Judea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografie

Judea en Samaria 14: Joods-Palestijnse demografie Mocht er ooit een vredesregeling komen tussen Israël en de Palestijnen dan zullen bepaalde delen van Judea en Samaria geannexeerd worden inclusief een aantal Palestijnen die in dat gebied wonen. De demografische verhoudingen zijn één van de cruciale problemen waarmee Israël geconfronteerd wordt. Er moet met vier gebieden rekening worden gehouden: Oost-Jeruzalem, Judea en Samaria, de staat Israël binnen de Groene Lijn, en de Joodse nederzettingenblokken die geannexeerd zullen worden. In elk van de gebieden is sprake van een gemengde bevolking.

Verhoudingen Joden - Arabieren

Judea en Samaria

De Arabische bevolking van Judea en Samaria is tussen 1967 en mei 2012 4,4 keer groter geworden van 600.000 naar 2.657.029. Deze groei is te danken aan het hoge geboortecijfer en externe immigratie naar de gebieden. Op basis van het bevolkingsregister van Israël is het exacte aantal Joden in Judea en Samaria 435.159, met ingang van 1 januari 2018. De statistiek omvat niet de ongeveer 315.000 Joden die in de oostelijke wijken van Jeruzalem wonen, wat ook technisch de "Westelijke Jordaanoever" is.

Israël binnen de Groene Lijn

Binnen de bestandslijnen van 1949 (inclusief Jeruzalem) is de Joodse bevolking tussen 1967 en 2009 gegroeid van 2.383.000 naar 5.703.700, terwijl de Arabische bevolking is toegenomen van 392.700 naar 1.535.600.

Arabische bevolking groeit sneller dan de Joodse bevolking

Zowel in Judea en Samaria als binnen de Groene Lijn groeit de Arabische bevolking sneller dan de Joodse bevolking. Binnen twintig tot dertig jaar zullen de Joodse en Arabische bevolkingen waarschijnlijk even groot zijn. Om het Joodse karakter van de staat te handhaven lijkt het volgens geograaf Elisha Efrat wenselijk om alleen Israël binnen de Groene Lijn te handhaven en afstand te doen van Judea en Samaria alsook Oost-Jeruzalem.

Wanneer Israël Joodse nederzettingenblokken annexeert zullen er automatisch zo'n 100.000 Palestijnen onder Israëlisch bestuur vallen (Jordaan Vallei, Etzion Blok, Ariel regio, Hasmona'iem blok van Samaria, en de omgeving van Jeruzalem). Samen met de Arabieren van Oost-Jeruzalem en Israël gaat het om 1,3 miljoen Palestijnen. Dus hoe meer gebied Israël annexeert des te meer Arabieren onder Israëlisch bestuur vallen.

Waar groeit de Joodse bevolking het hardst in Judea en Samaria?

De Joodse bevolking groeit het hardst in de omgeving van Jeruzalem, het Etzion Blok en Hasmona'iem blok in het zuidwesten van Samaria. Plaatsen als Modi'in Illit en Beitar Illit groeien als kool. Hier wonen vooral ultraorthodoxe Joden. De aankondigingen door de regering van een bouwhausse in 2017 in Judea en Samaria worden niet weerspiegeld in cijfers ter plaatse, volgens gegevens die op 21 januari 2018 in Israël Hayom zijn gepubliceerd. De bevolkingsgroei van Joodse nederzettingen in Judea en Samaria daalde in 2017 met 0,5% in vergelijking met 2016. Aan het begin van 2018 telde de bevolking van Judea, Samaria en de Jordaanvallei 435.708 inwoners in 150 gemeenschappen. In het decennium tussen 2006 en 2016 was de bevolkingsgroei in die gemeenschappen gemiddeld 4,6% per jaar. In 2016 daalde het twaalf maandelijkse groeitempo met 0,1% ten opzichte van 2015 en bedroeg het 3,9%, terwijl het groeipercentage in 2017 slechts 3,4% was. Ondanks de daling blijft de bevolking in Judea en Samaria en in de Jordaanvallei harder groeien dan het nationale gemiddelde, dat 2% per jaar bedraagt.

