Geografie Israël: de Arabische bevolking van Israël

Geografie Israël: de Arabische bevolking van Israël De Israëlische Arabieren bestaan uit moslims en christenen. De moslims zijn de meest homogene groep. Ze behoren tot de Soennietische tak van de islam. Persoonlijke en religieuze zaken worden door de islamitische rechtbanken (sharia) geregeld. Een speciale groep moslims zijn de Circassiërs. Dit zijn vluchtelingen die uit de zuidelijke Oekraïne en de noordelijke Kaukasus kwamen. Ze onderscheiden zich van de andere moslims qua architectuur van huizen en moskeeën. De christelijke Arabieren kennen een variëteit aan kerkelijke gemeenschappen. Ook niet-Arabieren behoren tot de christelijke gemeenschap van Israël. Verder aandacht voor Bedoeïenen en Druzen.

Sterke groei van de Arabische bevolking 1948-2012

Na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948-1949 woonden nog maar 150.000 Arabieren in de nieuwe Joodse staat Israël. In 2012 is de bevolking inmiddels gegroeid tot 1,2 miljoen. Dit is ongeveer 20% van de gehele Israëlische bevolking. De meeste Arabieren (90%) zijn moslims. Hun procentuele groei is sinds 1948 toegenomen terwijl het percentage christelijke Arabieren is afgenomen. Met de komst van nieuwe Joodse immigranten nam het percentage Arabieren in de jaren '50 van de vorige eeuw af tot 11%. Maar dankzij een sterke natuurlijke bevolkingsgroei en afname van Joodse immigratie steeg het percentage Arabieren tot 20%.

In 2009 bedroeg de natuurlijke bevolkingsgroei van de Arabische bevolking ongeveer 2,6% per jaar. Dat was in 2000 nog 3,8%. Er is dus sprake van een daling. In 2008 is de grootte van een Arabische gezin gemiddeld 4,8 en dat van een Joods gezin gemiddeld 3,5.

Arabische gemeenschappen in Israël geografische spreiding

gemeenschappen

Er zijn meer dan 110 Arabische gemeenschappen in Israël (inclusief 9 steden, 33 rurale nederzettingen, 13 Druzische dorpen) waar ongeveer 70% van de Arabieren woont. Ongeveer 24% woont in gemengde Joods-Arabische steden. In West-Jeruzalem is ongeveer 30% van de bevolking Arabisch. In Akko, Ramle, Lod en Ma'alot-Tarshiha is ongeveer 20% Arabisch. In Tel Aviv, Haifa en Nazareth Illit is minder dan 10% Arabisch. Verder woont 1% van de Arabieren in Joodse steden. De rest, met name Bedoeïenen, woont in niet-erkende dorpen in het zuiden van het land.

moslims

De meeste Arabische gemeenschappen zijn homogeen. In 81 gemeenten is de bevolking voor meer dan 90% moslim. De meerderheid (46%) woont in het noorden. In de regio Jeruzalem woont 18%; in de regio Haifa woont 15% en in de regio Tel Aviv 1%. De rest is verdeeld over centraal en zuid Israël. De meerderheid van de moslims zijn Soennieten. Het geloof varieert van seculier tot strenggelovig. Vanaf de jaren '80 is de Islamitische Beweging aan het groeien. Deze wil Israël vervangen voor een islamitische staat.

christenen

De christelijke Arabieren wonen voornamelijk in Noord Israël. Nazareth is een belangrijk centrum. Ze hebben een lager geboortecijfer dan de Joden en de moslims. Ze zijn ook moderner en westerser dan de moslims. Verder zijn ze over het algemeen politiek gematigd. Het geloof is gevarieerd: Oosters orthodox, Rooms Katholiek, Griek Katholiek en Protestants. Af en toe zijn er botsingen tussen christelijke en islamitische Arabieren.

Arabisch officiële taal

Arabisch is een officiële taal in Israël. Overheidsdocumenten worden in het Hebreeuws en het Arabisch gepubliceerd.

traditionele en pragmatische Arabieren

De Arabische sector bestaat uit traditionele Arabieren die vooral loyaal zijn aan de clan (hamula) en familie, en uit pragmatische Arabieren die zoveel mogelijk samenwerken met de Israëlische overheid om voordelen te krijgen voor de Arabische sector. Vooral Arabische burgemeesters lobbyen voor de Arabische belangen. Ze zijn het niet noodzakelijkerwijze eens met Israël als Joodse staat maar ze proberen te genieten van de voordelen: democratie, hogere levensstandaard en een stabiele maatschappij (vergeleken met andere Arabische landen of de Palestijnen onder bestuur van de Palestijnse Autoriteit of Hamas).

communisten, nationalisten en islamisten

Arabische communisten, nationalisten en islamisten willen een Arabische staat. De communisten zijn tegenwoordig een vage linkse partij. Nationalisten identificeren zichzelf met de PLO. En de islamisten willen een islamitische staat en steunen Hamas.

