goden en de wereld zouden ondergaan en een nieuwe wereld zou herrijzen. Volgens de boeddhisme was er het nirwana, bij de christenen de hemel.

Astronomie

Over astronomische gebeurtenissen zijn al vele science fiction films gemaakt. Een meteorietinslag zou het einde kunnen betekenen van de mensheid, maar zo ook de opwarming van de aarde, of de zon die opzwelt tot een "rode reus", zodat de temperatuur op de aarde te hoog wordt om te overleven.

Recente voorspellingen van het einde van het jaar

Begin mei 2000

In mei zouden zes hemellichamen samenkomen wat het einde van de wereld zou betekenen. Daarnaast was het natuurlijk het begin van een nieuw millennium, wat grote angsten bij mensen teweegbracht.

30 maart 2010

De oerknal zou worden nagebootst door de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) in Genève met een deeltjesversneller. De angst was onder een aantal wetenschappers dat deze knal niet in de hand gehouden kon worden.

21 mei 2011

Volgens Harold Camping zou we wereld vergaan door de Opname van de gemeente, waarbij 3% van de bevolking zou worden meegenomen naar de hemel door God. Dit vond vooral het geloof bij evangelische christenen. Een plaag zou over de wereld trekken, maar Jezus Christus zou voordat dit zou gebeuren een aantal mensen meenemen in de hemel. Deze datum werd later verschoven naar 21 oktober.

28 oktober 2011

Hoewel nu het einde van de wereld gesteld staat op 21 december 2012, was het daarvoor nog op 28 oktober. Deze berekening bleek echter niet te kloppen en werd dus later hersteld.

De Maya kalender

Heren van de Nacht

Er bestaan meerdere kalenders die de Maya's gebruiken, zoals de Heren van de Nacht, bestaand uit negen dagen. Elke god zou regeren over een bepaalde nacht en vormen samen een eindeloze cyclus van stadia die elkaar opvolgen. Het is in principe te vergelijken met een week. De weekdagen zoals wij ze kennen zijn eveneens gebaseerd op namen van Goden (Germaans):
 1. Maandag: maan;
 2. Dinsdag: Tiwaz;
 3. Woensdag: Wodan;
 4. Donderdag: Donar;
 5. Vrijdag: Friia;
 6. Zaterdag: Saturnus
 7. Zondag: zon.

De Azteekse kalender kent ook Negen Heren van de Nacht: Xiuhtecuhtli, Itztli, Piltzintecuhtli, Cinteotl, Mictlantecuhtli, Chalchiuhtlicue, Tlazolteotl, Tepeyollotl, en Tlaloc.

Vier kwadranten

Een volgende kalender bestaat uit 819 dagen, opgesteld uit drie heilige getallen (7 x 9 x 13). Elk kwadrant is weer verbonden aan een kleur en een windrichting.

De drie belangrijkste kalenders

De drie belangrijkste kalenders van de Maya's zijn:
 • De Tzolkin;
 • De Haab;
 • De Lange telling.

De Tzolkin is de religieuze kalender en bestaat uit 260 dagen en uit 2 cyclussen (de ene 13 dagen en de ander 20 dagen).

De Haab is de burgerlijke kalender en bestaat uit 365 dagen.

De Lange telling is de historische kalender en gebaseerd op de steen van 360 dagen. Het is de Lange telling die voorspelt dat 21 december de laatste dag van de aarde is. Dit zou namelijk de laatste dag zijn van de laatste baktun (de vijfde eenheid van de Mayakalender, na de dag, de winal, de tun en de katun). De baktun telt 20 katun, welke 20 tuns, ofwel 7200 dagen telt.
 • Een winal is 20 dagen;
 • Een tun is 18 winals (360 dagen);
 • Een katin is 20 tuns (2700 dagen).

Op 11 augustus 3114 voor Christus zou volgens de Maya's de schepping van de wereld zijn. Dit was bij 13 baktun, 0 katun, 0 tun, 0 winal en 0 dagen (13.0.0.0.0). Na 12.19.19.17.19 begint dus de kalender weer op 13.0.0.0, en dit betekent dus het einde van de telling. De dag dat de kalender weer naar 13.0.0.0.0 springt is op 21 december 2012 volgens onze telling.

De film 2012

In 2009 kwam de film 2012 uit, waarin de aarde werd vernietigd door natuurrampen. Enkele mensen hebben echter arken gebouwd waarmee zij proberen te overleven. Het is een film vol special effects waarin enorme monumenten tegen de grond slaan wanneer wind en water hun sporen achterlaten.
© 2012 - 2020 Moneyq89, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sHet getallensysteem en rekensysteem van de Maya'sRond de 14e eeuw zijn er een aantal Europeanen naar Amerika vertrokken waar ze allerlei volkeren ontdekten. Een van deze…
Maya piramides en gebouwenMaya piramides en gebouwenMaya piramides behoren tot de meest indrukwekkende monumenten in de moderne wereld. Dit artikel zal ingaan over verschil…
De beschaving van de Maya’sDe beschaving van de Maya’sVele eeuwen geleden was er in wat nu Midden-Amerika is, een beschaving die veel kennis had van wiskunde en astronomie. D…
Het schrift van de Maya's, een boeiend verhaal!Het schrift van de Maya's, een boeiend verhaal!De Maya's waren een unieke en machtige beschaving. Ze laten dit zien in talrijke ruïnesteden en hun fraai bewerkte stene…

De samurai - een Japanse krijgerDe samurai - een Japanse krijgerIn de Japanse geschiedenis van de krijgsmacht kent men de samoerai. De samoerai, of "hij die dient", was een man die in…
Meest bizarre begrafenissenMeest bizarre begrafenissenWanneer iemand sterft, moet ook afscheid genomen van het lichaam. In Nederland kennen we de begrafenis en crematie, maar…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org/

Reageer op het artikel "2012: Het einde van de wereld"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Moneyq89
Gepubliceerd: December 2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!