Geografie Israël: verhouding Joden – Arabieren

Geografie Israël: verhouding Joden – Arabieren Omdat de Israëlische Arabieren niet volledig willen integreren in de Israëlische maatschappij -zij willen niet de Westerse levensstijl accepteren- ontstaan er nogal wat ongelijkheden tussen Joden en Arabieren. Israël erkent de Arabische gemeenschap als een religieuze en culturele minderheid met een eigen taal (Arabisch). In theorie zijn alle burgers van Israël gelijk. Het enige verschil is dat Joden en Druzen dienstplicht hebben en de Arabieren niet. In de praktijk zijn er meer verschillen: economische ongelijkheid, ongelijkheid op het gebied van onderwijs, en ongelijkheid op het gebied van subsidies. Overigens is het goed te constateren dat ultra-orthodoxe Joden vaak ook niet willen integreren in de Israëlische maatschappij en zij om die reden eveneens een achterstand hebben op economisch gebied en het gebied van seculier onderwijs.

Ongelijkheid tussen Joden en Arabieren

Economische ongelijkheid

De economische ongelijkheid tussen Joden en Arabieren wordt vooral veroorzaakt door de vlucht van goedopgeleide Arabieren in de oorlog van 1948-1949. Tegenwoordig zijn de helft van de gezinnen die onder de armoedegrens leven Arabieren (ook veel ultra-orthodoxe Joden leven onder de armoedegrens). In de Arabische steden in Israël is de hoogste werkloosheid. Toch is de economische situatie van Arabieren in Israël beter dan in de meeste Arabische landen. De hoge werkloosheid wordt veroorzaakt door het lage opleidingsniveau en omdat Arabische vrouwen nauwelijks deelnemen aan het arbeidsproces.

Ongelijkheid op het gebied van educatie

Gemiddeld ontvangen Joden drie jaar meer onderwijs dan Arabieren. Dit was in het verleden vier jaar. Christelijke Arabieren zijn beter opgeleid dan moslim Arabieren. Bij christenen genieten mannen en vrouwen evenveel onderwijs. Bij moslims zijn de mannen beter opgeleid. Het grootste verschil in ongelijkheid op het gebied van onderwijs tussen Joden en Arabieren is te zien op de universiteiten. Slechts 10% van alle studenten zijn Arabieren (ze maken 20% van de bevolking uit). Ook krijgen Joodse scholen meer geld toegewezen dan Arabische scholen. Dit wordt gedeeltelijk veroorzaakt door gebrekkige belasting betaling door Arabische burgers zodat er een tekort is om diensten en projecten te financieren. Ook hebben Arabieren minder vrijwilligersorganisaties om geld in te zamelen. Daarnaast zijn Arabieren onderling te verdeeld om te lobbyen voor meer geld.

Toch ligt ook een deel van de schuld bij de Israëlische overheid die Arabieren discrimineert. Dat heeft vooral met het veiligheidsrisico te maken. Maar de kloof in het toekennen van onderwijsgeld wordt wel kleiner.

Stabiele relatie tussen Arabieren en Joden in Israël

Hoewel de verhouding tussen Joden en Arabieren niet warm genoemd kan worden is ze redelijk stabiel. Uit een peiling in 2003 bleek dat 70% van de Israëlische Arabieren Israël accepteren als Joods democratische staat waarbij Joden en Arabieren zij aan zij leven. Uit dezelfde peiling bleek dat 38% van de Israëlische Arabieren het Zionistische principe accepteert dat de Joden de meerderheid moeten vormen.

Toch zien beide bevolkingsgroepen de relatie tussen Joden en Arabieren niet als goed. In 2007 bleek dat 54% van de Joden vindt dat beide bevolkingsgroepen historisch recht op het land hebben. Bij de Arabieren was dat 49%. Ook vindt slechts 56% van de Joden dat Arabieren dezelfde rechten mogen hebben.

