InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Volkeren > Het Wereldmuseum in Rotterdam

Het Wereldmuseum in Rotterdam

Op woensdag 9 december 2009 werd het Wereldmuseum in Rotterdam na een grote verbouwing heropend. Dit museum is een enorme bron van informatie over wereldculturen.

Het Gebouw

Het museum is gevestigd in een van de oudste gebouwen van Rotterdam. In 1851 werd dit fraai pand aan de Willemskade in gebruik genomen door de Koninklijke Nederlandsche Yachtclub, die in 1846 door Prins Hendrik werd opgericht. De leden schonken scheepvaartkundige voorwerpen en scheepsmodellen. Hieruit ontstond in 1873 het Maritiem Museum Prins Hendrik. Na de dood van Prins Hendrik kwam het gebouw in handen van de gemeente, die in 1883 besloot er een etnografisch museum in te vestigen. In 1885 werd het Museum voor Land -en Volkenkunde geopend. Nu is het Wereldmuseum er gevestigd.

Het Museum

Het Wereldmuseum is het centrum voor informatie en inspiratie over wereldculturen. De collecties vormen de spirituele kern van het museum. Eind 2009 presenteert het Wereldmuseum een nieuw logo, het labyrint. Dit symbool staat voor de Oorsprong en Wedergeboorte. De mystiek ervan komt in de ervaring steeds dichter bij het centrum, maar gaat er toch weer bij vandaan. Op aards niveau is het tekenen van het labyrint een zoektocht naar zelfkennis en naar het pad van spirituele verlichting. Op hemelsniveau zal het altijd voor de mens verborgen blijven. Het labyrint was wereldwijd bekend. Dit symbool, sluit aan bij een groot deel van de museumcollectie van het Wereldmuseum en bij de vernieuwing van het museum zelf.

Het museum heeft een winkel waar veel goede boeken, ansichtkaarten, spirituele en wereldse producten te koop zijn. Onder andere maskers uit Oceanie, Japanse en Chinese lakkasten, tassen uit Zuid-Amerika en koffie en thee uit de hele wereld.
In de Mediatheek is een uitgebreid assortiment boeken over Wereldcultuur en -kunst te vinden. Er is een goed café-restaurant, met speciale arrangementen voor de bezoeker van Oceanie.

De Collectie

De Collectie bevat stukken uit de hele wereld. Er zijn deelcollecties op topniveau. De vaste tentoonstelling bestaat uit 2.000 voorwerpen. Bij de topstukken wordt het spirituele verhaal verteld, omdat spiritualiteit de essentie vormt van de museumcollectie en omdat spiritualiteit het verbindende element is tussen de culturen. De Collectie onderscheidt zich van andere musea in de wereld door een opstelling van rituelen voorwerpen van het Japanse esoterisch Shingon en Tendai boeddhisme. Bijzondere stukken zijn onder andere het beeld van de Guanyin, de Chinese, vrouwelijke variant van Avalokiteshvara, de boedistische god van het mededogen. En de Zandmandala, dit is een magisch diagram dat de kosmos voorstelt. Het wordt gebruikt bij meditatie, in het centrum staat de wereldberg Meru, in de vorm van een piramide. In het midden bevindt zich de god Amitayus.

Oceanië

Tot en met 24 mei is er de tentoonstelling Oceanië.tekens van riten, symbolen van gezag. Dit zijn 200 objecten uit de bijzondere cultuurgebieden van de Stille Zuidzee. Kunstenaars creëerden eeuwenlang rituele objecten en symbolen die laten zien hoe verschillende volkeren die in deze gebieden leefden. De kunst van Polynesië werd gemaakt voor de heersende klasse, die van de van de goden zouden afstammen.. De Micronesische cultuur is bijzonder door haar verfijning en eenvoud. De gebruiksvoorwerpen en sieraden die zij maakten werden generatie na generatie doorgegeven.

De Galerie

In de Galerie is een expositie uit het werk van de fotograaf François Guénet (1955, Neuilly sur Seine) Hij maakte als lid van de Vereniging van Franse ontdekkingsreizigers reizen naar afgelegen gebieden en geïsoleerde gemeenschappen. Regelmatig keerde hij terug naar Oceanië, waar hij de rijke ceremoniën en het dagelijks leven van verschillende bevolkingsgroepen fotografeerde.
© 2010 - 2019 Cc01, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Maritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasMaritiem Rotterdam: langs de Nieuwe MaasDe Leuvehaven met het Maritiem Museum. De rondvaart door een wereldhaven. De trendsettende Erasmusbrug. Een overtocht me…
Toerisme Israël: MuseaIn dit artikel aandacht voor een aantal belangrijke musea in Israël: The Jewish Diaspora Museum (Diaspora Museum), The B…
Leuke en leerzame musea bezoeken voor kinderenMuseumbezoeken zijn vooral voor volwassenen leuk en leerzaam, maar niet altijd voor kinderen. Je wilt je kinderen iets l…
Victoria & Albert Museum LondonHet Victoria & Albert Museum (of V&A) is het grootste kunst- en designmuseum ter wereld. Het is gelegen in het centrum v…
Museums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëMuseums over de geschiedenis van Nederlands-IndiëIn Nederland zijn er verschillende museums die over de geschiedenis van Nederlands-Indië gaan. Dit was de grootste Neder…
Bronnen en referenties
  • Wereldmuseum, Willemskade 25 Rotterdam. 010-2707172. www.wereldmuseum.nl Thematentoonstelling Oceanië 10.00 - 22.00 uur 'De Collectie' 10.00 - 17.00 uur De Mediatheek en Fotogalerie 10.00 - 17.00 uur, gesloten op zondag De Winkel 10.00 - 22.00 uur De entree voor de Collectie is gratis, voor Oceanie 12 euro voor volwassene, tot 12 Jaar gratis. Er zijn podcatchers (audiotour) beschikbaar. Deze tour zijn voor volwassenen (ook in het Engels, jongeren als kinderen. Een combinatie met een rondvaart door de haven van Rotterdam is mogelijk.

Reageer op het artikel "Het Wereldmuseum in Rotterdam"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Cc01
Gepubliceerd: 11-01-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Volkeren
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!