Palestijnse 'recht op terugkeer'

Ook het Palestijnse 'recht op terugkeer' bedreigt de Israëlische demografie. Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1948 verlieten honderdduizenden Palestijnen hun huis en werden vluchtelingen in andere Arabische landen. Deze landen hebben de Palestijnen nooit laten integreren, met uitzondering van Jordanië. De terugkeer van de Palestijnen is een groot struikelblok bij de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Het gaat inmiddels al om miljoenen Palestijnen die natuurlijk nooit meer kunnen worden opgevangen in Israël. Israël stelt bovendien dat het Joodse vluchtelingen uit Arabische landen heeft opgevangen.

Israël is een klein land

Israël is een klein land vergeleken bij andere landen met eenzelfde bevolkingsaantal. Ongeveer 60% is semi-aride woestijn gebied waar weinig mensen wonen vanwege het hete klimaat en watertekort. Ook wordt 42% van het land gebruikt door het leger. De rest van het land boven Beer Sheva is dichtbevolkt. Het is onmogelijk om hier nog eens miljoenen Palestijnse vluchtelingen te huisvesten. Dit tast de ecologie van het gebied aan en de levenskwaliteit van de bewoners. Israël zou dan een Derde Wereld land worden.

Oplossingen

Er wordt in Israël verschillend gedacht over oplossingen. Links dringt aan op het vertrek uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem om zo een Joodse meerderheid te handhaven. Sommige mensen aan de rechterzijde stellen voor de Arabieren het land uit te zetten.Visie van Etsel

Met de problematiek van de demografische verhoudingen tussen Joden en Palestijnen zal Israël altijd geconfronteerd worden en is onoplosbaar. Enerzijds kan Israël het zich niet veroorloven om Arabieren het land uit te zetten. Anderzijds komt er geen vrede als de Palestijnse vluchtelingen niet naar Israël mogen terugkeren. Terugtrekking uit Judea, Samaria en Oost-Jeruzalem heeft dus geen enkele zin omdat hiermee geen vrede wordt bereikt. Overigens hoeven de demografische verhoudingen niet als een erg groot probleem ervaren te worden omdat er al sprake is van autonomie in de Palestijnse gebieden. In principe besturen de Palestijnen zichzelf al en geldt er geen Israëlisch bestuur in de Gebieden A en B. Alleen in Gebied B oefent Israël nog veiligheidscontrole uit. In Gebied C, waar Israëlisch bestuur van kracht is, woont slechts 5,8% van de Palestijnse bevolking. Deze Palestijnen kunnen eventueel verhuizen naar de Gebieden A en B willen ze niet onder Israëlisch bestuur vallen.

Verder is het van belang te melden dat het Joodse karakter van de staat Israël niet alleen bepaald wordt door het aantal Joden dat er woont maar ook door de invloed van het Jodendom. Wanneer Joden massaal zouden gaan trouwen met niet-Joden dan tast dit veel meer het Joodse karakter van de staat aan. Hoe meer de bevolking zich houdt aan de wetten van de Tora des te meer Israël een Joods land blijft.
© 2014 - 2021 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Grenzen van Israël: Vanaf de Romeinen tot modern IsraëlVanaf de Romeinen tot aan de moderne staat Israël zijn er verschillende grenzen en districten geweest van het Land Israë…
Judea en Samaria: Arabische steden 1948-1967In het vorige artikel bespraken we het Arabische nederzettingenpatroon van dorpen die afhankelijk waren van fysisch geog…
Judea en Samaria: Arabische dorpen - 1948-1967We zagen al eerder dat de ligging van de Arabische nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank) in de periode 1948-196…
Judea en Samaria: Joodse nederzettingenpatroonEr liggen ongeveer 140 Joodse nederzettingen in Judea en Samaria (West Bank). Met uitzondering van de Jordaan Vallei en…

Cultuurverschillen Litouwen en NederlandIn dit artikel wordt ingegaan op de cultuurverschillen tussen Litouwen en Nederland. Deze cultuurverschillen kunnen ook…
De piramidebouwers: mens of aliens?mijn kijk opDe piramidebouwers: mens of aliens?Een groeiend aantal mensen gelooft in het bestaan van buitenaardse wezens; en een groot deel daarvan denkt dat de pirami…
Bronnen en referenties
  • West Bank and Gaza Strip - Elisha Efrat
  • Atlas of Israel
  • How many Palestinians actually live in the West Bank? - HaAretz
  • CBS
Jehoeda (1.613 artikelen)
Laatste update: 09-06-2021
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.