Circassiërs geografische spreiding

Er wonen ongeveer 3000 Circassiërs in Israël, voornamelijk in Kfar Kana en Rehaniya. De kinderen gaan naar Joodse of Arabische scholen. Ze dienen ook in de IDF. Ze hebben een eigen rechtssysteem gebaseerd op de Khabza.

Bedoeïenen geografische spreiding

Er wonen ongeveer 170.000 Bedoeïenen in Israël. Hiervan wonen 110.000 in de Negev, 50.000 in Galilea en 10.000 in Centraal Israël. Formeel zijn het Arabieren. Maar ze tonen hun loyaliteit aan hun stam en clan i.p.v. aan Arabieren of moslims als een groep. Ze zijn armer en lager opgeleid dan de andere Arabieren. Ze hebben het hoogste geboortecijfer. Verder hebben ze gezondheidsproblemen vanwege slechte sanitaire voorzieningen en toegang tot schoon water. De Israëlische overheid wil dat de Bedoeïenen hun nomaden bestaan opgeven en in steden en dorpen gaan wonen. Dit leidt af en toe tot problemen. Een klein percentage van de Bedoeïenen dient in het Israëlische leger.

Druzen geografische spreiding

Druzen behoren etnisch gezien tot de Arabieren maar zij hebben een andere identiteit en functioneren als een onafhankelijke gemeenschap met een andere kijk op de wereld en politiek oriëntatie. De Druzische religie is een mix van mystiek, monotheïsme, vroegere religies en verwijzing naar historische figuren die rechtvaardigheid promoten. Het is niet mogelijk tot het Druzische geloof te bekeren. De Druzen hebben verschillende heilige plekken in Israël waaronder het graf van Jitro (schoonvader van Mozes).

Israël erkent de Druzische gemeenschap als religieuze minderheid. Dit betekent dat de Druzen eigen rechtbanken hebben en een spiritueel leiderschap die door Israël erkend wordt. Ze spreken Arabisch maar vaak met Hebreeuwse woorden. In 2010 leefden ongeveer 124.000 Druzen in Israël (1,6% van de totale bevolking). Ze wonen in Druzische nederzettingen of in nederzettingen waar ook islamitische en christelijke Arabieren wonen. De nederzettingen liggen op de berg bKarmel bij Haifa, in Galilea en op de Golan Hoogvlakte (10% is daar Israëlisch staatsburger). Daliyat al-Karmel is de grootste Druzische stad. Druzen op de Golan hebben familie in Syrië wonen. Ze houden via megafoons en mobiele telefoons contact met elkaar.

Sinds 1956 dienen Druzen in de IDF (hoge posities binnen de grenspolitie). Er is een speciaal Druzisch bataljon. Er is ook een Druzische Zionistische Organisatie. Hun stemgedrag varieert van de Arabische Balad partij tot Jisraeel Beitenoe.

Lees verder

© 2013 - 2020 Etsel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Arabische wereld: wat is de Arabische wereld?Veel mensen denken bij de Arabische wereld aan de Islamitische landen. Maar het islamitische land Turkije is bijvoorbeel…
Judea en Samaria 4: Masterplan 1970 -niet politiek geladenIn 1949 had Israël een gebied van ongeveer 20.700 km² kilometer in bezit. Na verovering van Judea en Samaria in 1967 kwa…
Judea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieJudea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografieMocht er ooit een vredesregeling komen tussen Israël en de Palestijnen dan zullen bepaalde delen van Judea en Samaria ge…

Tapa: de verbindende schakel tussen de volkeren van OceaniëAl sinds duizenden jaren klinkt er op de eilanden van Oceanië hetzelfde geluid. Ingezet door een enkele vrouwenstem volg…
Dode Zeerollen in Drents MuseumDode Zeerollen in Drents MuseumDe Dode Zeerollen zijn een van de belangrijkste archeologische vondsten en ze reizen regelmatig de wereld over om te wor…
Bronnen en referenties
  • Israel: a regional geography - Yehuda Karmon
  • Israel - Barry Rubin

Reageer op het artikel "Geografie Israël: de Arabische bevolking van Israël"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Etsel
Laatste update: 03-07-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Special: Geografie Israël
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!