Spanningen tussen Israëlische Arabieren en Joden in Israël

Tot 1966 leefden de Israëlische Arabieren in Israël onder militair bestuur. De grootste confrontatie tussen Israëlische Arabieren en Joden vond plaats in 1956 toen 48 Arabieren in Kafr Qassam door de Israëlische grenspolitie werden gedood tijdens de avondklok die was ingesteld in Arabische dorpen bij de grens met Jordanië uit vrees voor Jordaanse infiltratie. Elf soldaten van de grenspolitie en twee officieren werden veroordeeld, maar kregen later strafvermindering.

Ook in 1976 waren er spanningen in verband met grond onteigening van Arabische land in Galilea voor de bouw van Joodse nederzettingen. In antwoord hierop begonnen de Arabieren met een algemene staking op 30 maart 1976. De politie opende het vuur wat leidde tot 6 doden en veel gewonden. Of dit uit zelfverdediging gebeurde is moeilijk vast te stellen. Sindsdien houden Arabieren elk jaar op 30 mei de zogeheten Landdag.

Een ander incident vond in 2000 plaat toen Israëlische Arabieren gingen protesteren n.a.v. de Tweede Intifada op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza. Sommige protesten ontaarden in geweld. De Israëlische politie doodde 12 Arabieren. Uit een onafhankelijk onderzoek bleek dat de politie onvoldoende was voorbereid en te veel geweld had gebruikt. De Commissie Or beval aan dat minister van interne veiligheid, Shlomo Ben-Ami, zou moeten aftreden. Ook werden twee Arabische Knessetleden en een lid van de Islamitische Beweging verantwoordelijk gehouden. De Commissie Or erkende dat er officieel sprake is van discriminatie tegen Israëlische Arabieren.

Arabieren beïnvloed door de Israëlische en Palestijnse samenlevingen

Sinds de oprichting van de staat Israël is de Arabische gemeenschap beïnvloed door de Israëlische en Palestijnse samenlevingen. Vooral via educatie is zijn de Israëlische Arabieren door Israël beïnvloed. Veel Arabieren werken ook binnen de Joodse sector en spreken vloeiend Hebreeuws. Tegelijkertijd zijn er contacten met de Palestijnen en zijn Arabieren gefrustreerd over hun Arabische status in Israël. Dit leidt tot sympathie voor de Palestijnse zaak. Veel Arabieren, niet de meerderheid, willen van Israël een Palestijnse staat maken.
© 2013 - 2022 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Israëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodIsraëlisch-Arabisch conflict: Rol voor elke JoodOf de Joden het willen of niet, maar iedere Jood is betrokken bij het Land Israël. Elke Jood is met elkaar verbonden. Al…
Israëlisch-Arabisch conflict: Joods recht op Land IsraëlIsraëlisch-Arabisch conflict: Joods recht op Land IsraëlAan de oorsprong van de Arabische retoriek ligt de volgende basis bewering: "De Zionisten zijn indringers. Het is ons la…
Geografie Israël: demografie Israëlische bevolkingGeografie Israël: demografie Israëlische bevolkingNa de Onafhankelijkheidsoorlog was de bevolkingssamenstelling van Israël wezenlijk veranderd. Veel Arabieren waren op de…
Judea en Samaria: strijd om land Joden – ArabierenJudea en Samaria: strijd om land Joden – ArabierenIn Judea en Samaria strijden Joden en Arabieren om land (zowel wat territorium als levensbron betreft). De Arabieren cla…

De piramidebouwers: onbekend en onbegrepenmijn kijk opDe piramidebouwers: onbekend en onbegrepenDe piramides in Egypte zijn gebouwd door de Egyptenaren. De piramides waren graven voor de farao's. De piramide van Cheo…
Tapa: de verbindende schakel tussen de volkeren van OceaniëAl sinds duizenden jaren klinkt er op de eilanden van Oceanië hetzelfde geluid. Ingezet door een enkele vrouwenstem volg…
Bronnen en referenties
  • Israel - Barry Rubin
Jehoeda (1.535 artikelen)
Laatste update: 28-06-2022
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.